Overheidsgebouwen

Nieuwbouw Stadskantoor Goes
Goes
2001 - 2005
 
Architect: Rudy Uytenhaak Architectenbureau - Amsterdam.Als een poort - fier en onafhankelijk - vormt het stadskantoor van Goes de schakel tussen de binnenstad en de spoorwegzone. De locatie van het Stadskantoor is gelegen buiten de veste, bij het station, langs de spoorlijn en de nog aan te leggen ringweg. De richting van de infrastructuur waarlangs toekomstige stedelijke dynamiek wordt verondersteld is als uitgangspunt genomen. De markante uitsneden in het compacte gebouw ogen als een wijd openstaande deur.
Door de carrévorm rond het atrium is het een uiterst compact gebouw met korte looplijnen. Daardoor zijn ook de verhoudingen gevel/vloer en netto/bruto gebruiksoppervlakte extra gunstig. Deze compacte opzet rond de ruime - klimaatmakende hal - is de start voor een duurzaam gebouw. Het installatieconcept met warmte/koude opslag in de bodem gecombineerd met betonkernactivering in de wingvloeren, warmteterugwinning uit ventilatielucht en aanwezigheiddetectie in combinatie met daglichtregeling benut deze potentie optimaal!
De gevels zijn er letterlijk en figuurlijk opgericht om energievergende koeling te voorkomen en toch het daglicht maximaal te benutten. De zuidgevel is gesloten en de oost en west gevel open maar zo dat de zonnewarmte het glas niet kan bereiken door de verticale metselwerklamellen. Ook het waterdak van het atrium is er opgericht licht en reflecties binnen te krijgen en de warmte buiten te houden.
Het metselwerk geeft het gebouw zijn solide karakter en aardse toon. De perforaties in de strengperssteen zijn benut om de massa van de steen in detail te omspelen, 'brise soleil'! Eenmaal binnen werkt het atrium ruim en ruimtelijk. Lichte natuursteen, naturel hout, glas en - naast het theatraal wijnrode tapijt - lichte lenteachtige kleuraccenten geven het interieur van het gebouw een ontspannen toets. Dat wordt nog bekroond door de boven het atrium opgetrokken watertrap; over de treden van het dak heen loopt water tot beneden in de vijver, zonlicht weespiegelt zo via het watervlak tot tegen het plafond van de hal.
[zie ook de eigen website van de Gemeente Goes]

Datum
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 juni 2007
Adverteren
Wij bieden u verschillende mogelijkheden voor advertenties en banners
Zoek
    Totaaloverzicht zie sitemap
Contact
ArchitectenWerk is bereikbaar via info(at)architectenwerk.nl