Overzicht 02 Vorige Volgende
02 - ArchitectenWerk op bezoek bij
El Fossar in Barcelona (E)
Architect Beth Galí

Aan de industriezijde van de berg Mont Juich ligt de beroemde Barcelonese begraafplaats. Naar ontwerp van de architecte Beth Galí is in de aangrenzende oude steengroeve een herdenkingsplaats gerealiseerd voor de slachtoffers (door toedoen van Franco) van de Spaanse burgeroorlog.
De architectonische ingrepen in het landschap zijn sober en ingetogen. De entrée loopt vanaf de weg langzaam en in bochten omhoog (zie foto's boven).

Boven aangekomen passeer je een serie plateaus met bomen en een aantal rijen vrijstaande zuilen. Op de zuilen staan de namen van de slachtoffers.
Het karakter van de vloer verandert van gras (met naar boven toe steeds schaarser natuurstenen blokken) naar naturelkleurige steenslag.

Boven aangekomen zie je de oorspronkelijke achterwand van de groeve, waar de graven, nu weer in het gras, zijn aangelegd.
Oud-strijders kunnen hier - ook nu nog - een laatste rustplaats vinden.
De gevlakte vloer wordt aan de graf-zijde begrensd door een natuurstenen bank; aan de andere zijde is een langgerekte, luchtige metalen overkapping die een verhoogd pad van schaduw voorziet.
Ook de metalen structuren voor de ondersteuning van de prachtige bloeiende struiken zijn van de hand van de architecte.

Zo ontstaat, mede door het ingetogen gebruik van architectonische middelen, een waardige en stille herdenkingsplaats omringd door robuuste natuur.
Foto's © ArchitectenWerk.
In Den Bosch werkt Galí o.m. aan de herinrichting van de binnenstad.
Overzicht 02 Vorige Volgende

Hoofdindex E-mail Index Architectuur
ArchitectenWerk