architectuur
Uw logo ArchitectenWerk text-index
Databanken architectuur
We beginnen met een aantal dagelijkse zoekprogramma's; daarna de architectuur-specifieke:

* De MetaCrawler
De zoekmachine die ons het beste bevalt. Je kunt eenvoudig een trefwoord intikken en de MetaCrawler zoekt voor je in een tiental andere zoekprogramma's.
* De Yahoo-database
Een van de programma's waar de MetaCrawler in zoekt; hier apart vermeld omdat ze een speciale index 'Art en Architecture' hebben.
* De AltaVista-database
Uiterst krachtig zoekprogramma van Digital. MetaCrawler pakt AltaVista trouwens mee.
* Planning & Architecture Internet Resource Centre (PAIRC)
Een uit de hand gelopen homepage van een architectuurstudent aan de Universititeit van Buffalo (USA).
* ArchINFORM
Aan de afdeling Architectuur van de Universiteit van Karsruhe bouwt Sacha Hendel (mooie home-page) samen met studenten aan een enorm overzicht van gebouwen (voornamelijk gericht op deze eeuw). In de database zitten er nu meer dan 8000 waarvan ongeveer 5% met plaatjes erbij. Je kunt je eigen gebouw toevoegen met als voorwaarde dat het ooit gepubliceerd is in een architectuurtijdschrift.
* ABSIS Database
Database met architectuur-publicaties van de TU Delft. Meer dan 2200 publicaties per jaar van en over Nederlandse en Belgische architecten worden in ABSIS geregistreerd. Het is mogelijk om een abonnement te nemen.
* Arch 20 Web
Op de site van de Letterenfaculteit in Leiden wordt ook aan architecten uit de twintigste eeuw aandacht geschonken met een uitgebreid literatuuroverzicht en links naar pagina's met beelden van de gebouwen.
* Moderne architectuur
Helder overzicht van een groot aantal gebouwen van na 1890 (met steeds een korte toelichting en een foto) op de pagina's van de Tulane Universiteit in New Orleans.
* Searching the Getty Databases
Een van de interessantse zoek-sites die we zijn tegengekomen. Als er ooit iets over je werk gepubliceerd is in de afgelopen tien jaar, tik dan je eigen naam in in de 'Avery Index of Architectural Periodicals' ; je zult versteld staan van het zoek-resultaat.
* Jeanne Browns Architectural Resources
Sinds 1993 werkt Jeanne Brown, bibliothecaris van de architectuurafdeling van de Universiteit van Nevada in Las Vegas aan een enorme verzameling architectuur- en bouwinformatie op het net. Het geheel heeft nu een wat officieler tintje gekregen op de site van de universiteit.
* The WWW Virtual Library
Ook weer een persoonlijke verzameling electronische bronnen met architectuur (en een aparte afdeling met landschapsarchitectuur) als onderwerp, dit keer van Rodney Hoinkes van het Centrum voor Landschapsonderzoek aan de Universiteit van Toronto in Canada.
* List of Architects on the Web
Andrew McCauley houdt een lijst bij van architecten verspreid over de gehele wereld die met een site of home-page op het net zijn vertegenwoordigd. Voeg je gegevens toe en je wordt opgenomen; de lijst groeit snel, ook die van Nederland.
We besluiten met enige beeld-verzamelingen:

* Architecture Slide Library
Ruim 200.000 dia's zijn hier geregistreerd als onderdeel van de bibliotheek van de architectuurafdeling van de Universiteit van Californie in Berkeley.


* Classical Architecture
Hier een toegankelijk gemaakte beeldverzameling (18.500 stuks) van architectuur uit landen rond de Middellandse Zee op de site van de kunsthistorische faculteit van de Australian National University.
Uw site ArchitectenWerk E-mail
algemeen bouwinfo architectuur architecten projecten advies