architectuur
Uw logo ArchitectenWerk text-index
Egyptische Architectuur
Egyptisch

Grieks

Romeins

Over Egypte, Egyptologie en de Epyptische architectuurhistorie is op het net enorm veel te vinden. Wij maakten een kleine selectie, vooral van verzamelsites en sites met veel links, zodat een ieder zijn eigen weg kan zoeken en vinden:


* Pyramids and Temples on line
Allereerst een uitgebreide links-lijst, waarvan dit gedeelte gericht is op pyramides en tempels; gemaakt door het Imperial College of Science and Technology in Kensington, Londen (afdeling Letteren en Architectuur), kortom een hele mond vol, maar dan ook zeer uitgebreid.
* Djoser Pyramide Complex
Van bovengenoemde lijst een overzichtstekening en een serie beelden van deze pyramide gelegen bij Saqqara. Het blijkt dat deze site, gebouwd aan de Universiteit van Pennsylvania af en toe uit de lucht is, dus blijf proberen.
* Foto's Sphinx en Pyramide Gizeh
Ook van de lijst meteen maar een drietal beelden van de pyramide en de sphinx bij Gizeh, genomen door de American University in Cairo.
* Ancient Egypt Page
Een uitgebreide site met meer dan alleen architectuur van Mark Millmore. Aandacht voor pyramides en de tempels van Dendara, Philae en Karnak.
* Egyptian Sites
Hier weer een lijst met links (op de site van de Universiteit van Memphis, Tennesee) naar andere bronnen onder andere betreffende Egyptologie.
* ArabNet-Egypt
Interessant leek het ons om een tweetal sites op te nemen met verwijzingen naar het hedendaagse Egypte. Hier de afdeling voor dit land op een verzamelsite over alle arabische landen, het zgn. 'ArabNet'.
* Egypt's WWW-sites
Tenslotte een verzameling links naar hedendaagse Egyptische bronnen en een uitgebreide kaart (>220K) van het land.
Griekse Architectuur
Egyptisch

Grieks

Romeins

* Greek Art & Architecture
Goede site met een serie beelden betreffende de meeste onderdelen van de Griekse architectuur zoals de verschillende ordes, de verschillende typen tempels, documentatie van de Acroplois, beeldhouwwerk etc. Dit alles op de site van een Amerikaanse high-school.


* Epidaurus
Van bovengenoemde site een voorproefje in de vorm van een prachtige luchtfoto van dit beroemde amphitheater.
* Ancient City of Athens
Op de site van het Department of Classical Studies van de Universiteit van Indiana een beeldenarchief van de archeologische en architectonische resten van de oud-Griekse cultuur in Athene.
* Perseus Images
Uit dit universitaire project zijn op deze site een aantal voorgeprogrammeerde sequenties te zien van beelden betreffende Mycene, Delphi, forten en theaters. Met enige moeite kun je de beelden ook afzonderlijk bekijken als door drukte op het net de pixels niet snel genoeg binnenkomen......
* Classic and Mediterranean Architecture
Tenslotte de - uiteraard door ons ook gehanteerde - ultieme bron van informatie over dit onderwerp: een enorme verzameling links betreffende klassieke architectuur uit de landen rond de Middellandse Zee op de site van de Universiteit van Michigan. Het laden neemt natuurlijk enige tijd in beslag.
Romeinse Architectuur
Egyptisch

Grieks

Romeins

* Roman Art and Archeology
Eigenlijk is het voldoende om te kijken in deze goed georganiseerde en complete site (weer van de Universiteit van Michigan - zie Griekenland). Hij wordt gebouwd en onderhouden door Pedar Foss en Sean O'Neill; ze zijn bezig om alle links ook van commentaar en een waarderingscijfer te voorzien, hetgeen het bezoek veraangenaamt en vergemakkelijkt. Onderaan de eerste pagina vind je een kaart van het toenmalige Romeinse rijk, waarvanuit je verder kunt klikken in de verschillende 'rijksdelen' van toen........

* Romeins Spanje (Hispania)
Zo kom je bijvoorbeeld in Spanje terecht; je vindt telkens een lijst met te bezoeken sites en een lijst met literatuur. Evenzo voor bijvoorbeeld:
* Engeland (Brittannia), * Griekenland (Grecia) en * Italie (Italia).


Hier een van de mooiste sites betreffende dit onderwerp:

* XANTEN
In het studiejaar '94-'95 hebben 16 studenten van de Universiteit van Dortmund in het kader van het project 'Het onzichtbare zichtbaar maken' met behulp van het ALLPLAN-CAD-programma de Romeinse stad 'Colonia Ulpia Traiana' (gelegen in de buurt van het huidige Xanten in Duitsland) virtueel nagebouwd.

Dit is gebeurd in drie lagen: (A) de gehele stad in overzicht, (B) de verschillende typen gebouw (theater, tempel, woonhuizen, stadsmuur, thermen, etc.) nader uitgewerkt en (C) ook nog daarvan weer de inhoudelijke en constructieve opbouw.....Je kunt vanuit het stadsoverzicht gewoon verder 'in' de lagen klikken.

Hier alvast het * Amphitheater als mooiste voorbeeld.
Als het beeld klaar is, gewoon doorklikken dus.


Uw site ArchitectenWerk E-mail
algemeen bouwinfo architectuur architecten projecten advies