Het paviljoen Loungin' is het resultaat van een door de BNA kring Rijnmond in 2000 uitgeschreven prijsvraag voor een tijdelijke expositiepaviljoen (TEP). SAAS architecten ontving hiervoor de eerste prijs.
Het ontwerp bestaat uit een staalconstructie bekleed met translucente polycarbonaat golfplaat, waar vijf polyester cabines, de zogenaamde lounges in zijn gehangen. De rode kleur verwijst naar het bekende velours wat veel wordt gebruikt in hotellounges. De lounges zijn gemaakt met steeds dezelfde mal, maar door ze in drie standen te roteren ontstaan er zit-, lig- of hangplekken, waar de bezoekers in plaats kunnen nemen om te kijken naar multimediapresentaties.
De mate van interactiviteit van de presentatie komt overeen met de stand van de lounge. Hoe luier de vorm hoe passiever de presentatie. De bezoekers zijn op deze manier uitgestald in het paviljoen en zelf onderdeel van de tentoonstelling geworden. Door de toepassing van een translucente gevel veranderd de uitstraling van het paviljoen naarmate de hoeveelheid licht op de gevel valt. Strak wit of schimmig grijs , glimmend of mat. Door de gevel 's avonds van binnenuit aan te lichten komt het accent op de huid zelf te liggen en is het een soort diapositief van de dagvariant geworden.

Uitgangspunt ten tijde van de prijsvraag was het idee om het paviljoen verplaatsbaar te maken. Dit is opgelost door het paviljoen net zo groot te maken als de grootst mogelijke dieplader. Dankzij twee hijsogen aan de bovenzijde is het gebouw snel en relatief eenvoudig te vervoeren en te plaatsen.

Momenteel staat Loungin' omgedoopt tot de Kijkbuis in het Lloydkwartier te Rotterdam en doet dienst als informatiepaviljoen voor de gemeente Rotterdam.

Product
Jaar
Ontwerp

Bureau
Adres
Stad
Land

Telefoon
Telefax

Internet
E-mail

Prijsinfo voor NL

Loungin'
2000
Siebold Nijenhuis . Aldo Vos

SAAS Architecten
Schermlaan 39a
3021 KH Rotterdam
Nederland

+31(0)10 4145443
+31(0)10 4145359

www.saas.nl
info@saas.nl

kleineruimte@architectenwerk.nl