De Zusatzraum werd ontwikkeld als eenvoudige uitbreidingsmogelijkheid voor woon- en werkruimten. Het gebouwtje met een lengte van 4,00 m. een breedte van 2,00 m. en een hoogte van 3,50 m. kan het functioneel nuttig oppervlak vergroten met zo'n 12 m2. Het volume is verdeeld in drie ruimtes die ieder op eigen wijze kunnen worden gebruikt. Zoals de werkruimte van 2 x 2 x 2 meter, de hal van 2 x 2 x 3,5 meter en de hooggelegen slaapruimte van 2 x 2 x 1,1 meter.
Op de beelden is het prototype te zien. De kleine foto's onderaan de pagina geven een beeld van de inzending naar een Franse expositie.
De Zusatzraum wordt verlicht door neonverlichting die in een van de bijbehorende voorzetwanden is ingebouwd. Via speciale aansturing kunnen verschillende lichtsferen worden ingesteld, die door de grote geveloppervlaktes tevens hun uitwerking naar buiten hebben. Zo wordt de ruimte tevens tot object.
De gevels van de prototypen zijn vervaardigd van steigerdelen en met transparante en gekleurde kunststofplaten uitgevoerd. De gekleurde beglazing ondersteunt daarbij de speciale ruimtelijke eigenschappen. De Zusatzraum bevat verder electrische en data-aansluitingen en kan naar wens ook geisoleerd en verwarmd worden uitgevoerd.

Hoewel het gebouwtje in eerste instantie als uitbreiding is gedacht, kan het natuurlijk ook als zelfstandige satelliet in de tuin geplaatst worden of bijvoorbeeld als separaat atelier in de stad. Vanwege de maten en de simpele manier waarop het geplaatst kan worden [hier op 3 zes meter lange rondhouten palen, met daarop de mogelijkheid van een eenvoudig terras] heeft het gebouwtje geen ingewikkelde funderingsvoorzieningen nodig. Het is als kant en klaar product te koop en wordt per vrachtwagen naar zijn bestemming vervoerd.

Product
Jaar
Ontwerp

Bureau
Adres
Stad
Land

Telefoon
Telefax

Internet
E-mail
Special

Prijsinfo voor NL

Zusatzraum
2000
Erik Kammerl . Bibi Kammerl . Katrin Aldenhoven

Exilhaeuser Architekturbuero
Hauptstrasse 19
83539 Pfaffing
Duitsland

+49(0)8076 886680
+49(0)8076 886681

www.exilhaeuser.de
x@exilhaeuser.de
www.zusatzraum.de

kleineruimte@architectenwerk.nl