[ index . methode . architect . archis . bouw . a en b . totaal . reacties ]
waarom
als we ons de vraag stellen: wat is dit jaar zoal gebouwd en door wie? is er moeilijk direct een antwoord te vinden. - er is natuurlijk de laatste 10 jaar het 'jaarboek van de nederlandse architectuur' maar die oogst komt tot stand via de visie van een beperkt aantal redactie-leden uit een door de staat gesubsidieerd instituut en dus (los van de onmiskenbare culturele kwaliteit) niet objectief te noemen.

beter
de duitse internet-site www.baunetz.de bedacht een objectieve methode om een ranglijst van 'aandacht' samen te stellen door een aantal architectuurtijdschriften van een bepaald jaar door te vlooien en te noteren hoe groot de aandacht voor een bepaalde architect is door het aantal pagina's te tellen dat aan zijn of haar werk was besteed. - ze vormen deze lijst om tot een top-100 van duitse architecten met het bureau van gunther benisch dit jaar als koploper.

nederland
voor ons land was dit nog niet gedaan. daarom heeft ArchitectenWerk dat uitzoekwerk voor ons land verricht en daaruit een top 40 samengesteld. - we kozen voor de bladen 'de architect' , 'archis' , 'bouw' en 'architectuur en bouwen' en we behandelden de jaargang 1997.

elk jaar
we zijn van plan dat ieder jaar opnieuw te gaan doen, zodat een nieuwe lijst onstaat waar de verschuivingen in aandacht te zien zullen zijn. zo kunnen de 'dalers' en de 'runners-up' of 'stijgers' worden aangewezen.

dit jaar
over 1997 is te zien dat de media bijna volledig bezit hebben genomen van het gebouwde en gedachte werk van het jonge rotterdamse bureau mvrdv. - de toekomst zal leren of ze daar niet mee 'doodgeknuffeld' zijn.

samenstelling - kees van der hoeven (kavander@xs4all.nl)


[ index . methode . architect . archis . bouw . a en b . totaal . reacties ]