Expositie paviljoens

Stylospaviljoen BlackBox
Berlageweg - Delft (wordt op 29 juni 2007 geopend)
2007
 
Architect: Philip Mannaerts, Martijn de Geus (winnaars studentenprijsvraag)Het ontwerp is opgevat als een eenvoudige, kubusvormige Black Box waarbinnen de vanuit het PvE voortkomende, verschillende activiteiten in wisselende configuraties kunnen plaatsvinden. Er blijft hierdoor altijd een mate van prikkelend mysterie omtrent hetgeen wat binnen plaatsvindt.
Het paviljoen heeft een tweeledige tijdelijke uitstraling. Aan de ene kant is er het feit dat het gebruik tijdelijk is. Er vinden gedurende de week een aantal verschillende, niet altijd nader bepaalde activiteiten plaats op. Het gebouw is daarom ook krachtig in uitstraling als het niet gebruikt wordt. Alleen als er wat te doen is geeft ze dat wel duidelijk prijs, onder andere aan de hand van de grote openslaande terrasdeur van 5,40 x 4,50 m. Dit levende (als in vergankelijk; tijdelijk) komt ook terug in de bestaanscyclus. Het paviljoen begint ergens 'te zijn'; het heeft een tijd van bloei, waarin het intensief gebruikt wordt; en gaat na vijf jaren dan ook weer tegen de vlakte; dood. Gekozen is daarom voor een systeem met steenwolplaten en bevloeiingsbuisjes, waardoor de hele kubus begroeid kan raken. Het werken met 'levend' materiaal is een interessante combinatie van tijdelijkheid en ecologie, wat als voorbeeld kan dienen voor de slinkende ruimte voor groen in steden, als gevolg van de verstrekkende urbanisatie. Overigens, zonder dat dit veel extra kosten met zich mee brengt en/of ruimte kost.
Ook van binnen is de tijdelijke uitstraling belangrijk. Via een systeem waarbij alle benodigdheden aan een aluminiumframe aan het plafond hangen, kan de gewenste zaalinrichting op commando naar beneden gelaten worden. Dit zorgt voor een flexibele, multifunctionele zaalruimte, die op elke gewenste manier met de daarvoor aanwezige middelen ingericht kan worden. Het voorkomen van de ruimte hangt af van de activiteit die er plaatsvindt. Ook de in kleur, configuratie en intensiteit wisselende verlichting draagt bij om de gewenste sfeer op te roepen. Dit, in de vorm van LED-verlichting, die indien gewenst in bepaalde mate van kleur kan wisselen.
[zie ook de eigen website van het paviljoen]

Datum
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 22 juni 2007
Adverteren
Wij bieden u verschillende mogelijkheden voor advertenties en banners
Zoek
    Totaaloverzicht zie sitemap
Contact
ArchitectenWerk is bereikbaar via info(at)architectenwerk.nl