. .


1 9 9 8 l a n d e l i j k - o v e r z i c h t - v a n - d e- a c t i v i t e i t e n
. . . .
. . Almere - Amersfoort - Amsterdam - Ter Apel - Arnhem - Bergen op Zoom/Breda - Den Haag - Delfzijl - Deventer - Eindhoven - Gorinchem - Groningen - Haarlem - Harderwijk - Heerlen - Helmond - 's-Hertogenbosch - Hilversum - Hoorn - Leeuwarden - Leiden - Maastricht - Nieuwegein - Philipsdam - Rhoon - Rotterdam - Sittard - Tilburg - Utrecht - Veenhuizen - Wageningen - Zierikzee - Zutphen - Zwolle
's-Hertogenbosch

Op zaterdag 27 juni is in de Orangerie in Den Bosch de prijsuitreiking van de BNA-prijsvraag 'Het ontwerpen van drinkfonteinen' voor Den Bosch, Boxtel en Oss. De drie beloonde ideeen worden uitgevoerd. Voor meer informatie: VVV-kantoor Den Bosch. Het nieuwe Paleis van Justitie aan de Leeghwaterlaan in 's-Hertogenbosch opent op zaterdag 27 juni haar zilveren toegangspoorten voor geinteresseerd publiek. Tussen 10.00 en 16.00 uur worden rondleidingen georganiseerd vanuit de centrale hal. Om 13.30 en om 15.00 uur zal de rondleiding worden verzorgd door het architectenbureau Charles Vandenhove et Associes. Naast de architectuur van het gebouw zijn de wandkleden in de zittingszalen te bezichtigen. In de hal van het gebouw is een fototentoonstelling te zien over de nieuwbouw en renovatie van een aantal Paleizen van Justitie en gerechtsgebouwen, die recentelijk zijn gerealiseerd. Inlichtingen en aanmelding rondleidingen: Rgd-Infofoon 0800 - 899 11 03.
[Top Pagina]


Hilversum

Op zondag 28 juni zijn de gebouwen van AVRO, KRO, VPRO RVU en Teleac/NOT in het kader van de Dag van de Architectuur voor bezoekers toegankelijk. Ook zijn er rondleidingen met uitleg. In het Hilversumse Dudokcentrum, ook zondag 28 juni open van 10.30 tot 16.30 uur, kunt u informatie krijgen over alles wat met Hilversumse architectuur te maken heeft. Het raadhuis, ontworpen door Dudok, is op de Dag van de Architectuur te bezichtigen. Meer informatie over de openstelling van de mediagebouwen en de rondleiding langs de studio's bij het Dudokcentrum, telefoon 035-629 22 62. Daar is tevens een speciale krant over deze rondleiding verkrijgbaar.
[Top Pagina]


Hoorn

Op 1 juli is er vanaf 17.00 uur een rondleiding in het vroegere Vredehofzwembad, nu stichting De Blauwe Schuit, door architect Jan Rietvink. Om 18.30 is er een diner in het Dada-cafe. Tijdens het diner zal architect Joost Buchner een lezing geven over de verbouw van deze voormalige Mariakapel. Om 20.30 uur is de feestelijke opening van de tentoonstelling 'Archicycle'. Hergebruik in de Hoornse bouwkunst' in het Architectuurcentrum Hoorn. De kosten bedragen Fl. 45,- inclusief diner. Informatie: Marieke Hillen, telefoon 0229 - 21 94 41.
[
Top Pagina]


Leeuwarden

Skots is de titel van de prijsvraag uitgeschreven door het onlangs opgerichte Fries Architectuur Centrum. Gevraagd werd een ontwerp te maken voor een tentoonstellingspaviljoen dat over het water vervoerd kan worden en zodoende zoveel mogelijk Friese steden en dorpen bereikt. De beste inzendingen worden getoond tijdens de Nacht van de Architectuur, die op 27 juni plaatsvindt. Meer informatie over de prijsvraag en de Nacht van de Architectuur: Fries Architectuur Centrum, telefoon 058 - 231 17 17.
[Top Pagina]


Leiden

Op 27 juni om 15.00 uur in museum Naturalis aan de Darwinweg geven op hun ontwerpen voor museum Naturalis, Volkenkunde en Oudheden de volgende architecten een toelichting: Fons Verheijen, architect nieuwbouw Naturalis; Roy Lim, architect verbouw Rijksmuseum voor Volkenkunde; Martien van Goor, architect verbouw Rijksmuseum van Oudheden. Om 16.00 uur volgt een debat over de ruimtelijke en functionele betekenis van de musea voor de stad Leiden. Aan deze discussie doen voornoemde architecten mee, de Rijksgebouwendienst, vertegenwoordigers van de musea en van de gemeente Leiden. Informatie: Rgd-Infofoon 0800 - 899 11 03. De hiervoor genoemde musea, het Koninklijk Penning Kabinet aan het Rapenburg 26, en het museum Boerhaave aan de Lange St. Agnietenstraat 10, zijn ook op deze dag geopend voor publiek.

Vanaf 17 juni tot 1 juli is er in de Waag, Aalmarkt 21, vanaf 17.00 uur de tentoonstelling van de inzendingen van de 'Light-rail' prijsvraag. Aan architecten is gevraagd om ontwerpen en idee‘n in te dienen voor de vijf halteplaatsen van de Rijn Gouwelijn. Op 1 juli, de Dag van de Architectuur, vindt de prijsuitreiking plaats, eveneens in de Waag.

In de Waag is ook de fototentoonstelling 'Smaakmakers'. Aan burgers, aannemers, architecten etc. is de vraag gesteld wat zij het mooiste gebouw vinden in de gemeente Leiden. De resultaten en de foto's van de beste en mooiste gebouwen zijn tentoongesteld van 17 juni tot 5 juli. Op 1 juli zal de publieksprijs worden uitgereikt.
[Top Pagina]


Maastricht

Op 27 juni tussen 10.00 en 16.00 uur is het nieuwe kantoor van Rijkswaterstaat aan de Avenue Ceramique geopend voor publiek. Het architectenbureau Hubert-Jan Henket architecten zal een aantal rondleidingen in het gebouw verzorgen. Daarnaast zal het Informatie-centrum Ceramique om 11.00, 13.00 en 15.00 uur een rondleiding houden over het Ceramique-terrein. Ook maakt het gebouw deel uit van de BNA-bustocht die jaarlijks door de BNA-kring Zuid-Limburg wordt georganiseerd. Inlichtingen en aanmelding rondleidingen: Rgd-Infofoon 0800 - 899 11 03.
[
Top Pagina]


Nieuwegein

Op 1 juli wordt in Theater de Kom de nieuwe wijk Galecop onder de loep genomen door en met burgers en specialisten, onder de naam 'Galecop in de praktijk'. Na ontvangst om 19.30 uur volgen er busexcursies door de wijk langs drie beeldbepalende projecten, onder leiding van de ontwerpende architecten. Aansluitend zijn er in Theater de Kom een aantal lezingen van betrokken deskundigen en volgt er een discussie. Theater de Kom, Passage 100, aanvang 19.30 uur.
[Top Pagina]


Philipsdam

Op zaterdag 20 juni 1998 organiseert Rijkswaterstaat in het kader van haar 200-jarig bestaan een open dag op de Krammersluizen. Tijdens deze dag is een van de dienstgebouwen geopend. Het is een evenement dat ingaat op de relatie tussen waterstaat en ruimtelijke omgeving. Voor meer informatie, telefoon 0118 - 62 47 63, e-mail: lab4arch@compuserve.com.
[Top Pagina]


Rhoon

Het nieuwe onderkomen van de dienstkring Rhoon van Rijkswaterstaat heeft alle kenmerken van een 'snel' kantoor. Fraai vormgegeven, modern, goed bereikbaar en van alle telecommunicatie- en automatiseringsgemakken voorzien. Het 'snelle' kantoor is opengesteld op zondag 28 juni. Voor meer informatie: Rgd-Infofoon 0800 - 899 11 03.
[
Top Pagina]


Rotterdam

De Dag van de Architectuur 1998 vindt plaats in Rotterdam onder de titel 'In de ban van Hoogbouw', op zondag 28 juni van 10.00 tot 17.00 uur. Er worden diverse activiteiten georganiseerd. De Rotterdamse binnenstad is opgedeeld in vijf 'hoogbouwzones': het Weena, de Coolsingel/Blaak, de Oude Haven/Boompjes, de Kop van Zuid en het Museumpark/Scheepvaartkwartier. In elke zone is een centraal informatiepunt, van waaruit elk half uur een gratis architectuurexcursie vertrekt onder leiding van een gids. Tijdens deze excursies worden verschillende markante hoge gebouwen bezocht. Deze gebouwen kunnen niet individueel bezocht worden. Het World Trade Center en de voormalige GEB-toren zijn wel individueel te bezoeken.

De architectuurrondrit 100 jaar Hoogbouw, onder leiding van een deskundige gids, toont de ontwikkeling van de Rotterdamse hoogbouw van 1898 tot heden en voert onder andere langs de hoogbouw aan het Weena, de Blaak en de Boompjes. Tijdens de rit wordt een bezoek gebracht aan het dak van het Witte Huis vanwaar men een prachtig uitzicht heeft. In het City Informatiecentrum is de binnenstadsmaquette te bezichtigen waarop alle toekomstige projecten te bezichtingen zijn. Start vanaf het NAi, Museumpark 25, Rotterdam. 10.00, 12.00, 14.00 en 16.00 uur, toegang fl. 15,-

Rondvluchten 'Liever de lucht in', van ongeveer 15 minuten boven de stad. Per vlucht kunnen drie personen mee. Vanaf 10.00 uur elke 20 minuten, fl. 45,-, start vanaf vliegveld Zestienhoven. Verder worden er architectuurboottochten gehouden onder leiding van een gids over de Maas, waarbij de hoogbouw vanaf het water belicht wordt. Startpunt Informatiecentrum Kop van Zuid, Stieltjesstraat 21.

Voor mensen die liever zelfstandig op pad gaan is er de Hoogbouw Rotterdam Fietsroute, de architectuur wandelgids 'liever de lucht in' voor kinderen en een speciale hoogbouwwandelkaart met daarop de 20 belangrijkste hoge gebouwen van Rotterdam. Informatie: ANWB/VVV Rotterdam, 010 - 414 00 00.

Het Nederlands ArchitectuurInstituut (NAi), Museumpark 25, opent op 28 juni de deuren voor het publiek. Kinderen van 5 tot 15 kunnen er vanaf 14.00 uur hun eigen wolkenkrabbers bouwen. Buiten het NAi staan voor de kinderen enkele springkussens paraat. Om 14.00 uur zal burgemeester Peper in het NAi een lezing geven over zijn visie op de Rotterdamse hoogbouw. Verder zijn er om 12.00, 13.30 en 15.00 uur gratis rondleidingen door het gebouw. Ook zijn de tentoonstellingen in het NAi te bezoeken. In de Grote Zaal is er de tentoonstelling van het werk van de Finse architect Alvar Aalto, in de Balkonzaal is een tentoonstelling over de prijsvraag voor de uitbreiding van het Museum of Modern Art in New York. In de Galerij staat de permanente tentoonstelling over 'Twee eeuwen architectuur in Nederland'.
[Top Pagina]


Sittard

Op vrijdag 26 juni wordt om 20.00 uur in het Kretsraets-huis in Sittard de estafettestok uitgereikt, een onderscheiding voor iemand die zich het afgelopen jaar bijzonder heeft ingezet voor de kwaliteit van de architectuur. Ook wordt er een tentoonstelling georganiseerd van het werk van alle BNA-leden van kring Zuid met het thema 'Mijn mooiste werk'.

Op zaterdag 27 juni wordt door de Kring Zuid Limburg van de BNA een bus-excursie georganiseerd waarbij een bezoek wordt gebracht aan drie zeer interessante gebouwen: Kantoor Rijkswaterstaat aan de Avenue Ceramique van architect Hubert-Jan Henket; Hogeschool Limburg in Heerlen van AGS architecten; Industrion te Kerkrade van architecten Bert Dirrix en Rein van Wylinck. Voor aanmelding en informatie: 043 - 321 24 47 en 045 - 571 60 22.
[Top Pagina]


Tilburg

In de zwervende tentoonstellingsruimte CASTMobiel (ontwerp Joep van Lieshout) is tot en met 26 juli de tentoonstelling 'Parken en pleinen, over de kunst van de openbare ruimte', op diverse locaties in Tilburg te zien. Lange tijd werd het plein, park of plantsoen als ontwerpopgave verwaarloosd en vergeten. Het waren rommelige parkeerplaatsen of saaie, gure vlakten. Nu is het een trend om binnen het stedenbouwkundig beleid aandacht te schenken aan deze verwaarloosde stukjes stad. Voor informatie, telefoon 013 - 584 10 10, geopend van 12.00 - 17.00 uur.
[
Top Pagina]

.
. .
Utrecht

Op 26 juni vindt op de Neude de landelijke opening van de Dag van de Architectuur plaats. Aan de hand van het thema 'Buitenstebinnen' worden nieuwe ontwikkelingen aan de rand van Utrecht gepresenteerd. In zes speciaal door Utrechtse architecten en kunstenaars vormgegeven containers worden deze ontwikkelingen op spectaculaire wijze aan het publiek geopenbaard.

Op zondagmiddag 28 juni vindt er op de Neude de Grote Nieuwe Eerste Utrechtse Architectuur Columnade (GNEAUC) plaats. In een hoog tempo geven architecten, consumenten, bouwers, ontwikkelaars en politici hun mening over architectuur. In Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, kan de bezoeker het hele weekeinde nieuwe en tweedehands architectuurboeken kopen, aangeboden door boekhandels en particulieren. Daarnaast is er op zaterdagmiddag 27 juni een paneldiscussie over de nieuwe ontwikkelingen in de stad.
[Top Pagina]


Veenhuizen

Een klassiek houten portaalbruggetje dat jaren in opslag heeft gelegen wordt momenteel door arbeid-Berkenbosch gerestaureerd. Er wordt een route uitgezet rond de inrichtingen in Veenhuizen, waarbij een aantal objecten worden aangedaan, waaronder het landelijk gevangenismuseum. Voor informatie: Rgd-Infofoon 0800 - 899 11 03.
[
Top Pagina]


Wageningen

Het DLO-Instituut voor Bos- en Natuuronderzoek [IBN-DLO], Droevendaalsesteeg 3a, is op 27 juni van 10.00 tot 16.00 uur open voor publiek. In de nieuwbouw van dit instituut zijn vijf psychologische factoren verwerkt: licht, lucht, warmte, water en geluid, elementair voor het functioneren van de mens in zijn omgeving. Stefan Behnisch van het Duitse architectenbureau Behnisch & Behnisch uit Stuttgart is verantwoordelijk voor dit ontwerp.

Het DLO-Staring Centrum, Droevendaalsesteeg 3, is ook op 27 juni van 10.00 tot 16.00 uur open voor publiek. Het gebouw heeft vier lagen en bestaat uit een hoofdvleugel met twee dwarsvleugels, naar een ontwerp van B&D Architecten uit Leiden/Oosterbeek in opdracht van de Facilitaire Dienst van het ministerie van LNV. De vleugels 'ontmoeten' elkaar in een rijzige centrale hal met loopgalerijen en verbindende bruggen. Zeer bijzonder is de in het midden van de hal geplaatste liftschacht met daarin een artistieke impressie van een reuzen bodemprofiel, waar tegenaan een cascade van stromend water.

Van 10.00 tot 16.00 uur is het Gemeenschappelijk Bedrijfsgebouw (GBG) aan de Droevendaalsesteeg geopend voor publiek. Het GBG, naar een ontwerp van Diederen & Schutgens, wordt gefaseerd gerealiseerd. Het totale concept telt drie evenwijdige gebouwstroken, die ieder bestaan uit een corridor met aanliggende gebruiksruimten.

Gezamenlijke openstelling IBN-DLO; SC-DLO en GBG. Rondleidingen op 27 juni door architect(en) GBG en SC, medewerkers IBN, SC, ministerie LNV en Rijksgebouwendienst. Deelname alleen mogelijk na telefonische aanmelding. Inlichtingen en aanmelding rondleidingen: Rgd-Infofoon 0800 - 899 11 03.
[Top Pagina]


Zierikzee

Onder het motto 'Zeeland horizontaal - Zeeland verticaal' wordt op woensdag 1 juli in het oude stadhuis van Zierikzee, Meelstraat 8, over dit onderwerp gediscussieerd. De avond wordt ingeleid door onder andere een lezing van H.C. Droogh, stedenbouwkundige van architectenbureau Rothuizen van Doorn 't Hooft, en als ontwerper en adviseur betrokken bij een aantal spraakmakende Zeeuwse projecten. Deze avond wordt georganiseerd door de stichting Het Zeeuws Gezicht in samenwerking met de gemeente Schouwen Duivenland en de BNA. Toegang gratis.
[
Top Pagina]


Zutphen

Op zaterdag 27 juni is het Gerechtsgebouw geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Het oorspronkelijke gerechtsgebouw in Zutphen, een ontwerp van 'Justitiebouwmeester ' W.C. Metzelaar, werd in 1889 in gebruik genomen. Op het achter de rechtbank gelegen terrein van het voormalig Huis van Bewaring is een nieuw gebouw neergezet. Vanuit het gerenoveerde bestaande gebouw komt men via een gebogen loopbrug in het nieuwe deel. Nieuwbouw en renovatie zijn uitgevoerd naar het ontwerp van prof. ir K. Rijnboutt. Rondleidingen op 27 juni door architect, medewerkers Gerechtsgebouw en Rijksgebouwendienst. Deelname is alleen mogelijk na telefonische aanmelding. Deelname alleen mogelijk na telefonische aanmelding: Rgd-Infofoon 0800 - 899 11 03.
[Top Pagina]


Zwolle

Het centrum van het Zwols Architectuur Podium, een ontwerp van Rudy Uytenhaak, is gevestigd aan de Posthoornbredehoek in Zwolle en zal op 30 juni om 16.00 uur door burgemeester Franssen officieel worden geopend. Hier kunnen belangstellenden terecht voor alle informatie over architectuur-activiteiten in heel Nederland en in Zwolle, er zijn kleine exposities en er is informatiemateriaal over de BNA en haar leden. Ter gelegenheid van de opening wordt een video-road-movie over architectuur in Zwolle vertoond.

Aansluitend op de opening van het ZAP-centrum is er (na een korte wandeling) vanaf 17.00 uur een voorbezichtiging van de expositie 'Omgevings Architectuur Prijs' in de Grote St. Micha'lskerk. De opening wordt opgeluisterd met een activiteit van de faculteit Drama van de Hogeschool van de Kunsten.

Op 30 juni wordt om 20.00 uur een symposium georganiseerd in de Grote Kerk, met als thema: De Nieuwe Architectuur in de Nieuwe Eeuw. Wat zal het ons brengen? Een verassend en interactief symposium zal de bakens moeten uitzetten. Informatie: 038 - 423 06 84.


Bron: WeBNA - Links: ArchitectenWerk
.
. . ArchitectenWerk - P.O. Box 2129 - NL 2240 CC Wassenaar - Fax (070) 5177983 .
Top pagina . .
. .