Renovatie en uitbreiding half-vrijstaande villa in Blaricum
Een jong gezin kocht een halfvrijstaande villa in Blaricum. Ze vroegen ons om de wat oubollig ogende achterzijde te reorganiseren en de begane grond zoveel als mogelijk uit te breiden.

De uitbreiding is gerealiseerd in een vergunningsvrije zone aan de zijkant (oostzijde), de achtergevel is vervangen en we voegden aan die nieuwe tuingevel (zuidzijde) een veranda toe.

^ Door toepassing van zes dubbele glasdeuren - drie in de achtergevel en drie in de uitbouw - met in de hoeken glas van vloer tot plafond is een lichtvoetig, eigentijds beeld ontstaan.

^ Hierboven de veranda die de woonkamer ruimtelijk vergroot en bescherming biedt als het regent en die voor koelte zorgt tijdens de nietsontziende zoninstraling in de zomerperiode.

In de onderstaande plattegrond is goed te zien hoe de langwerpige woonkamer in de nieuwe situatie als het hart van de symmetrische leefruimte fungeert. Aan de rechterzijde de bestaande keuken, aan de linkerkant de nieuwe zijkamer. Op vier strategische plaatsen zijn de bestaande bouwmuren opengebroken zodat er vele nieuwe, ook diagonale zichtlijnen zijn bijgekomen.


^ Door spaarzaam te meubileren - er is slechts een vier meter lange tafel 'gespannen' tussen de bouwmuren - blijft de ruimtelijke werking optimaal. Links het doorzicht naar de zijkamer.

^ En rechts het zicht door de twee muurdoorbraken naar de bestaande keuken.

^ Ook in de avondsituatie blijven de verschillende doorzichten goed herkenbaar.

^ Luchtfoto tijdens de verbouwing van de Blaricumse villa.

Villa Blaricum
/ Het Gooi

< terug naar Index


kavander architectenbureau bna - postbus 2129 - nl 2240 cc wassenaar - (070) 5112740 - kavander[at]xs4all.nl