Jaarboek 'Architectuur in Nederland' - 2008/2012
Van der Hoeven was vier jaar lang redacteur van deze jaarlijkse publicatie, waarvoor de beste dertig opgeleverde projecten in dat betreffende jaar worden geselecteerd en beschreven.
Hier vindt u een aantal artikelen van zijn hand uit die periode.
Uitgave: NAi.010 Publishers > Rotterdam.

2011/12 - De architecten uit het Jaarboek
"Ieder jaar maakt de redactie van het Jaarboek Architectuur in Nederland een selectie in tekst en beeld van de 30 beste vaderlandse architectuurprojecten. Telkens met vermelding van alle belangrijke gegevens, zoals opdrachtgevers, architecten en andere ontwerpers die hebben mogen bijdragen aan het succesvolle resultaat. De presentatie van dit 25e Jaarboek biedt een uitnemende gelegenheid om ditmaal juist aan die architecten een nadere beschouwing te wijden.[..]"

^ Lees hier het volledige > artikel uit het jubileum-Jaarboek.

2011/12 - Van de bovenste plank - Multifunctionele schuur in Zuidlaren
Van der Hoeven beschrijft zijn favoriete project voor het Jubileumjaarboek:
"[..] Je ziet een houten schuur die zonder woorden vertelt wat het verschijnsel schuur inhoudt. Die alle schuren bevat die je eerder hebt gezien en die on the spot de onuitwisbare referentie wordt voor alle schuren die je nog zult tegenkomen. Architectuur in één oogopslag verteld: als nut en noodzaak, als materiaal, als detail, als ambacht, als beeld, als ruimte, als gedachte, als een dat alles omvattend vak.[..]"

^ Lees hier het volledige > artikel over de schuur van Onix Architecten.


2010/11 - De overtreffende trap - Over stijgen en dalen in gebouwen
"[..] Toch biedt een goed ontworpen trap ook mogelijkheden om onze ervaring van de architectonische ruimte te verrijken, mede doordat ons overwegend horizontaal gerichte blikveld met het stijgen of dalen wordt uitgebreid met een verticale component. Strategische plaatsing binnen de ruimte, vergroting van het trapgat tot een ruimtelijk interessante vide en verlenging van de looplengte van de trap zijn mogelijkheden om de ervaring van onze simpele stijg- en daalbewegingen uit te breiden tot een aantrekkelijke 'route architecturale'.[..]"

^ Lees hier het volledige > artikel over trappen.


2009/10 - Wel of geen stijl?
"[..] Of we in de afgelopen eeuw nu vijftig verschillende of juist vijf dominante architectuurstijlen achter de rug hebben interesseert ons op dit moment minder, wij zochten door naar een helder totaalbeeld van het veelkleurige vaderlandse architectuurlandschap. Die wens leidde tot de introductie van een nieuw eigen overzicht, dat bij de presentatie van de eerste NL Architectengids eind 2008 in een ruwe versie kon worden getoond. Juist omdat daarin de actuele situatie aan bod komt, kent de opbouw geen chronologie meer, waardoor ruimte ontstaat voor andere thema's.[..]"

^ Lees hier het volledige > artikel over stijl.

NAi Jaarboeken
/ Vakpers

< terug naar Index


kavander architectenbureau bna - postbus 2129 - nl 2240 cc wassenaar - (070) 5112740 - kavander[at]xs4all.nl