Renovatie van kantoorgebouw tot een ruime woning in Amsterdam

/ Onze opdrachtgever kocht de helft van het bovenstaande pand aan een van de doorgaande wegen in Amsterdam Oud Zuid. Het dubbele pand was enige tientallen jaren in gebruik geweest als kantoor, c.q. medische kliniek en ons werd gevraagd het linkerdeel te renoveren als woning. Het rechterdeel was net daarvoor eveneens opnieuw als woning opgeleverd.

^ Het jonge gezin wilde op de benedenetages gaan wonen. Met een ruime woonkeuken in het souterrain aan de tuinzijde en met de woonkamer op de beletage. Om een betere ruimtelijke samenhang te realiseren tussen beide woonvloeren, is in het hart van de plattegrond een nieuwe trap toegevoegd. Deze is opgenomen in een met berkenhout afgetimmerd kastmeubel, waarin tevens een deel van de nieuwe technische installaties onzichtbaar is verwerkt.


^ Hierboven het souterrain met ruime keuken aan de tuin en met de start van de nieuwe trap.


^ En hier de doorzichten naar de straatgevel en via het nieuwe trapmeubel naar de beletage.


^ Op de beletage de woonkamer met balkon aan de tuinzijde. Het berken kastmeubel is naar boven doorgezet met daarin aan de halzijde de garderobe en de ingebouwde techniek. En met aan de woonkamerzijde een nis en een ballustrade in de vorm van een lage boekenkast.


^ Het kastmeubel met trap op de hoge beletage met doorzichten naar souterrain en tuinzijde.


^ De eerste etage met studeerkamer, doorloopkast en kinder- en ouderslaapkamer. Het eerder beneden toegepaste principe van centraal geplaatste voorzieningen is hier doorgezet met de inpandige badkamer, die wederom rondom is betimmerd met berkenhouten panelen.


^ Trap naar 2e etage in een vergrote vide. De berken kern-bekleding loopt door tot aan het dak.


^ Op de 2e etage onder de kap wederom een met berken panelen beklede kernmodule met daarin een toilet en professionele sauna. Vanwege de vergrote vide loopt de gang om de kern heen om de gastenslaapkamer met douche te kunnen bereiken. Tenslotte daar de ruimte voor wasmachines, een open kitchenette en een zit-slaapkamer aan de tuinzijde voor de au-pair.


^ De voorgevel is - minutieus gedetailleerd - met dubbelglas beschermd tegen verkeerslawaai. Hele pand werd aan de binnenzijde geïsoleerd en voorzien van gebalanceerde luchtventilatie.

^ Luchtfoto van het dubbele pand met de tuinen - Foto's interieur door Rob > 't Hart.
[Dit project is uitgewerkt en begeleid i.s.m. onze collega Ir Martin > Groenesteijn uit Baarn.]

Stads Villa
/ Amsterdam

< terug naar Index


kavander architectenbureau bna - postbus 2129 - nl 2240 cc wassenaar - (070) 5112740 - kavander[at]xs4all.nl