Overzicht - Renovatie en uitbreiding eigen woning in Wassenaar
Na er bijna 30 jaar in zijn eentje gewoond en gewerkt te hebben, kon Kees van der Hoeven zijn bestaande huurwoning - gevestigd in een voormalige kantine in een bos in Wassenaar - samen met zijn vrouw Josette Keegstra in eigendom verwerven. Het bood haar de gelegenheid om vanuit Amsterdam te verhuizen en zich in de dan verbouwde woning bij hem te voegen.

Uitgangspunt bij de nieuwe indeling was het gelijkelijk verdelen van de ruimtes voor hem en voor haar. Dus ieder een eigen entrée, hal, woon- en werkkamer, berging, badkamer en bibliotheek en alleen de keuken en de slaapkamer voor gezamenlijk gebruik.
Kortom: 'Alles gescheiden behalve tafel en bed' of andersgezegd: 'Living together apart.'

^ Auteur Tommy Wieringa was bij toeval op bezoek tijdens de bouw en vond het concept van ons huis dermate interessant dat hij een kort verhaal schreef met als titel: '28 deuren'.

^ Bovenstaand de voormalige kantine, gefotografeerd vanuit het zuid-westen.

^ En hier vanuit het zuid-oosten.

^ De bestaande plattegrond van voormalige kantine, in gebruik als tweekamerwoning.

^ Het eerste ontwerp voor het verbouwingsplan laat een symmetrische plattegrond zien, met links en rechts de nieuwe woon- werkkamers voor hem en haar, met daartussen de keuken in een kleine uitbreidng van het volume aan de voorzijde, alles gesitueerd rond een interne patio.
De entrée's, de slaapkamer en de andere voorzieneingen zijn ondergebracht in een bouwvergunningsvrije zone als uitbreiding aan de achterzijde van het bestaande pand.

^ Omdat uitbreiding aan de voorzijde gemaximeerd was tot 15% van de bestaande oppervlakte, zijn keuken en patio uiteindelijk omgewisseld, zodat een u-vormige plattegrond onstaat.

^ Precies bovenop het bestaande bouwvolume mocht een verdieping worden gerealiseerd, waar we - wederom symmetrisch - twee halfronde bibliotheekruimtes hadden gepland.

Het vigerende bestemmingsplan sprak echter van een kapverdieping, vandaar dat de twee halfronde boekenkasten uiteindelijk ieder in een eigen kapvolume zijn opgenomen.

^ Van bovenaf gezien hier de beide kapvolumes rondom het terras op de verdieping.

^ Hier de verdiepingsplattegrond met de twee boekenkasten en de bergzolders daarachter.
Tevens zijn de scheefstaande kapwanden te zien, die zo uitzicht vanaf de trap mogelijk maken.

^ Tenslotte een ruimtelijk model waarop de vier schuine dakvlakken goed te zien zijn.

^ En hier een beeld vanuit het zuidoosten van de gerealiseerde nieuwe woning.

Eigen woning
/ Wassenaar

> bouw
> preview
> beeldreportage

< terug naar Index


kavander architectenbureau bna - postbus 2129 - nl 2240 cc wassenaar - (070) 5112740 - kavander[at]xs4all.nl