[ 1997 . 1998 . 1999 . 2000 . 2001 . 2002 . 2003 . 2004 ]
[ index . methode . architect . archis . bouw . detail in a . totaal ]
archis
uitgave door stichting artimo [met steun van het ministerie van ocw, in samenwerking met het nederlands architectuur instituut en ondersteund door de vlaamse gemeenschap]
abonnementsprijs
€ 82,50 per jaar [excl. btw]

aantal nummers
jaargang 2004 - totaal 6

redactie
ole bouwman [hoofdredacteur] - lilet breddels - arjen oosterman - arthur wortmann - alison fisher [engelse kopij] - ilse chin [webredacteur]

aandachtsgebied
archis is een tweemaandelijks verschijnend tijdschrift met als aandachtsgebieden 'architectuur - stad - beeldcultuur'. er verschijnt zowel een nederlandse als een engelse editie.

totaalindruk ArchitectenWerk
archis heeft zijn vierde seizoen in de vernieuwde opzet erop zitten en was weer prominent in het nieuws door het recente negatieve advies van de cultuur-raad. toch was het een productief seizoen: zes nummers per jaar in een interessant jasje, vormgegeven door maureen mooren en daniel van der velden m.m.v. bart de baets en alfons hooikaas. de 'uitscheur'-opzet met een aantal vaste thematische onderdelen - internationaal onderzoek, innovatie, politiek, review en dossier - maakt dat nederlandse projecten minder prominent aan de orde zijn. het was dan ook behoorlijk ingewikkeld om een representatieve lijst te kunnen samenstellen.
archis probeert de voorwaarden waaronder architectuur tot stand komt aan de hand van internationale ontwikkelingen, onderzoek en theorie op een andere manier aan de orde te stellen. dit leidde ook dit jaar weer tot een aantal knap opgebouwde nummers rond thema's als 'krimp', 'mapping', 'vitaliteit', 'zonder genade', 'undutch' en 'zonder concept'.

we sluiten af met een citaat van piet vollaard [van de door de cultuur-raad wel gesubsidieerde nieuwsredactie van archined.nl] over de toekomst van archis:
" [...] Archis gaat het komende jaar samenwerken met AMO en met de architectuurfaculteit van Columbia University in New York. Hoe de nieuwe Archis er uit zal gaan zien, in hoeverre de inhoud zal veranderen, of Nederland nog een rol zal spelen in de komende inhoud, het is allemaal ouderwets onduidelijk en dus spannend. Archis leeft opnieuw. Reden te meer om uw abonnement te vernieuwen of het maar weer eens te proberen. Al was het maar om het instituut dat Archis na 75 jaar is, te steunen en het door een kritische houding en door het iedere keer maar weer verkennen van nieuwe gebieden, de kans te geven opnieuw (bijna) de eigen glazen in te gooien."



overzicht eerste 6 ontwerpers - jaargang 2004 van 'archis'

01 [ --- ]


oma . [rem koolhaas, floris alkemade]

15

02 [ --- ]
architectencie . [de bruijn, van dongen, medic en puljiz]
06
03 [ --- ]
groosman partners
05
04 [ --- ] architectenforum . [erik knippers] 04
04 [ --- ] molenaar en van winden 04
04 [ --- ]
wessel de jonge
04
'04 [' 03] architectenbureau . [genoemde ontwerpers] totaal
[ index . methode . architect . archis . bouw . detail in a . totaal ]
[ 1997 . 1998 . 1999 . 2000 . 2001 . 2002 . 2003 . 2004 ]