[ index . methode . architect . archis . bouw . a en b . totaal . reacties]
reacties
in BladNA van maart 1998 verschenen op de achterpagina een aantal reacties. hierna de reactie van: [zie ook de overige reacties]

Joop Slangen (Jo Coenen & co Architecten):

"zo'n lijst is niet meer en niet minder dan een neerslag van de hoeveelheid publicaties over architecten. als Van der Hoeven dan zegt dat hij een beeld wil van wat er daadwerkelijk gebouwd wordt, moet hij CoBouw lezen. in de vakbladen gaat het niet om economie, massa en volume. maar meer om architecten die grenzen verkennen. dat is niet anders dan in andere vaktijdschriften. ik moet wel zeggen dat het ook in de vakbladen een trend is om te schrijven over populaire architectuur. glossy, met fraaie foto's. terwijl spectaculeire beelden maar een kwaliteit van architectuur betreft. ik vind dat daar de laatste tijd te veel de nadruk op komt te liggen. heeft misschien met de heersende beeldcultuur te maken. het komt de diepgang niet ten goede.
de vakjournalistiek is op zoek naar vernieuwende gedachten over architectuur. net als bij prijsvragen gaat het om architecten die grenzen verkennen. maar de bedenker van vernieuwende concepten hoeft niet dezelfde figuur te zijn die zorgt dat mijn dak niet lekt. en ook andersom geldt dat. het feit dat je veel produceert wil niet zeggen dat je goed bent. je kunt dus net zo goed een top 40 naar omzet samenstellen. Van der Hoevens constatering dat er veel wordt geschreven over architecten die een bepaalde visie presenteren en tegelijkertijd maar weinig realiseren, klopt wel. het is eigenlijk ook logisch. als je de grenzen van het vak opzoekt, kom je moeilijkheden tegen. dat kan leiden tot concepten die niet per definitie bouwbaar zijn. veel publiciteit en veel bouwen zijn bijna omgekeerd evenredig. over Koolhaas is een tijd heel veel gepubliceerd. hij presenteerde te pas en te onpas zijn visie. tot die man ging bouwen. en er overigens een dak begon te lekken.
ik geloof niet dat opdrachtgevers zich veel van zo'n top 40 zullen aantrekken. vergis je niet, die zijn heel goed op de hoogte. ze weten precies over wie gepubliceerd wordt."


[ index . methode . architect . archis . bouw . a en b . totaal . reacties]