Nieuws - 16-12-2012:
Concrete Amsterdam is Architect van het Jaar 2012

Afgelopen vrijdagmiddag is de Architect van het Jaar Prijs 2012 door de jury onder leiding van Rudy Stroink > toegekend en uitgereikt aan de drie partners van Concrete Amsterdam. Op de foto ziet u - naast de oorkonde en de geldprijs van € 5.000 van hoofdsponsor Alcoa - van links naar rechts: ErikJan Vermeulen, Erik van Dillen (ooit mede-oprichter maar actueel geen partner), Rob Wagemans en Lisa Hassanzahed.

De categorieprijs Small (voor kleine bureaus) werd toegekend aan ZUS (op de foto hierboven: Elma van Boxel, Kristian Koreman en Rudy Stroink) uit Rotterdam en Cepezed uit Delft ontving de categorieprijs Large (op de foto hieronder: Ronald Schleurholts naast Stroink).

Alle foto's zijn van onze vaste fotograaf > René van den Burg.
Tenslotte is de nieuwe film - die traditioneel tijdens de prijsuitreiking in premiere gaat - nu ook op > Youtube te zien:

Nieuws - 05-12-2012:
Hartelijk welkom bij prijsuitreiking

De feestelijke uitreiking van de Architect van het Jaar Prijs 2012 wordt ditmaal gecombineerd met de opening van de expositie en de prijsuitreiking van de Jonge Architecten Prijs 2012 en vindt plaats op vrijdag 14 december 2012 in het Materia Inspriration Centre aan de Pedro Medinalaan op IJburg in Amsterdam.

Zie hieronder het programma van die middag:
--------------------------------------------------------------------------------
- 15.30 uur - inloop via ingang van Mosa (voorzijde gebouw)

- 16.00 uur - welkom en toekomstbeeld door Kees van der Hoeven
- 16.10 uur - bekendmaking winnaars 3e ronde JA Prijs 2012 door jury
- 16.30 uur - videofilm Architect van het Jaar door Justred Media
- 16.40 uur - overwegingen en keuzes Architect van het Jaar 2012 door jury

- 16.50 uur - gesprek/debat tussen 'jonge' en 'oude' genomineerden voor beide prijzen o.l.v. Michiel van Raaij
- 17.20 uur - bekendmaking winnaar Jonge Architecten Prijs 2012 door jury en overhandiging geldprijs van 5.000,- euro door directeur BNA
- 17.30 uur - bekendmaking winnaar Architect van het Jaar Prijs 2012 en overhandiging geldprijs van 5.000,- euro door Alcoa Architectuursystemen

- 17.40 uur - borrel/afterparty in Mosa Architectural Ceramics Centre
--------------------------------------------------------------------------------
U bent van harte welkom om deze middag als onze gast bij te wonen.

Nieuws 26-11-2012:
Jurydag in Amsterdam sluit af met keuzes - prijsuitreiking 14 december

Acht gesprekken voerde de jury van de Architect van het Jaar Prijs afgelopen vrijdag 23 november in het Amsterdamse Materia Inspiration Center, telkens een half uur per genomineerd architectenbureau. Een van TCN's directeuren - Saskia van Bohemen, op de foto 3e van rechts - nam gedurende een deel van de dag de plaats in van juryvoorzitter Rudy Stroink, die ruim voor het maken van de definitieve keuzes alsnog kon aanschuiven bij de andere juryleden Indira van 't Klooster en André Kempe.

Zij kozen per categorie Small en Large een winnend architectenbureau en zorgden met hun belangrijkste keuze nog voor een noviteit: de overall-winnaar van de Architect van het Jaar Prijs 2012 werd uiteindelijk een grote verrassing...

Aansluitend aan de jurygesprekken gingen de architecten langs bij regisseur Jim van der Hoeven en cameraman Michael Ballak voor een kort interview in het aangrenzende Mosa Architectural Ceramics Centre ten behoeve van de jaarlijkse film, die ook ditmaal zijn première zal kennen bij de feestelijke prijsuitreiking op vrijdagmiddag 14 december 2012 en ook weer bij Materia/Mosa in Amsterdam.

Nieuws 31-10-2012:
Jury kiest acht architectenbureaus voor de shortlist

In nader onderling overleg heeft de jury - bestaande uit Rudy Stroink, Indira van 't Klooster en André Kempe - de navolgende architectenbureaus geselecteerd voor de shortlist van de Architect van het Jaar Prijs 2012. Zij kozen er voor om - naast vijf bureaus uit de longlist - nog drie bureaus op eigen voorspraak toe te voegen:

In de categorie Large (>15 medewerkers):
Benthem Crouwel Architekten > Amsterdam en Aken - Cepezed > Delft - Concrete > Amsterdam en DeZwarteHond > Groningen, Rotterdam en Keulen.

In de categorie Small (<15 medewerkers):
DUS Architects > Amsterdam, Studio Roosegaarde > Waddinxveen en Shanghai, Architectenbureau Koen van Velsen > Hilversum, ZUS > Rotterdam.

Wanneer de gekozen bureaus hun nominatie accepteren wordt hen gevraagd een bescheiden digitaal themadossier samen te stellen aan de hand van een serie vragen van de jury. Dit dossier dient mede als basis voor een gesprek van de jury met alle genomineerden op vrijdag 23 november aanstaande.
Aansluitend aan die gesprekken bepaalt de jury de twee categoriewinnaars en de overall-winnaar van de Architect van het Jaar Prijs 2012, die vervolgens op een feestelijke bijeenkomst - gepland op vrijdag 14 december 2012 - zal worden uitgereikt.

Nieuws 16-10-2012:
Nominaties voor longlist zijn bekend

Het experiment met nomineren vanuit de eigen beroepsgroep (architect-directeuren) heeft 32 nominaties voor de Architect van het Jaar Prijs 2012 opgeleverd.

14 bureaus (op alfabetische volgorde) in de categorie Large:
de Architekten Cie., A'dam - Benthem Crouwel Architects, A'dam - cepezed, Delft - Concrete, A'dam - Dok Architecten, A'dam - Faro Architecten, Lisserbroek, Zutphen - MAS Architectuur, R'dam, Hengelo, Terneuzen - Mecanoo, Delft - OMA, R'dam, Beijing, Hong Kong, New York - Architectenbureau Paul de Ruiter, A'dam - Soeters Van Eldonk Architecten, A'dam - VenhoevenCS architecture+urbanism, A'dam - VMX Architects, A'dam - ZJA Zwarts en Jansma Architecten, A'dam.

18 bureaus (op alfabetische volgorde) in de categorie Small:
123dv, R'dam - Arons en Gelauff Architecten, A'dam - BaksvanWengerden Architecten, A'dam - BO6 Architectenbureau, A'dam - Bruls & Co, Maatsricht - Courage Architecten, Apeldoorn - Frencken Scholl Architecten, Maastricht - Hofman Dujardin Architecten, A'dam - Jord den Hollander, A'dam - Humblé Martens Architectuur & Stedelijk ontwerp, Maastricht - Jelle de Jong Architekten, Lemmer - Mulders Van den Berk Architecten, A'dam - Next Architects, A'dam, Beijing - NEZU AYMO Architects, A'dam - NL Architects, A'dam - bureau S.L.A. Architecten, A'dam - JDWA, Johan de Wachter Architecten, R'dam - Koen van Velsen, Hilversum - WE architecten, A'dam - ZUS, R'dam.
Zie ook de > pdf met geschreven toelichtingen bij de ingediende nominaties.

De jury is nu doende met het samenstellen van de shortlist van zes architectenbureaus (3 per categorie). Nadere informatie volgt.

Nieuws 21-09-2012:
Architect van het Jaar Prijs (6e editie) 2012 gaat van start

Dit najaar organiseren we opnieuw de Nederlandse 'Architect van het Jaar Prijs'.
Met als belangrijkste doel om - naast de reeds gekende hoge architectonische kwaliteit van hun gerealiseerde werk - met name de professionaliteit en innovatiekracht van Nederlandse architectenbureaus nader onder de aandacht te brengen van opdrachtgevers, pers en publiek.

Nieuwe nominatieprocedure (experiment)
Wie vindt u dat de 'Architect van het Jaar Prijs' dit seizoen werkelijk verdient?
Samen met onze mediapartner > Architectenweb bieden we alle architect-directeuren in Nederland de gelegenheid om mee te beslissen over de longlist van nominaties voor deze eervolle titel.
Tot en met 08 oktober aanstaande kunt ons per > mail laten weten welke maximaal vier architectenbureaus (twee in de categorie Small en twee in de categorie Large) naar uw mening niet op die longlist zouden mogen ontbreken, e.e.a. vergezeld van een tekstuele onderbouwing in een of twee regels. Vanzelfsprekend mag u daarbij ook uw eigen architectenbureau nomineren.

Longlist nominaties
Wij verzamelen uw nominaties en stellen daaruit een longlist samen. Alle genoemde NL architectenbureaus in beide categorieën (small en large) worden op deze website gepresenteerd en voorgelegd aan de nieuwe jury, bestaande uit Rudy Stroink (vz), Indira van 't Klooster en André Kempe (zie hieronder hun beknopte c.v.'s).
Alle in ons land gevestigde architectenbureaus mogen genomineerd worden voor deze prijs, mits ze voldoen aan de voorwaarden van het > Architectenregister en op de peildatum 01 januari 2012 minimaal 5 jaar in de praktijk werkzaam zijn (tussentijdse naamsveranderingen, fusies en/of afsplitsingen van bestaande bureaus daargelaten).
Nominaties zijn mogelijk in twee (voorheen drie) categoriën, te weten: Small (kleine bureaus tot en met 15 fte) en Large (grote bureaus vanaf 16 fte).

Zend ons uw > mail met subject 'Nominaties AvhJ 2012' voor of op 08 oktober aanstaande en ondertekent u s.v.p. met uw volledige naam, van welk architectenbureau u partner of directeur bent en vermeld tenslotte uw registratienummer bij het Architectenregister.

Shortlist nominaties
De jury stelt vervolgens een shortlist samen van drie architectenbureaus per categorie (minimaal twee uit de longlist, eventueel per categorie aangevuld met een bureau naar keuze van de juryleden zelf). Aan deze zes bureaus wordt gevraagd een digitaal dossier samen te stellen met nadere informatie over hun prestaties in het afgelopen jaar, mede aan de hand van de vijf thema's bedrijfsvoering/strategie, klantvriendelijkheid, duurzaamheid, innovatie en kennisontwikkeling.
Die zes dossiers worden tevens op deze website gepubliceerd. Naast de daaraan gekoppelde publiciteit en uiteraard de eer is er voor elke genomineerde een bijzondere oorkonde die wordt ontworpen door > Marloes de Laat en Roel Vaessen, grafisch ontwerpers uit Nijmegen en Den Bosch.

Op een nog nader te bepalen datum begin november krijgen alle zes genomineerden de gelegenheid om - gedurende een half uur - de jury persoonlijk te ontmoeten en hun visie nader toe te lichten. Aansluitend kiest de jury per categorie een winnaar en bepaalt uit die nieuwe selectie van twee de uiteindelijke winnaar, die zich vervolgens een jaar lang de Nederlandse 'Architect van het Jaar 2012' mag noemen.
Aan die titel is tevens een geldbedrag van € 5.000,- verbonden, ter beschikking gesteld door onze hoofdsponsor Alcoa > Architectuursystemen uit Harderwijk. Vanzelfsprekend wordt aan deze (in totaal drie) winnaars ook weer een bijpassende oorkonde uitgereikt.
Tenslotte proberen we ook dit seizoen om in de afsluitende juryfase in samenwerking met onze collega's van > Architectenweb een publieksprijs via internet te organiseren.


Volg hier straks de jury
> Juryrapport (december)

De prijs voor 2011
> Overzicht en uitslag
(winnaar > Kempe Thill)
bekijk > film op YouTube

De prijs voor 2010
> Overzicht en uitslag
(winnaar > onix)
bekijk > film op YouTube

De prijs voor 2009
> Overzicht en uitslag
(winnaar > SeARCH)
bekijk > film op YouTube

De prijs voor 2008
> Overzicht en uitslag
(winnaar > Uytenhaak)
bekijk > film op YouTube

De prijs voor 2007
> Overzicht en uitslag
(winnaar > UN Studio)

Info over de sponsors
> Alcoa
> justred/media
> ArchitectenWerk

Mediapartner
> Architectenweb

> terug naar homepage


De jury
Onderstaand de juryleden die we ditmaal voor de beoordeling hebben uitgenodigd:

Rudy Stroink (juryvoorzitter)
Rudy Stroink (1955) studeerde bouwkunde (specialisatie stedebouw) aan de TU Delft. Van 1981 tot 1985 was hij architect-partner bij > VillaNova ontwerp en onderzoek. Hierna vertrok hij naar de USA, waar hij in Los Angeles tot 1990 werkte als zelfstandig projectontwikkelaar. Eenmaal terug in ons land startte hij in 1993 de Nederlandse dependance van projectontwikkelaar Trammell Crow (TCN). In 2003 verwierf Stroink alle aandelen van zijn Amerikaanse mede-eigenaren en groeide TCN > Properties vervolgens onder zijn leiding uit tot een ontwikkelaar van internationaal formaat, met filialen in meerdere Europese landen en een belegd vermogen van rond de 2 miljard euro.

Indira van 't Klooster
Indira van 't Klooster (1971) studeerde architectuurgeschiedenis aan de UVA en is sinds maart 2012 de nieuwe hoofdredacteur van A10 > new European Architecture. Daarnaast is zij al vanaf 2004 werkzaam bij Architectuur > Lokaal, actueel als senior-projectleider. Ze is daar verantwoordelijk voor kennisbevordering op het gebied van architectuur, stedenbouw en architectuurbeleid, en voor de ontwikkeling en implementatie van beleidsinstrumenten bij lokale bestuurders, raadsleden, en andere opdrachtgevers. Zij was al jurylid bij diverse prijzen en prijsvragen, is naast A10 auteur van artikelen voor diverse architectuurbladen en is tenslotte docent aan de Amsterdamse > Academie van Bouwkunst.

André Kempe
André Kempe (1968) studeerde af als architect aan de TU Dresden en werkte aansluitend bij de Architekten Cie. in A'dam en Karelse van der Meer Architecten in R'dam. In 2000 startte hij samen met Oliver Thill - na het winnen van Europan 5 - hun zelfstandige praktijk Atelier > Kempe Thill. In de afgelopen twaalf jaar ontwikkelde het bureau zich vanuit dit tweemanschap naar een middelgroot bureau met een vaste kern van 15 medewerkers, met naast Nederland een groeiend opdrachtenpakket in de ons omringende Europese landen. Atelier Kempe Thill werd vorig seizoen gekozen als > 'Architect van het Jaar 2011' en het is inmiddels traditie dat de winnaar zitting neemt in de nieuwe jury.

Het tijdschema
- Bekendmaking en start nominaties longlist > 21 september 2012
- Sluitingsdatum nominaties longlist > 08 oktober 2012 (12.00 uur p.m.)
- Bekendmaking longlist > medio oktober 2012
- Bekendmaking shortlist door de jury > aansluitend medio oktober 2012
- Ontmoeting genomineerden in 2e ronde > begin november 2012
- Presentatie en prijsuitreiking > medio november 2012

De Sponsoring
Alcoa > Architectuursystemen uit Harderwijk is - naast ArchitectenWerk zelf - voor de zesde maal hoofdsponsor van de prijs. Zij steunen de organisatie en stellen net als vorig jaar een hoofdprijs van € 5.000,- beschikbaar voor de winnaar.

Andere Sponsormogelijkheden
We zoeken nog sponsors voor de overige prijzen en voor onderdelen van het feestelijke programma tijdens de prijsuitreiking. Wij hebben daarom voor u een aantal aantrekkelijke sponsor-proposities samengesteld:
- Wij bieden u de mogelijkheid om de naam van uw product, dienst of bedrijf te verbinden aan een van de categorie-prijzen (Small - Large),
- Vervolgens is het mogelijk uw naam te verbinden aan de prijsuitreiking, de website en/of de nadere publiciteit rond de nieuwe prijs,
- Tevens kunt u hier via banners reclame maken voor uw product, bedrijf of dienst,

Het Buitenland
Voor Nederland is dit de zesde keer dat de 'Architect van het Jaar' prijs wordt georganiseerd. Al vanaf 1962 bestaat in de USA - op initiatief van de architectenvereniging AIA - de jaarlijkse > 'Architecture Firm of the Year Award' en in de UK organiseert het tijdschrift Building Design reeds een aantal jaren de jurering van de Engelse > 'Architectural Practice of the Year Award'.

Organisatie en Secretariaat
ArchitectenWerk - Kees van der Hoeven, mail direct > kavander(at)xs4all.nl.
Vormgeving beeldmerk en oorkondes > Marloes de Laat en Roel Vaessen.

1996-2012 © > ArchitectenWerk - P.O. Box 2129 - NL 2240 CC Wassenaar - Fax 070-5177983