Huis voor de ouders van de architect

Gwathmey Residence and Studio
Amagansett - New York
Architect: Charles Gwathmey (1938-2009) - New York.

Access to the Gwathmey Residence and Studio is from the south with views across the dunes to the ocean. The program of the original 1,200 square feet, 30,000 cubic foot house included a living/dining space, kitchen, master bedroom/studio, two guest bedrooms and a workroom. A year after completion, a second 480 square foot structure was added, accommodating a guest room and full studio.
Within the limited budget, a design parti and vernacular were developed that set a precedent for later work. By organizing the house vertically, programmatic and site constraints were resolved through sectional as well as plan manipulations. The guest rooms, workroom, and covered terrace occupy the ground floor; the living/dining room and kitchen are on the second floor; the master bedroom/studio on the third floor balcony overlooks the double-height living space. Raising the "public" spaces one level above grade both capitalized on the extensive views, and established a relationship between living areas and the ground plane that is unique to rural house architecture. By placing the continuously occupied portion of the "habital" house on a "base" of intermittent functions, the "parlor floor" was reinterpreted and a sense of privacy was established.
The use of cedar siding on both the interior and exterior of the wood frame buildings establishes a primary referential container from which secondary and tertiary elements are developed. Transparency, perceptual and literal extension, and volumetric interpenetration give this small building a unique sense of scale and presence.
[foto's - Scott Frances]

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 31 mei 2007
Wij bieden u verschillende mogelijkheden voor advertenties en banners
    Totaaloverzicht zie sitemap
ArchitectenWerk is bereikbaar via info(at)