* Golvend of volgend: 25 jaar Atelier PRO

De boekpresentatie van het oeuvre van Atelier PRO vond plaats in het zojuist in gebruik genomen kantoorgebouw Forum in de omgeving van het Olympisch stadion in Amsterdam zuid. Het complex bestaat uit twee verschoven kantoorvleugels met daartussen een prachtig atrium dat aan de kopse kanten wordt afgesloten door twee kleinere bouwdelen met de bijzondere functies. Aan de entreezijde een golvend deel en aan de zijde van de Rietveldacademie een rechthoekig deel. Beide delen zijn bekleed met gepatineerde koperen gevelelementen.

De verschuiving van de kantoorvleugels maakt het tevens mogelijk om het zicht op en het uitzicht vanuit de Rietveldacademie vrij te houden.

Het meest indrukwekkende deel van het complex is het prachtige atrium. Overdekt met een glasdak, gedragen door houten balken, die weer rusten op holle houten kolommen. De kniklengte van de kolommen is verkort door afspanning met kabels naar de binnengevel. Om het klimaat te beinvloeden zijn plafond-elementen opgehangen die in de zomer koelen en in de winter verwarmen via een watercircuit. In de vier hoeken zijn trappen rond de kolom gekruld en alle zijden hebben een smalle of bredere galerij. De enige kritiek zou kunnen zijn dat er zo wel veel dunne lijnen ontstaan in het totaalbeeld. Wellicht dat een glazen borstwering [in plaats van de roestvast stalen horizontalen] iets meer rust had kunnen brengen.

De glazen buitengevel van de kantoren is eenvoudig vormgegeven, maar zit zeer ingenieus in elkaar. De langwerpige gescreende glasplaten fungeren als tweede huidgevel en maken het mogelijk om het daarachter gelegen smalle raampje te openen en zo te genieten van ventilatie zonder geluid- en windoverlast.

De architecten van Forum, Leon Thier en Hans Kalkhoven, kozen voor meerdere natuurlijke materialen, zoals te zien in de robuuste buitenbekleding van Turks travertin. Dit is op verschillende manieren bewerkt: de links zichtbare ruwe platen zijn behakt en de wat fijner ogende platen rechts zijn bewerkt met de cirkelzaag, waardoor een 'gefrijnd' patroon van vertikale groeven ontstaat.

Kortom, een zeer geslaagd kantoorproject, dat al direct werd verhuurd aan de nieuwe combinatie van notarissen, belastingadviseurs en advocaten Loyens Loeff. Daarom waren we ook deze keer weer extra tevreden met de tweede drie letters in de naam van Atelier PRO BNA.

Ga terug naar het nieuws.


© 1997 - 2001 Copyright ArchitectenWerk .