* Sneak Preview in het nieuwe ING-hoofdkantoor

Majestueus zweeft het gebouw ons tegemoet. We begonnen op het maaiveld, waar de stalen kolommen staan die het tien verdiepingen hoge gebouw dragen. De dichte gevelpanelen gemaakt door de firma Sorba [www.sorba-projects.com] omsluiten het auditorium voor 250 mensen in de neus van het gebouw en ze bekleden verder de onderzijde en de gevels van de tweede etage die geheel dient als installatieverdieping. De neus kraagt zo'n 25 meter uit en die uitkraging was dan ook aan het uiteinde 10 centimeter hoger opgezet zodat de vloer na de uiteindelijke zetting precies vlak zou zijn.

Uit de computertekeningen van het architectenbureau Meyer en Van Schooten [www.meyervanschooten.nl] was de 3-d vorm niet nauwkeurig genoeg te herleiden, zodat Sorba het gebouw opnieuw in Katia [dezelfde software als voor Gehry's Bilbao] gemodelleerd heeft. En wel zodanig dat alle geanodiseerde aluminium panelen maar een enkele kromming kregen, behalve de vier driehoekige panelen op de uiterste hoeken, die dan ook door de firma Exploform [www.exploform.com] dubbelgekromd zijn gemaakt.

Een blik op de entreezijde aan de Amstelveen-kant met rechts de natuurstenen loper die onder het gehele gebouw door loopt.

Van de begane grond stegen we direct naar de 10e etage waar de Raad van bestuur van ING gehuisvest wordt.

Linksboven de lamellen in de zuidgevel van de vergaderruimte van de RvB en rechts in diezelfde ruimte de glazen buitenhoek met uitzicht op Aldo's Tripolis aan de overzijde van de A10.

Als de lamellen geopend zijn is dit het fascinerende uitzicht op onder meer de lager gelegen neus het zuiden.

Hier het uizicht naar het noorden aan de andere kant van de tiende verdieping. In de verte het hoofdkantoor van concurrent ABN-Amro.

We daalden daarna af naar de zesde etage waar een aantal centrale voorzieningen zoals het bedrijfsrestaurant zijn gehuisvest.

Hier is goed te zien hoe de aluminiumgevels zijn gedetailleerd. Links een deel van de binnengevel van een van de grote patio's in het gebouw. Daar is het glas - per plaat meestal ongeveer 4 meter hoog en 1,80 breed - van binnen aangebracht, in tegenstelling tot het detail van de buitengevel waar het glas van buitenaf is gemonteerd. Beide details zijn echter zo gemaatvoerd dat ze hetzelfde uiterlijk krijgen. Het gele stripje kunststof beschermt de kozijnstijlen in de bouwfase. Alle aluminiumgevels werden geleverd en aangebracht door de firma Widam Aluminiumbouw [www.widam.nl] uit Hoorn. De standaard kantoorgevels aan de binnenzijde zijn trouwens in zwartgeschilderd hout uitgevoerd.

Hierboven is goed te zien hoe de geharde glasplaten en de glasvinnen van de buitengevel in de bovenhoek zijn gemonteerd. Al het glas werd geleverd en berekend door Glaverned de Nederlandse vestiging van Glaverbel [www.glaverbel.com].

Tussen de glazen buitengevel en de aluminium 'binnen'gevel zijn op meerdere plaatsen - hier cascades genaamd - informele trappen naar andere etages aangebracht. Op deze zesde etage zitten ze aan beide zijden van de verdieping. De naden tussen de glasplaten worden aan de geluidbelaste linkerzijde nog over de volle lengte en breedte dichtgekit.

Tenslotte onderstaand een blik in een van de patio's waarin telkens een van de negen verschillende groenpatronen wordt aangelegd, zoals een ficustuin, een dennenbos, een palmengroep, een varenbos etc.

Het was een leerzaam en indrukwekkend bezoek. We wensen SBR en de VMRG nog vele van deze interessante 'geveltours' toe. Het ING-gebouw wordt in de maand september opgeleverd en zal op 16 september door een prominent publiek persoon officieel worden geopend.

Ga terug naar het nieuws.


© 1997 - 2002 Copyright ArchitectenWerk .