* Duiker's Zonnestraal op weg naar volle glorie

Het gebouw heeft zijn lucide uiterlijk weer terug met prachtige lichtblauwe stalenkozijnen, wit stucwerk, zwarte radiatoren en zilverkleurig staalwerk. De plompe metselwerk schoorsteen, na de oorlog door Bijvoet aangebracht, is weer vervangen door de oorspronkelijke pijp met condensatievat. Het hoofdgebouw kan nu gebruikt of gehuurd worden voor conferenties (meer info Stichting Zonnestraal 035-5385423).
Duiker heeft zijn gebouw uitdrukkelijk niet gebouwd voor de eeuwigheid omdat hij veronderstelde dat het gebouw na het uitbannen van tuberculose gesloopt zou worden. Het is dan ook verwonderlijk maar wel zeer terecht dat het nu op de werelderfgoedlijst van Unesco staat omdat het architectonisch een van Nederlands beste gebouwen uit het interbellum is.

Later worden op het terrein ook nog vier (zorg-)appartement blokken gerealiseerd die mede als kostendrager voor de restauratie functioneren. Deze woningen zijn ook van de hand van Hubert-Jan Henket. Momenteel wordt ook het bijbehorende Dresselhuispaviljoen door Bouwbedrijf Jurriens gerestaureerd, waarover mogelijk op een later moment meer. Als de paviljoens zijn hersteld is het te hopen dat ook het omringende landschap zijn oorspronkelijke open karakter terugkrijgt zodat de gebouwen weer als een ensemble te ervaren zijn.
Martin Groenesteijn.

Ga terug naar het nieuws


© 1997 - 2003 Copyright ArchitectenWerk en OOO Internet Services.