* Het JuBi-plan 'Cour de la Haye' van Jo Coenen


Hier de toelichtende tekst bij het winnende plan van Coenen:
Het plan kent drie niveau's van ingrijpen: op het begane grond niveau door het toevoegen van een nieuw plein, op het tussen-niveau door het aanbrengen van een balkvormig volume met een verhoogde straat ten behoeve van de ministeries, en op het niveau van de sky-line door de gevels van de bestaande torens te wijzigen.


Het 'piece de resistance' van het plan wordt gevormd door het toevoegen van een door arcades omsloten plein aan de Turfmarkt, door Coenen zelf als 'deuk' aangeduid. Dit plein is op de stedelijke schaal een verbijzondering van de Turfmarktroute tussen het Centraal Station en de binnenstad. Anderzijds zijn rond dit plein de belangrijkste functies en toegangen geconcentreerd: de beide ministeries, verschillende commerciele functies waaronder een bioscoop, restaurants, een supermarkt en winkels. De laatsten zijn deels op verdieping gerealiseerd, bereikbaar via hellingbanen.
De twee bestaande torens zijn omgeven door ondiepe grachten. Over de 'cour de la Haye' kijken een aantal nieuwe woningen uit, die gelegen zijn boven de bioscoop. De ministeries worden met elkaar verbonden door een straat op verdieping. Aan deze straat liggen, over een aantal verdiepingen de gemeenschappelijke voorzieningen, zoals het bedrijfsrestaurant, de bibliotheek, de creche, vergaderzalen en sportruimten.


In de torens zijn de vereiste werkplekken van de beide ministeries ondergebracht. De gevels van de hoogbouw en daarmee de skyline zijn ingrijpend gewijzigd. De bestaande gevels met de doorgaande balkons zijn vervangen door een vlakke gevel bestaande uit dichte delen en gelijkmatig verdeelde ramen, vergelijkbaar met het Transitorium in het Resident complex. De twee schijfvormige hoogbouw volumes zijn in het midden 'gekerfd', waardoor het beeld van vier torens wordt opgeroepen. Dit laatste wordt nog eens extra benadrukt door het toevoegen van vier torens op de bestaande schijven.


Ga terug naar het nieuws



* * *

© 1997 - 1999. Copyright ArchitectenWerk en OOO Internet Services.