* Fierloos/de Haan winnen prijsvraag Zeeuws Gezicht

Hier een toelichting en enige beelden van de bekroonde inzending van de architecten Martin Fierloos en Jasper de Haan uit Rotterdam.

'Underground Picnic'
Hoe alle vakantiegangers die naar Zeeland komen een verblijf te bieden zonder dat ze datgene waarvoor ze komen, het landschap/de leegte, vernietigen?

De oplossing ligt voor de hand, een ondergronds vakantieverblijf of beter, een ondergrondse vakantievilla. Een huis dat het landschap niet of nauwelijks beinvloed. Een betonnen bak van 25 X 14 meter die slechts plaatselijk 90 centimeter boven het maaiveld uitsteekt. De grootte van het huis compenseert de afwezigheid van het uitzicht op de horizon. De auto verdwijnt mee onder het maaiveld, een lange gang, een grote keuken en een zitkamer die door middel van de twee roldeuren volledig bij de patio's betrokken kan worden. Uit de wind en in de zon kunnen deze deuren vanaf de eerste mooie dag open.

De villa's worden niet geconcentreerd in [gesloten] enclaves maar verspreid in het bestaande landschap. De huizen laten zich naadloos voegen in de bestaande soorten landschappen van Zeeland:
- De Polder
- Het Oude land
- Het Bos.

In de polders keurig recht in een rijtje geschakeld. Op het oude land in de marge, in vergeten stukjes van de ruilverkaveling, langs een sloot of een pad. Of als een bunker, zomaar in het veld. In het bos op dezelfde manier als de bomen, hier en daar eentje. Het programma van de grond is onafhankelijk van de aanwezigheid van een villa. Afhankelijk van de situatie heb je vanuit je bad uitzicht op een, maiskolf, oude beuk of een nieuwsgierige koe.

Het juryrapport:
Het ontwerp is consequent uitgevoerd. Alle voorzieningen zijn onder de grond weggewerkt, inclusief het parkeren. De gekozen oplossing komt niet afschrikwekkend over en laat het landschap relatief in tact. Midden in de dijken- en polderstructuur van Zeeland voltrekt zich op deze manier een geheimzinnige en uitdagende ontdekking. Underground Picnic is in zijn verschijningsvorm een originele erkenning van de leegte en tegelijkertijd de meest compacte invulling ervan.
[Jasper de Haan is bereikbaar via e-mail: dehaan@luna.nl]Ga terug naar het nieuws* *

© 1999. Copyright ArchitectenWerk en OOO Internet Services.