* UN Studio ontvouwt magere expositie in NAi

Vol verwachting gingen we op bezoek bij de met veel bombarie aangekondige expositie van het gerealiseerde werk en de ontwerpen [uit de periode 1987-2002] van UN Studio, het architectenbureau van Ben van Berkel en Caroline Bos. De tentoonstelling onder de titel 'UN Studio UNFold' is nog tot en met eind september in het Rotterdamse NAi te zien. We hadden gedacht dat we nu wel eens een uitgebreid en diepgaand overzicht van het werk zouden aantreffen, maar dat viel zeer tegen. UN Studio [het expo-ontwerp blijkt van Anton Beeke te zijn - red.] maakte een uiterst klassiek ontwerp voor de presentatie: negen vierkante paviljoens, met vrijwel lege buitenzijden en in elk paviljoen enige documentatie van een solitair project of een aantal projecten. Per project een enorme foto, een maquette en enige studieschetsen, hier en daar gelardeerd met de al bekende beelden, arty aquarellen en/of grote engelstalige teksten. Alle werken komen volgens de toelichtende teksten uit de 'collection UN Studio' hetgeen de museale pretentie van het werk alleen nog maar versterkt...
Wat zou het mooi geweest zijn om de vernieuwende kracht van de ontwerpen van UN Studio ook in het tentoonstellingsplan terug te zien; maar helaas, het leek wel of John Hejduk postuum aangetrokken was om een minimalistische versie van zijn negen vierkanten te realiseren. En waren de buitenkanten nu nog maar op ooghoogte bekleed geweest met tientallen schetsen, voorstudies en gebruiksschema's, dan hadden we alsnog wat kunnen leren van Ben. Helaas, alles wat we zagen hadden we al eens eerder gezien en de expo voegt dus niet veel toe aan de beeldverzameling die via eerdere publicaties en nieuwsberichten tot ons kwam.
Een haastig in elkaar gezette en inhoudelijk oppervlakkige presentatie dus, die wat ons betreft gauw opgevouwen kan worden en dan snel op reis mag. Bij de expo kwam tevens een boek uit onder dezelfde titel 'UN Studio UnFold' dat voor € 33,50 te koop is en dat naast het al getoonde beeldmateriaal tevens toelichtende teksten bevat van de hand[-en] van Aaron Betsky, Daniel Birnbaum, Lidewey Edelkoort, Neil Leach, Greg Lynn en Mark Wigley. We maakten nog wat foto's van de tentoonstelling die we plaatsten op een aparte BOX-pagina.

[zie ook de website van het NAi, de eigen site van UN Studio en de recensie van de ArchiNed-redactie.] - 29 mei 2002 - BOX 817


* Busstation van piepschuim van Maurice Nio

In Hoofddorp wordt aan de Zuidtangent een 130 meter lang busstation naar ontwerp van Maurice Nio en VHP in aanbouw genomen. Over een paar maanden zal dit vooral met behulp van de computer gegenereerde gebouw klaar zijn. Het zal een van de eerste gebouwen ter wereld zijn waarbij met behulp van een computergestuurde frees de gebouwdelen direct vanuit het pogramma worden vervaardigd. Het busstation, dat door Maurice Nio 'Fluid Vehicle' is gedoopt, is volledig opgebouwd uit massieve polystyreen elementen met een beschermende deklaag van polyester. De bouwkosten bedragen ongeveer een miljoen Euro en in september zullen de eerste passagiers en bussen van de halte gebruik kunnen maken.
[zie ook de website van Maurice Nio en een artikel over het gebouw op Zibb.nl.] - 25 mei 2002 - BOX 816/CoBouw


* Drie nieuwe partners in de Architectengroep

Sinds 28 februari van dit jaar zijn er drie nieuwe architecten opgenomen in de directie van de Architectengroep in Amsterdam. Bjarne Mastenbroek stapt eruit en begint zijn eigen bureau. Naast Kees Rijnboutt, Hans Ruijssenaars, GertJan Hendriks en Dick van Gameren vormen Danielle Huls, Miguel Loos en Bart van der Vossen nu mede de leiding.
Danielle Huls [1969] studeerde in 1995 in Delft af bij Daan Vitner en vervolgde haar studie aan de Architectural Association in Londen waar ze in 1997 met als mentor Brett Steele haar diploma verwierf. Vanaf 1997 werkt ze bij de Architectengroep in de groep Van Gameren Mastenbroek. [zie hier een ontwerp van haar hand in de recente prijsvraag Amfibisch wonen].
In diezelfde groep werkt Miguel Loos die in 1970 werd geboren in Caracas en die de Duitse nationaliteit bezit. Hij studeerde in 1997 in Berlijn af bij Kees Christiaanse en in 1999 aan het Berlage Institute bij Raoul Bunschoten. Hij won samen met Koen Drossaert een van de eerste prijzen in de competitie Royaal Wonen.
Bart van der Vossen [1969] studeerde in Eindhoven af met een opvangcentrum voor vluchtelingen [1994] bij Ben Loerakker, maakte korte tijd deel uit van het Jonge Architecten Atelier en werkte bij Erna van Sambeek. Vanaf 1996 werkt hij in de groep van Kees Rijnboutt.
In de zomer volgt een publicatie waarin het werk van de drie nieuwe leden is opgenomen. Tenslotte verschijnt er in de herfst een publicatie die de resultaten laat zien van tien jaar samenwerking tussen Van Gameren en Mastenbroek.

- 17 mei 2002 - BOX 815


* Alejandro Zaera Polo nieuwe decaan Berlage Instituut

Vandaag vernamen we dat het bestuur van het Berlage Instituut de van origine Spaanse architect en docent Alejandro Zaera Polo [zie foto] met ingang van 1 oktober 2002 zal benoemen tot nieuwe decaan van het Instituut. Hij volgt Wiel Arets op, die vanaf 1995 de functie van decaan heeft vervuld.
Alejandro Zaera Polo [1963] studeerde architectuur in Madrid en Harvard en werkte na zijn studie onder meer bij Rafael Moneo en OMA. Hij begon in 1993 in Londen zijn eigen bureau Foreign Office Architects [FOA] samen met de Iraanse Farshid Moussavi die hij in Harvard ontmoette. Hij geeft tevens les op de beroemde Architectural Association in Londen. Zijn meest bekende bouwproject is de recent geopende Yokohama International Ferry Terminal in Japan.
Het in Rotterdam gevestigde Berlage Instituut is een internationale werkplaats voor architectuur, stedebouw en landschaps architectuur. Het instituut biedt een tweejarig programma op postacademisch niveau, met de mogelijkheid van een verlenging met twee jaar [PhD fase] die kan eindigen in een promotie. Het programma biedt geen op zichzelf staande opleiding, maar vormt een aanvulling op bestaande onderwijsprogramma's. Centraal staat de persoonlijke, culturele verdieping als architect in de breedste zin van het woord; de nadruk in het programma ligt op zogenoemd ontwerponderzoek. Zaera Polo zal in samenwerking met directeur Rob Docter, zorgdragen voor de verdere ontwikkeling van het Berlage Instituut als toonaangevend internationaal laboratorium op het gebied van ruimtelijk onderzoek en ontwerp.

[Op het net is veel info over FOA en Zaera Polo te vinden, zie o.a. de eigen website van het bureau en de informatieve webpagina's van ArchiLab en uitgeverij Gustavo Gili] - 14 mei 2002 - BOX 814/Berlage


* ArchiNed + ArchitectenWerk brengen DINO-bokaal

ArchiNed en ArchitectenWerk hebben het genoegen melding te maken van een nieuwe architectuurprijs. Het is een tweejaarlijkse prijs voor het beste gebouw van een Nederlandse architect die de VUT-leeftijd gepasseerd is. Projecten kunnen vanaf vandaag worden genomineerd.
Naar schatting zijn er in Nederland nog honderden architecten actief die de VUT-gerechtigde leeftijd [ouder dan 61 jaar] al lang zijn gepasseerd. Oude rotten in het vak nog die les hebben gehad van mannen die we nu alleen uit de geschiedenisboekjes kennen. Vaklui met een gedegen materiaalkennis, de dinosaurussen onder de architecten die stug doorgaan met bouwen ondanks het publicitaire geweld van hun jongere collega's. Opmerkelijk is dat aan deze helden niet of nauwelijks meer aandacht wordt besteed, terwijl Jonge Architecten-prijzen en -prijsvragen over elkaar heen buitelen. Met het instellen van de DINO-bokaal voor de éminence grise in de Nederlandse architectuur, worden de scheefgetrokken verhoudingen weer enigszins genormaliseerd.
Iedereen kan projecten voordragen. Uit alle inzendingen worden vijf projecten genomineerd. De genomineerde projecten zullen op de websites van ArchiNed en ArchitectenWerk - nieuwe media met oog voor traditie - te zien zijn. Onder auspicien van ArchiNed en ArchitectenWerk wordt een onafhankelijke jury samengesteld waarin onder meer zitting nemen: Kees van der Hoeven, o.m. ArchitectenWerk / voorzitter van de BNA en Piet Vollaard, o.m. ArchiNed / redacteur van het Jaarboek Architectuur in Nederland / auteur van de Gids voor Moderne Architectuur in Nederland. De jury zal een shortlist samenstellen van de meest vooruitstrevende, kwalitatief hoogstaande, 'jonge' plannen van de hand van door het vak gepokt en gemazelde diehards. De genomineerde plannen zullen op de websites van ArchiNed en ArchitectenWerk worden gepubliceerd. Bezoekers aan deze websites kiezen vervolgens online de winnaar van de Dino-bokaal. Deze winnaar zal op de Dag van de Architectuur officieel bekend worden gemaakt en de prijs - de DINO-bokaal - zal diezelfde dag nog worden uitgereikt.
De voorwaarden: Het gebouw dient in de afgelopen twee jaar [2000-2001] gerealiseerd te zijn. Dit kan zijn een verbouwing, restauratie of nieuwbouw; zowel in Nederland als daarbuiten. De architect van het genomineerde gebouw is ouder dan 61 jaar, is ingeschreven in het Archiutectenregister en houdt kantoor in Nederland.

[Projecten kunnen door ontwerpers of derden worden voorgedragen. Stuur per project een afbeelding in jpg-formaat, niet meer dan 800 pixels breed, niet meer dan 150 dpi plus een korte omschrijving het liefst via email aan: news@archined.nl met subject: dinonominatie. Snailmail kan ook: [afbeeldingen niet groter dan A4] naar ArchiNed - Dinonominatie - Postbus 493 - 3000 AL Rotterdam.
Sluitingsdatum inzendingen 15 juni 2002 - bekendmaking short-list genomineerden 20 juni 2002 - online stemmen 21/28 juni 2002 - bekendmaking winnaar Dino-bokaal 29 juni 2002 ] - 09 mei 2002 - BOX 813/ArchiNed


* Vijf nominaties voor NAi-Prijs bekendgemaakt

Het Nederlands Architectuur instituut [NAi] heeft onlangs een nieuwe architectuurprijs in het leven geroepen: de NAi Prijs. Het is een tweejaarlijkse prijs voor het beste gebouw van een jonge architect in Nederland. Inmiddels heeft de jurering voor de 1e editie van de NAi Prijs plaatsgevonden en zijn de vijf nominaties bekend. De genomineerde projecten zullen in september worden gepresenteerd tijdens de 8e Internationale Architectuur Biennale van Venetie. In december aanstaande vindt de prijsuitreiking plaats in het NAi.

De vijf genomineerde projecten voor de 1e NAi Prijs zijn in alfabetische volgorde: Korteknie Stuhlmacher Architecten - Parasite Las Palmas in Rotterdam [foto midden], MVRDV - 119 woningen Hageneiland in Ypenburg [foto onder], NL Architects - Pilot winkel voor Mandarina Duck in Parijs [foto links], Rene van Zuuk Architecten - Tentoonstellings paviljoen De Verbeelding in Zeewolde [foto boven], VMX Architects - Tijdelijke fietsenstalling in Amsterdam [foto rechts].
De internationale jury, bestaande uit Janny Rodermond [voorzitter, hoofdredacteur van de Architect], Adri Duivesteijn [lid Tweede Kamer voor de PvdA], Frederic Migayrou [Centre Pompidou], Robert Stern [architect USA en decaan van de architectuur faculteit van Yale University] , Kees van der Hoeven [voorzitter BNA] en Aaron Betsky [directeur NAi] roemde de hoge kwaliteit van de inzendingen:
'Deze vijf ontwerpen geven niet alleen een goed beeld van de uitermate hoge kwaliteit van het werk van jonge Nederlandse architecten, maar scheppen ook een beeld van de toekomst. De jury was onder de indruk van de creativiteit die uit deze projecten spreekt, hoewel er over het algemeen zeer beperkte middelen voorhanden waren. Uit het Ypenburg project van MVRDV blijkt hoe de traditie van experimenteren met woningbouw op basis van massaproductie, verandert in een focus op de maakbaarheid van een gemeenschap. Steeds meer is architectuur een kwestie van de versterking van infrastructuur op een bepaalde plek en voor een bepaalde tijd, zoals de fietsenstalling van VMX Architecten duidelijk maakt. Steeds meer ook vervaagt de grens tussen industrieel ontwerp, interieurarchitectuur, architectuur en de 'experience culture', zoals blijkt uit de Mandarina Duck winkel van NL Architects. Om te overleven moet architectuur zich vaak op een parasitaire wijze in stand houden: gebruiken wat er al is, en zo min mogelijk toevoegen. Dat het toch nog mogelijk is om mooie ruimtes en vormen te maken bewijst de Parasite van Korteknie Stuhlmacher Architecten. Tenslotte blijft er nog een traditionele taak over voor de architectuur, die van een focuspunt in het fysieke en culturele landschap. De Verbeelding van Rene van Zuuk Architecten is daar een schitterend voorbeeld van.'

[De inzendingen moesten aan de volgende criteria voldoen: Het gebouw diende in de afgelopen twee jaar [2000 en 2001] gerealiseerd te zijn. Dit kon zijn een verbouwing, restauratie of nieuwbouw; zowel in Nederland als daarbuiten, De deelnemende architect was op 31.12.2001 niet ouder dan 40 jaar en moest ingeschreven zijn bij de Stichting Bureau Architectenregister [SBA] en in Nederland kantoor houden. De uiteindelijke winnaar ontvangt een hoofdprijs van € 10.000,-. De vijf genomineerden ontvangen ieder € 1.000,- . De genomineerde projecten zullen in het Nederlands Paviljoen te zien zijn tijdens de 8e Internationale Architectuur Biennale van Venetie [van 7 september tot 24 november 2002]. Aansluitend worden de genomineerde projecten ter gelegenheid van de prijsuitreiking eind 2002 tentoongesteld in het NAi. Het prijswinnende project wordt opgenomen in de collectie van het NAi. ] - 07 mei 2002 - BOX 812/NAi


* Voor Muziekcentrum Vredenburg dreigt Hemelvaart

Op maandagavond 22 april vond in architectuurcentrum Aorta in Utrecht een zeer goed bezocht debat plaats over de nieuwe centrumplannen voor de Domstad. Onder leiding van Patrick van Mil [adjunct directeur van het NAi - links op de foto] streden voor- en tegenstanders van de twee voorgelegde plannen in Visie 1 en Visie A met elkaar. Vooral over nut en noodzaak van het door B&W [gedomineerd door Leefbaar Utrecht] georganiseerde referendum, dat tegelijk met de verkiezingen voor de Tweede Kamer plaatsvindt op 15 mei. Na toelichtingen van Ton Schaap, stedebouwkundige uit Amsterdam en 3 jaar geleden winnaar van de Wibautprijs ['belachelijk dat er geen tekeningen van de uiteindelijke plannen te zien zijn, dat zou in A'dam niet gepikt worden'], een verkeerskundige en de projectleider van de gemeente barstte het debat los. Verantwoordelijk wethouder Lentink was er ook nog even om vragen te beantwoorden. Het was opvallend hoe netjes de zaal zich opstelde, in de andere grote gemeenten in ons land zou de man allang weggehoond zijn....

Vooral de sloop van het Muziekcentrum Vredenburg van architect Herman Hertzberger in Visie 1 werd bekritiseerd, onder andere door BNA-voorzitter Kees van der Hoeven die speciaal uit Wassenaar was gekomen om zijn steun aan behoud van het Muziekcentrum te betuigen [zie ook zijn ingezonden stuk in NRC Handelsblad van 04 mei jl.]. Op maandag aanstaande 13 mei om 20.00 uur wordt er een vervolgdebat gehouden [inmiddels afgelast wegens de moord op Fortuyn - maar de steun voor Vredenburg neemt gelukkig toe getuige een oproep van prominenten in de NRC! - naschrift red.] om op de valreep van het referendum de voorstanders van beide plannen nog eens tegenover elkaar aan het woord te laten. Ook de 'blanco'-stemmers zullen daarbij zijn. Locatie: Lutherse Kerk aan de Hamburgerstraat.
[In het Utrechtse Architectuurcentrum Aorta is de expositie 'Articulations' over het gehele oeuvre van Hertzberger tot en met 15 mei te bezoeken. Op de eigen website van Vredenburg is een prachtige serie panoramafoto's van het gebouw en zijn interieur te zien. Zie ook het verslag van Erik Steekelenburg van een lezing van Hertzberger op ArchiNed] - 02/05 mei 2002 - BOX 811

Berichten uit de voorgaande maanden in het

* Archief-overzicht.* * *

© 1997-2002. Copyright ArchitectenWerk en OOO Internet Services.