* BNA Den Haag opent seizoen met Marcel BreuerTijdens een druk bezochte bijeenkomst werd afgelopen woensdag het Haagse architectuurseizoen geopend met een debat over de toekomst van het gebouw van de Amerikaanse ambassade in het centrum van Den Haag. Het was weer een diner parlante onder de titel 'Aan Tafel met: ... Marcel Breuer'. De avond begon met de presentatie van alweer het vierde boekje van Cees Boekraad die gewoonlijk deze bijeenkomsten vastlegt, in dit geval de avond in 2006 met BNA voorzitter Jeroen van Schooten en spoorbouwmeester Nathalie de Vries [zie foto boven].Na de opening van Terry van der Heide en de Bond Heemschut als mede-organisator waren er nog een paar woorden van wethouder Marnix Norder, die snel weer naar een andere bijeenkomst moest, zodat hij niet kon meedebatteren. Vervolgens twee zeer interessante en goed voorbereide inleidingen voor het debat: Peter Drijver [zie beide foto's] concentreerde zich op de stedelijk ruimtelijke ontwikkelingen rond de locatie van Breuers gebouw op de bijzondere hoek van het Korte en Lange Voorhout. Met name de oude entree naar het Smidswater bracht hij daarbij onder de aandacht. Helaas ging Peter net een stap te ver door ook nog zijn eigen ontwerp voor de toekomst aan ons in beelden te tonen: ze bleken nogal pompeus en 19e eeuws vormgegeven.Architectuurhistoricus Wijnand Galema sprak over het architectuurbeleid van de Verenigde Staten aangaande zijn naoorlogse buitenlandse ambassades en toonde ons prachtige beelden van bekende en minder bekende voorbeelden uit die wederopbouwperiode. Met als klapstuk de foto's van Jan Versnel van het zojuist opgeleverde en dus smetteloze Haagse gebouwencomplex.Het debat onder leiding van Thijs Asselbergs bleek enigszins verwarrend vanwege de vele meningen van voor- en tegenstanders van sloop. De meerderheid van de aanwezigen was voor behoud van de gebouwen, maar wist ook niet echt wat voor functie er straks aan gegeven moest worden. Wellicht kwam Niek van Vugt nog het dichtst in de buurt met de suggestie om het deel aan het Korte Voorhout te betrekken bij de aansluitende nieuwe huisvesting van de Hoge Raad. Zelf vonden we dat juist dit gedeelte stedenbouwkundig wel zou mogen wijken - vooral om de situatie naar het Smidswater toe in de toekomst te kunnen verbeteren; het andere deel van het gebouw heeft wat ons betreft zijn vaste plaats in het Haagse centrum al wel verworven.
[Foto van het gebouw van Breuer in aanbouw van de website van het Haagse gemeentearchief. Zie ook de recente column van Casper Postmaa in de Haagse editie van het Algemeen Dagblad.]
- 31 maart 2008 - BOX 1.361


* Nieuwe NL Architectengids in voorbereidingIn de loop van dit jaar brengt ArchitectenWerk de nieuwe, handzame NL-Architectengids 2008 op de markt. Nederlandse architectenbureaus worden daarin gratis opgenomen, aangevuld met extra informatie over bureaugrootte, werkgebied, lidmaatschap van BNA en/of studiestichtingen, mogelijke certificering en eventuele vermeldingen in onze jaarlijkse ArchitectenWerk TOP40 en het Jaarboek van NAi Uitgevers. Daaraan voegen we een redactioneel oordeel toe in de vorm van een 'sterrensysteem' - zie ook onze architectenpagina's op internet - vergelijkbaar met de waardering van films in de landelijke dagbladen. Tweeduizend exemplaren van de gids worden rechtsstreeks en gratis verstuurd naar alle professionele opdrachtgevers in Nederland (dus alle woningcorporaties, wethouders en diensten stadsontwikkeling en alle projectontwikkelaars). In het middenkatern van de gids wordt uitgebreid verslag gedaan van de eerste verkiezing van de 'Architect van het Jaar' in 2007.We bieden architectenbureaus de mogelijkheid om extra herkenbaar in deze nieuwe NL-Architectengids 2008 opgenomen te zijn met een of meer fullcolour-beelden van gerealiseerd werk. Dat kan met één foto (voor € 150,-) of twee foto's (voor € 250,-) direct onder de bureaugegevens of met een grote foto op een gehele pagina (voor € 450,-). U vindt enkele voorbeelden daarvan in de pdf-bijlage, die tevens de heldere vormgeving laat zien. Bij deelname met foto krijgt u twee exemplaren van de gids cadeau (winkelprijs € 9,50 per stuk).
[U kunt uw fotoruimte direct reserveren door overmaking van het met uw keuze corresponderende bedrag (€ 178,50 - € 297,50 - € 535,50 inclusief 19% btw) op bankrekening 86.75.42.160 ten name van ArchitectenWerk in Wassenaar. U ontvangt per omgaande een schriftelijke bevestiging met factuur en hoe u vervolgens de foto's kunt inzenden.
Titel: NL-Architectengids 2008 - Inhoud: Overzicht van meer dan 1.300 NL Architectenbureaus, regionaal gerangschikt - Uitgave: ArchitectenWerk Wassenaar - Samenstelling: Kees van der Hoeven - Vormgeving: www.inopdrachtvan.nl, Marloes de Laat en Roel Vaessen - Formaat: minimaal 150 pagina's fullcolour 10,5 x17 cm - Winkelprijs: € 9,50 - Oplage: 5.500 stuks - Foto's: rechtenvrij, digitaal aan te leveren als JPEG, beeldkwaliteit minimaal 300 dpi. - Nadere informatie per mail: info@architectenpraktijk.nl.
Een pdf-document met enkele voorbeeldpagina's is hier te downloaden.]
- 26 maart 2008 - BOX 1.360


* Plannen voor Meneer de President in de USAHet is gebruikelijk dat elke Amerikaanse president na zijn pontificaat een studiecentrum of bibliotheek aan een universiteit opricht. Zo is het door Polshek Partnership ontworpen Clinton Presidential Centre in Little Rock [zie foto boven] inmiddels gereed en maakte de huidige president George W. Bush kortgeleden bekend dat hij architect Robert A.M. Stern heeft gevraagd om voor hem een bibliotheek te ontwerpen.
Die mededeling was voor het Amerikaanse periodiek 'The Chronicle Review (of higher education)' aanleiding om onder zijn lezers een prijsvraag uit te schrijven voor het ontwerp van de Bush bibliotheek onder de titel 'The back of the envelope design contest'; men werd gevraagd om op de achterkant van een enveloppe een plan voor het gebouw te schetsen. Een groot deel van de verrassende inzendingen werd op hun website gepubliceerd en we laten er hier twee zien.Opvallend aan deze plannen is het ondergrondse karakter. Op de tekening boven is te zien hoe de mooiste werd opgebouwd: Links de zogenaamde 'grote olie-hal', in het midden de enorme 'gestapelde bibliotheek met gefabriceerde bewijzen' , geheel rechts het 'wij martelen niet-theater' en tenslotte rechtsboven de 'afluister-lounge'.
Hieronder de eenvoudige tekening van een ondergrondse bunkerinzending die in dit geval in het geheel niet toegankelijk is voor het publiek. Met een centrale patio die symbool staat voor 'the succes of the presidency as a hole' met aan de entreezijde een prachtig decor in de vorm van de voorgevel van het Witte Huis in Washington.Voor dat laatstgenoemde gebouw is inmiddels ook een interessante prijsvraag uitgeschreven door galerie 'The Storefront for Art and Architecture' in New York. Onder de titel WhiteHouseRedux wordt gevraagd om een verbouwingsplan waarmee het Witte Huis geschikt gemaakt wordt voor de nu nog onbekende opvolger van Bush. Inzenden kan nog tot en met 21 april aanstaande.
[Zie hier voor meer inzendingen van de bovengenoemde bibliotheekprijsvraag. Alle gegevens voor de competitie over het Witte Huis zijn hier te vinden.]
- 19 maart 2008 - BOX 1.359/ArchNewsNow


* Madelon Vriesendorp exposeert in Aedes BerlijnZe was een van de oprichters van het Office for Metropolitan Architecture en werd - behalve als echtgenote van Rem Koolhaas - beroemd met haar intrigerende beelden als illustratie in Delirious New York [zie hierboven 'Flagrant delit' uit 1978 - foto linksonder met de toenmalige cover in de hand]. De samenwerking met OMA zou tot 1994 duren, waarna ze onder meer tekeningen maakte voor het recente boek 'The Iconic Building' van Charles Jencks, die eerder werden gepubliceerd in Hunch, het periodiek van het Berlage Intstitute [zie beeld rechtsonder].Afgelopen week is in Berlijn een overzichts expositie van Vriesendorp's werk geopend in de beroemde Galerie Aedes en er verscheen begin dit jaar bij de Architectural Association over haar tevens een boek van de hand van de auteurs Shumon Bazar en Stefan Truby. Daarin ook aandacht voor de bijzondere verzamelwoede van Vriesendorp, kleine architectonische modellen en vreemde minatuurfiguren [zie beeld hieronder] die haar op een of andere wijze hebben geraakt: "Succesvolle zaken spreken me niet zo aan; Ik ben vooral geinteresseerd in wat mensen nastreven en hoe die dingen vervolgens mislukken. Hoe hoger het doel, deste ontroerender de mislukking..."[De tentoonstelling in Aedes loopt van 14 maart tot en met 17 april 2008 - maandag gesloten - en het boek: "The world of Madelon Vriesendorp: Paintings, Postcards, Objects, Games" werd uitgegeven door AA Publications in Londen. Zie ook het uitgebreide interview van Benedikt Hotz met de kunstenares in BauNetz Woche 69.]
- 17 maart 2008 - BOX 1.358/BauNetz


* Weeber waardig opgevolgd bij grote Maaskantprijs
Gisteren werd bekend gemaakt dat Adri Duivesteijn, wethouder Ruimtelijke ordening in Almere, in oktober de 'grote' Maaskantprijs 2008 krijgt uitgereikt. Daarmee volgt hij Carel Weeber op die de prijs in 2006 ontving. Op minstens twee gebieden kun je Weeber en Duivesteijn in één adem noemen: Adri was meer dan 20 jaar geleden de initiatiefnemer van het recent gesloopte sociale woningbouwproject de Zwarte Madonna en op dit moment is Duivesteijn misschien wel de grootste promotor in ons land van het door Carel geintroduceerde Wilde Wonen; hele wijken in Almere worden in die geest ingericht.
Uit het juryrapport: "In Adri Duivesteijn ziet de jury iemand die zich onmiskenbaar persoonlijk onderscheidt door de wijze waarop hij, in de weerbarstige complexiteit waarin architectuur ontstaat, discussie op gang brengt. Daarbij geeft hij telkens blijk van nieuwe inzichten die voortkomen uit een hoge mate van speculatief denken en zet hij aan tot de nodige creativiteit. Met de toekenning van de Rotterdam-Maaskantprijs aan Adri Duivesteijn wil de jury een signaal geven aan iedereen die zich bezighoudt met de kwaliteit van architectuur en openbare ruimte; met aan name bestuurders. Wanneer goede architectuur het resultaat is van goed opdrachtgeverschap, zijn vasthoudende, onconventionele bestuurders als Duivesteijn onontbeerlijk."
De prijs, die op 17 oktober in het Rotterdamse stadhuis zal worden uitegreikt, bestaat uit een bedrag van € 25.000,- en een zelfde bijdrage in de publicatie van een film of boek.
[De stichting Rotterdam-Maaskant is in 1976 opgericht door de naamgever, de Rotterdamse architect Maaskant. De jury van 2008 bestond uit Geert Dales, Bregtje van der Haak, Erik de Jong , Liesbeth van der Pol en Rudy Stroink.]
- 08 maart 2008 - BOX 1.357


* Het Wilde Wonen is op 10 maart helaas overleden
Gisteren was De BOX aanwezig bij het kort geding voor de voorzieningenrechter in Zwolle om sloop van de ecowoning van Jan Husslage [zie foto rechtsboven] in Steenwijkerland te voorkomen. Het geding was aangespannen om uitvoering van de sloopvergunning, die de gemeente Steenwijkerland aan zichzelf had verleend, te voorkomen. In een rustige zitting onder leiding van bestuursrechter Mevrouw Van Rijckevorsel-Besier kwamen kortgezegd twee vragen aan de orde: Is Husslage wel belanghebbende en ziet de rechter voldoende grond om de sloopvergunning te schorsen?De gemeente betoogde via advocaat Wertheim [zie foto geheel rechts] dat Husslage niet als belanghebbende kon worden aangemerkt, nu eerdere civiele rechters hadden besloten dat hij formeel geen eigenaar meer was. De rechter bepaalde ter plaatse, mede 'omdat Husslage jarenlang met eigen handen het huis had totstand gebracht' dat ze het belang van Husslage weldegelijk zag en nam de zaak dus in behandeling. Architect Michael de Vos [zie foto linksonder], die op eigen initiatief inmiddels betrokken is bij de verdediging van de zaak, betoogde dat Husslage nu dakloos is, nadat de gemeente hem de toegang tot het huis heeft ontzegd en zijn eigendommen heeft verwijderd. Zelfs de benodigde archiefstukken ter voorbereiding van de zaak bleken onbereikbaar, zijn archief zit namelijk ook in die opslagcontainer, waar hij zelf niet bij kan [en mag] ...Husslage was speciaal voor deze zaak teruggekeerd uit Spanje, waar hij gedurende enkele maanden heeft geprobeerd om weer tot rust te komen na alle commotie rond de ecowoning. En die rust had hem zichtbaar en hoorbaar goed gedaan; vooral in zijn aansluitende gesprekken met de pers bleek hij in staat om zijn ervaringen en visie op de inmiddels zo geëscaleerde zaak uiterst helder over het voetlicht te brengen. In de lunch die we later op de dag met hem en Michael de Vos mochten hebben, bleek dat het project tot in zijn eigen naam is doorgedrongen: 'Huss' is een verbastering van 'huis' en 'lage' betekent 'plaats'. We hopen daarom van harte dat dit bespottelijke bestuurlijke drama voor hem uiteindelijk zal leiden tot genoegdoening en dat zijn huis gewoon op deze plaats kan blijven staan. Uitspraak in het beroep tegen de sloopvergunning: voor volgende week dinsdag om 14.00 uur.
Naschrift - 07 maart: Husslage zit niet stil. Afgelopen woensdag probeerde hij zijn huis weer te betrekken, maar binnen een kwartier werd hij gearresteerd door de snel aanwezige politie. In de loop van de avond lieten ze hem weer gaan. Zie de reportage op RTV Oost.
Naschrift 2 - 10 maart: Helaas. De rechtbank heeft de gemeente in het gelijk gesteld; de woning mag gesloopt worden... Nu kan alleen een positieve uitspraak in cassatie mogelijk nog een vergoeding opleveren voor de schade die Husslage heeft geleden. Het Wilde Wonen is wat ons betreft sinds vandaag overleden; zelfs de hulp van de Rijksbouwmeester heeft de patient niet kunnen redden.
Naschrift 3 - 11 maart: Inmiddels heeft de Actiegroep GroenFront vannacht de woning bezet met als doel de aanstaande sloop te voorkomen. Ze eisen dat de gemeente in overleg met Husslage tot een oplossing komt om het huis te kunnen verplaatsen naar een andere locatie. Zo niet, dan zal een gespecialiseerde politie eenheid nodig zijn om de aan het huis vastgeketende actievoerders (net zoals ooit in het Amelisweerd-protest) te verwijderen. Beluister hier de radioreportage van RTV Oost van vanmorgen. En zie ook het recente artikel naar aanleiding van onze rouwadvertentie op www.architectenweb.nl.
[Zie hier voor de recente reportage op Nova TV en het uitgebreide interview met Husslage gisteren op RTV Oost. Tenslotte de eerdere BOX-berichten 1.344 en 1.350 hieronder.]


- 05/07/10/11 maart 2008 - BOX 1.356


* Draaihuis John Körmeling in Tilburg bijna klaar
NRC Handelsblad besteedde vorige week uitgebreid aandacht aan de komende oplevering van een bijzonder kunstwerk van architect en beeldend kunstenaar John Körmeling in Tilburg. Voor de Hasseltrotonde in die gemeente bedacht hij in 1999 al een draaiende eengezinswoning [voor maquette zie inzet]. Na jaren van voorbereiding - en het overtuigen van vele sceptici - wordt nu hard gewerkt aan de laatste loodjes van de uitvoering van dit vier ton kostende, spectaculaire kunstproject.De enige concessie die de ontwerper heeft gedaan is het tempo van de beweging: het huis zal nu slechts een keer in de 20 uur een volledige rondgang maken. De oorspronkelijke opzet was om met de snelheid van het verkeer op de rotonde mee te draaien.
Op dit ogenblik is Körmeling druk doende met de uitwerking van zijn winnende project 'Happy Street' voor de expo 2010 in Shanghai.
[Zie ook de eerdere BOX-berichten 1.245 en 1.303. Voor meer werk en een uitgebreide presentatie van 'Happy Street' zie de eigen website van John Körmeling.]
- 02 maart 2008 - BOX 1.355/NRC

Berichten uit de voorgaande maanden in het

* Archief-overzicht.*

© 1997-2008. Copyright ArchitectenWerk.