. .


. a m e r i k a a n s e - b o u w m e e s t e r s
. . .
.
. Nederland

Europa

Amerika

. Wij verzamelden sites en informatie over de beroemde architecten:
Louis Sullivan (1856-1924)

Op de site van Geocities een uitgebreid overzicht van leven en werk van deze in Boston geboren architect die ook nog samenwerkte met Frank Lloyd Wright. Naast een biografie veel beelden van gerealiseerd werk en links naar andere sites betreffende Sullivan.


Frank Lloyd Wright (1867-1959)

Van deze wereldberoemde architect is een enorme hoeveelheid werk op het net te vinden. Op de site van Geocities is de Frank Lloyd Wright Building Guide, (de ultieme bron) te vinden waar getracht is enige orde te scheppen in die overvloed. Ze hebben zijn meer dan 800 ontwerpen gerangschikt onder de Amerikaanse Staten en per staat een lijst gemaakt van gebouwen. Bij elk gebouw vind je weer een overzicht van becommentarieerde links, waar uiteindelijk de foto's en tekeningen zijn te vinden.
De Arch20-groep van de RU Leiden plaatste een interessante studie van
the Robie House op het net.


Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969)

In Duitsland geboren, maar later naar Amerika geemigreerd en dus hier opgenomen. Op de Belgiche site van Jef Vervoort een verzameling verwijzingen naar informatie en werk waaronder een wandeling door het beroemde (virtuele) Barcelona Paviljoen.


Richard Neutra (1892-1970)

Van deze in Oostenrijk geboren architect, die werkte bij Adolf Loos en Frank Lloyd Wright, en uiteindelijk emigreerde naar Amerika, vinden we op de site van de RU Leiden een korte biografie en een uitgebreidere verhandeling over het door hem ontworpen Lovell Health House.


Richard Buckminster Fuller (1895-1983)

Ook van deze architect (door fans vaak liefkozend 'Bucky' genoemd) die zich onder andere zijn leven lang heeft bezig gehouden met het ontwerpen van geometrische domes, is veel op het net te vinden. Begin bij het Buckminster Fuller Institute in Californie; via hen kom je bij de andere bronnen.
Ook Jef Vervoort verzamelde weer enige links.


Louis Kahn (1901-1974)

Hier een door Amerikaanse architectuurstudenten vervaardigd overzicht van leven en werk van Kahn. Het document is groot en lang maar wat ons betreft het wachten waard!


Bronnen, o.a.:
de AGRAM-site van Rein Saariste, het Arch20-Web van de RU Leiden, ArchINFORM van Sacha Hendel, de pagina Masters uit de Yahoo-database en de pagina's over moderne architectuur van de Tulane Universiteit in New Orleans.
.
Top pagina . ArchitectenWerk - P.O. Box 2129 - NL 2240 CC Wassenaar - Fax (070) 5177983 .
. . .