. .


. e u r o p e s e - b o u w m e e s t e r s
. . .
.
. Nederland

Europa

Amerika

. Wij verzamelden sites en informatie over de beroemde architecten:
Andrea Palladio (1508-1580)

Er is zeer veel informatie te vinden over deze beroemde Italiaanse Renaissance- architect en zijn werk. Hier een tweetal sites van waaruit weer verder gereisd kan worden. Allereerst het Palladio Museum, een interuniversitair project op de site van Harvard (USA) waar naast de teksten vooral de enorme en bijna complete hoeveelheid beelden opvalt. Te vinden zijn: tekeningen, foto's, reconstructies en referenties.
Op een Italiaanse site een uitgebreide levensbeschrijving, een overzicht in tekst en beeld van 5 Villa's en een aantal links.


Karl Friedrich Schinkel (1781-1841)

Rein Saariste van de TU Delft inventariseerde en documenteerde het complete werk van Schinkel. Tevens een korte biografie.


Antonio Gaudi (1852-1926)

Op de site van de RU Leiden een prachtige serie beelden en tekeningen van het Casa Battlo in Barcelona.


Hector Guimard (1867-1942)

Op de Franse home-page van een bewonderaar vinden we een korte levensbeschrijving van deze beroemde vertegenwoordiger van de 'Art Nouveau'- stroming. Veel beelden van gebouwen en van zijn bijdrage aan de vormgeving van Parijse metrostations.


Charles Rennie MacKintosh (1868-1928)

Naast een korte beschrijving van leven en werk met een klein aantal afbeeldingen op een Engelse site, hier een uitgebreid overzicht in beeld en tekening van de door hem ontworpen Glasgow School of Art.


Adolf Loos (1870-1933)

Op de site van AGRAM (TU Delft) plaatste Rein Saariste het complete oeuvre van Loos, gerangschikt naar gebouw. Bij de RU Leiden vinden we een ruime biografie en beelden, tekeningen en een beschrijving van de totstandkoming van het Haus Steiner in Wenen.


Josef Hoffmann (1870-1956)

Hier een studie van de RU Leiden over leven en werk van deze Oostenrijkse architect die o.a. een van de oprichters was van de Wiener Werkstatte. Naast een overzicht van zijn werk concentreert het verhaal zich op de totstandkoming van een van zijn grootste werken, het Palais Stoclet in Brussel. Veel tekeningen en foto's.


Eileen Gray (1878-1976)

Op een aantal sites is informatie te vinden over deze geemancipeerde ontwerpster en architecte. Op haar 'homepage' vertellen de makers van een tv-documentaire over haar werk. Op onze partner-site Archeire is het resultaat te vinden van een aantal discussies betreffende haar werk.


Josep M. Jujol (1879-1949)

Rein Saariste van de TU Delft inventariseerde en documenteerde het complete werk van Jujol. Tevens een korte biografie.


Walter Gropius (1883-1969)

Op de site van de Universiteit van Stuttgart een tekst met behandeling van een vijftal projecten van Gropius op het gebied van het prefab-bouwen.


Vladimir Tatlin (1885-1953)

Op een pagina over het Constructivisme vonden we informatie over deze Russische kunstenaar die vooral beroemd werd met zijn (bijna Babylonische) Monument voor de derde Communistische internationale.


Le Corbusier (1887-1965)

Rond 1920 koos de in Zwitserland geboren architect Charles-Eduard Jeanneret zijn (van de naam van zijn overgrootmoeder Lecorbésier afgeleide) pseudoniem Le Corbusier. Van de RU Leiden hier een biografie en een beschrijving van de Villa Savoye. Op de site van AGRAM (TU Delft) maakte Rein Saariste een uitgebreid werken-overzicht. Aan de Technische Universiteit Wenen informatie over het Carpenter Centrum in de USA waarop ook inzicht wordt gegeven in het door Corbu ontwikkelde maatsysteem, de Modulor genaamd. Archinet UK laat zien hoe je zijn complete werk op CD-ROM kunt bestellen. Tenslotte de Parijs-info-pagina betreffende de Fondation Le Corbusier, waar zijn werk verzameld is en tentoongesteld wordt.


Konstantin Melnikov (1890-1974)

Een in Eindhoven samengestelde tentoonstelling over deze Russische architect is nog te huur en wordt toegelicht op deze site. Naast de maten en de opbouw van de tentoonstelling zien we enige beelden van Melnikov zelf en van zijn ontwerpen voor o.a. de Rusakov-club, zijn eigen woning en het MOSPS-theater in Moskou. Rein Saariste van de TU Delft inventariseerde en documenteerde het complete werk van Melnikov. Tevens daar een biografie.


Alvar Aalto (1898-1976)

Voor deze architect bestaat reeds een museum, het nog door hem zelf ontworpen Alvar Aalto Museum in Jyraskyla in Finland. Op de site van dit museum een beschrijving van de collectie kunst en architectuur, waaronder een compleet overzicht van Aalto's oevre met enige beelden, tekeningen en doorverwijzingen naar andere bronnen op het net.
Op de site van de RU Leiden een uitgebreide beschouwing met documentatie in tekening en beeld van zijn ontwerp voor de Villa Mairea in Noormakku.


Carlo Scarpa (1906-1983)

Op de site van Architectour Italy '96 (de voorbereidende informatie voor een georganiseerde architectuur-reis) documentatie van een zestal projecten (waaronder de beroemde begraafplaats) en een literatuurlijst betreffende leven en werk van deze Italiaanse architect.


Bronnen, o.a.:
de AGRAM-site van Rein Saariste, het Arch20-Web van de RU Leiden, ArchINFORM van Sacha Hendel, de pagina Masters uit de Yahoo-database en de pagina's over moderne architectuur van de Tulane Universiteit in New Orleans.
.
Top pagina . ArchitectenWerk - P.O. Box 2129 - NL 2240 CC Wassenaar - Fax (070) 5177983 .
. . .