. .


. n e d e r l a n d s e - b o u w m e e s t e r s
. . .
.
. Nederland

Europa

Amerika

. Wij verzamelden sites en informatie over de beroemde architecten:
Hendrik Petrus Berlage (1856-1934)

Op de site van de FNV een korte levensbeschrijving van Berlage vanwege het feit dat het Vakbondsmuseum nu gehuisvest is in het door hem ontworpen voormalige Diamantwerkers-bondskantoor. Verder een reclamepagina uit Amsterdam over de Beurs en tenslotte uit de LAVA-gallery een tweetal foto's van het beroemde Gemeentemuseum Den Haag (exterieur en interieur ).


Gerrit Th. Rietveld (1888-1964)

De door het Centraal Museum in Utrecht gemaakte tentoonstelling over Rietveld reist door de wereld. In 1996 was hij in Dortmund; hier dus een Duitse tekst over zijn leven en werk, zijn architectuur en zijn meubels. Ook een site betreffende het Rietveld-Schroder-huis en een mooi filmpje op een Engelse site van de Rood-blauwe stoel . Tenslotte de pagina's van een Deense fan en meer informatie over Rietveld als meubelontwerper.


Johannes Duiker (1890-1935)

Bijna het gehele oevre van Duiker is te zien op de AGRAM-site van Rein Saariste. Op een andere plaats een groot aantal beelden van het hoofdgebouw van de 'Nazorgkolonie Zonnestraal' welke Duiker samen met (Bernhard) Bijvoet realiseerde in Hilversum.


J.J.P. (Ko) Oud (1890-1963)

Van architect Oud is veel materiaal op het net aanwezig. Door de RU Groningen hier zijn leven verteld in vier fasen (elke fase bevat een levensbeschrijving en meerdere gerealiseerde gebouwen met beelden):
- Het vroege werk ('06-'16)
- Woningbouw ('17-'30)
- Monumentale gebouwen ('31-'50)
- Poetisch Functionalisme ('51-'63)
De totstandkoming van een gebouw uit de derde periode is uitgebreider geanaly- seerd: van het BIM-Gebouw in Den Haag vinden we naast een algemene introductie van de opdracht ook een overzicht van het ontwerpproces.


Cornelis van Eesteren (1897-1988)

Hier een kort stukje tekst over leven en werk van deze invloedrijke architect en vooral stedebouwkundige met een karakteristieke foto van Van Eesteren op de uitkijk op een vogelhuisje in de polder.
Hij maakte een aantal wereldberoemde ontwerpen samen met Theo van Doesburg; over hem en de danszaal Aubette in Straatsburg is enige informatie te vinden is op de site van de VPRO, alwaar je de Aubette virtueel kunt bezoeken.


Aldo van Eyck (1918-1999)

Bij zijn leven al kon Van Eyck een van Nederlands belangrijke bouwmeesters worden genoemd. Hier een korte beschrijving van leven en werk en een uitgebreid artikel over het Burgerweeshuis in Amsterdam in drie delen: de plaats van het weeshuis in het oevre, de beschrijving en de afbeeldingen. Op de site van de Universiteit van Stuttgart een geschreven portret over Van Eyck in het Duits met naast het weeshuis beelden van het Sonsbeek Paviljoen.


Bronnen, o.a.:
de AGRAM-site van Rein Saariste, het Arch20-Web van de RU Leiden, ArchINFORM van Sacha Hendel, de pagina Masters uit de Yahoo-database en de pagina's over moderne architectuur van de Tulane Universiteit in New Orleans.
.
Top pagina . ArchitectenWerk - P.O. Box 2129 - NL 2240 CC Wassenaar - Fax (070) 5177983 .
. . .