Columns in Architectenweb Magazine - 2006/2009
/ Als extern auteur verzorgde Van der Hoeven per aflevering telkens een prikkelende column, met daarin aan het slot een bijpassende 'lees'-tip. Uitgave: Architectenweb > Amsterdam.
Zijn columns uit de eerste 25 verschenen AWM Magazines zijn hieronder stuk voor stuk - teruggaand in de tijd - te lezen. Maar het is ook mogelijk om het > pdf-document te openen waarin ze alle 25 in chronologische volgorde zijn opgenomen (en in printkwaliteit).

2009, april - AWM, nummer 25
- Overspoeld door de media
"Raoul Heertje heeft sinds een aantal weken een nieuw televisieprogramma genaamd 'Heerlijk Eerlijk Heertje'. Hij interviewt telkens twee of drie gasten, maar laat het niet bij het opnemen ('in front of a live audience') en uitzenden van die gesprekken. Hij probeert ons een compleet beeld te bieden van de redactionele voorbereiding, aangevuld met zijn eigen ervaringen tijdens, plus zijn gevoelens na afloop van het programma. Die aanpak levert zeer bijzondere [...]"
Lees hier de volledige > tekst.

2009, februari - AWM, nummer 24
- Terug naar de basis
"Nu 2009 net begonnen is, kijken we over onze schouder nog even terug naar het voorbije jaar. Wat waren zoal de zaken die ons als beroepsgroep bezighielden? Werd het debat beheerst door het thema duurzaamheid of vooral door de gebrekkige totstandkoming van overheidsopdrachten? En anticiperen we al op de gevolgen van de kredietcrisis en het vallen van de banken? Mij viel op dat de meeste architectenbureaus vooral met zichzelf bezig waren, [...]"
Lees hier de volledige > tekst.

2009, januari - AWM, nummer 23
- Eerste of laatste jump?
"Al jaren hebben wij tijdens het winterseizoen een muis in huis. We tolereren zijn aanwezigheid, maar moeten vervolgens wel alles wat eet- of knaagbaar is achter slot en grendel houden. Anders liggen er de volgende morgen - in plaats van kruimels - van die kleine zwarte muizenpoepjes op de broodplank, of zijn de kabeltjes van mijn koptelefoon vakkundig doorgeknaagd. Vanwege onze opruimdiscipline kon hij nog maar op één plek terecht om [...]"
Lees hier de volledige > tekst.

2008, december - AWM, nummer 22
- Je geld of je leven
"Als ik moet optreden bij congressen, vraag ik in de debatfase altijd even aan de zaal wie er ondernemer is. Veel vingers omhoog. Maar als ik vervolgens vraag wie er ondernemer is met zijn eĆ­gen geld, blijft er slechts een handjevol vingers over. Het bevestigt mijn stelling dat er maar weinig echte ondernemers zijn. Ondernemen met andermans geld is nu eenmaal een stuk gemakkelijker. Je ziet weer eens goed hoe dat werkt tijdens de actuele kredietcrisis. [...]"
Lees hier de volledige > tekst.

2008, oktober - AWM, nummer 21
- Gedroomde trouw
"Het bestuur van de gemeente Westland zit in zak en as. Wat ze diep in hun hart al vreesden, is uiteindelijk gebeurd. Deze week kwam het bericht dat ook de laatste vier nog deelnemende architectenbureaus - in de competitie voor het ontwerp van een nieuw stadhuis - zich definitief uit de race hebben teruggetrokken. Burgemeester en wethouders beraden zich nog op juridische stappen tegen de architecten uit de laatste ronde, maar waarschijnlijk zit er niets anders op [...]"
Lees hier de volledige > tekst.

2008, september - AWM, nummer 20
- Trekken of duwen
"Wie van u kan ons uitleggen waarom hij van zijn verloofde houdt?", vroeg een wijze theoloog tijdens een college in de Leidse opleiding van mijn goede vriend Adriaan. En tot degenen die hun vinger opstaken zei hij vervolgens: "Wanneer u dat echt kunt vertellen, trouw hem of haar dan niet!" Hier moest ik aan denken bij alle reacties op het afbranden van het gebouw voor Bouwkunde in Delft. Uit de soms emotioneel geladen teksten bleek bijna zonder [...]"
Lees hier de volledige > tekst.

2008, juli - AWM, nummer 19
- Snuf en Snuitje
"De gemeente Delft werft via een personeelsadvertentie een nieuwe directeur. In dit geval voor het project Spoorzone en met een salarisindicatie van 167 tot 200 k. De goede verstaander weet dan dat de letter k hier gebruikt wordt als populaire (of elitaire?) vertaling van de eenheid 1.000 euro. De ondergrens van de geboden vergoeding is natuurlijk strategisch gekozen, want die ligt net onder de zogenaamde Balkenende-norm, namelijk het salaris van de minister- [...]"
Lees hier de volledige > tekst.

2008, mei - AWM, nummer 18
- Boze buren
"Zojuist werd ik eigenaar van de huurwoning die ik al 25 jaar lang bewoon. Eindelijk kunnen we verbouwen en een uitbreiding realiseren met een verdieping rond een patio. Vanwege de afgelegen locatie hebben we gelukkig weinig last van onze buren en zij dus ook niet van ons. Toch kunnen buren een belangrijke rol spelen in je leven. Behulpzaam zoals in het spreekwoord: 'Een goede buur is beter dan een verre vriend', maar vaak ook kneuterig en negatief zoals [...]"
Lees hier de volledige > tekst.

2008, april - AWM, nummer 17
- Macht en opdracht
"De Olympische Spelen in Beijing komen steeds dichterbij en de aandacht voor China neemt navenant toe. Onze sporters trainen zich suf voor mogelijke medailles, maar tegelijkertijd groeit de kritiek op China's binnen- en buitenlandse politiek, niet in de laatste plaats door de berichten van Amnesty International over de slechte situatie betreffende de mensenrechten aldaar. Cabaretiers roepen en zingen de sporters toe om maar helemaal niet naar China te gaan en [...]"
Lees hier de volledige > tekst.

2008, maart - AWM, nummer 16
- Architectuur en taal
"Willem Jan Neutelings stal in november de show met zijn bijdrage aan het congres Architectuur 2.0 in de Rotterdamse Doelen. Waar andere sprekers ons bombardeerden met oud en nieuw werk, vertelde hij zonder plaatjes waar volgens hem de schoen wringt. In een bij vlagen zeer humoristische tekst veegde hij de vloer aan met de huidige hypes in het vak en de onevenwichtige aandacht voor de 5% 'top'- architectuur. Hij legde de vinger op enkele zere [...]"
Lees hier de volledige > tekst.

2008, februari - AWM, nummer 15
- Weerloos of welkom?
"Ook gebouwen komen in de hemel", schreef architect en historicus Herbert de Roy van Zuijdewijn naar aanleiding van het reinigen van de gevels van het Delftse stationsgebouw in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Hij hekelde zo de rigoureuze aanpak van dat schoonmaakproces. Door het gritstralen was het complete patina van het betreffende gebouw verdwenen en er restte nog slechts de bekende 'roze restauratiekleur'; gerestaureerde [...]"
Lees hier de volledige > tekst.

2007, december - AWM, nummer 14
- Over smaak
"Net terug van een ruime week vakantie in Zwitserland. Bij het leesvoer voor die dagen het recente nummer van Hollands Diep, het nieuwe driemaandelijkse magazine over cultuur en opinie. In het hoofdartikel interviewt Paul Witteman minister van OC&W Ronald Plasterk, onder meer over zijn favoriete kunstwerken. We kennen parmantige Paul nog wel van zijn schokkende afscheidsinterview met Carel Weeber. Na 15 minuten genadeloze karakter- [...]"
Lees hier de volledige > tekst.

2007, oktober - AWM, nummer 13
- Nog geen school vandaag
"Misschien kwam het door de schoolvakanties - komkommertijd voor de landelijke dagbladpers - maar het was opvallend hoe het nieuws in de afgelopen zomermaanden werd beheerst door de vele ministeriële blunders aangaande het uitbesteden van werk. Het begon allemaal met de misser van minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking, die een groot project uit de hand had gegund aan zijn partijgenoten Booij en Van Bruggen in plaats van die opdracht [...]"
Lees hier de volledige > tekst.

2007, september - AWM, nummer 12
- Met of zonder subsidie?
"Elke drie jaar organiseert het Fonds Bkvb (Fonds voor de Beeldende kunst, vormgeving en bouwkunst) een studiereis voor architecten naar het buitenland. De eerste reis - ze hadden toen kennelijk geld over - ging in 1992 naar Japan. Ondanks de bittere ervaringen van mijn beide ouders in het Jappenkamp heb ik juist mateloze bewondering voor de moderne Japanse architectuur. Ik overwoog daarom een aanvraag in te dienen, maar zag daar uiteindelijk [...]"
Lees hier de volledige > tekst.

2007, juli - AWM, nummer 11
- Rammelend koper
"Bij de presentatie van het nieuwe Jaarboek Architectuur in Rotterdam maakte ik kennis met de Utrechtse architect Jaco de Visser. Ik kon hem complimenteren met de prachtige projecten die hij dit seizoen realiseerde: het hoofdkantoor van Koninklijke Visio in Huizen en zijn eigen woon-werkpand Huize de Wiers in Vreeswijk. We spraken over duurzaamheid aan de hand van de geheel koperen bekleding van dat laatste indrukwekkende project. De Visser: "Mijn [...]"
Lees hier de volledige > tekst.

2007, mei - AWM, nummer 10
- Augurk en zomerjurk
"In februari 2004 was ik in Londen te gast bij de feestelijke uitreiking van de Royal Gold Medal (de belangrijke jaarprijs van de RIBA) aan Rem Koolhaas. Tijdens de receptie na afloop raakte ik in gesprek met Koolhaas' echtgenote Madelon Vriesendorp. Zij staat te boek als een van de stichters van OMA, het Office for Metropolitan Architecture en werd zelf bekend met haar bijzondere illustraties voor het beroemd geworden boek Delirious New York uit 1978. Wie [...]"
Lees hier de volledige > tekst.

2007, april - AWM, nummer 09
- Ruimtelijke ratatouille
"Het gemis aan nicotine maakt me slaperig; eergisteren besloot ik - na 40 jaar - te stoppen met roken. Het was als in die 'platte' toelichtende slogan bij de invoering van de Nota Ruimte: "Centraal wat moet, decentraal wat kan..." Mijn handen spelen nu niet meer met de sigaret en de aansteker, mijn longen voelen niet meer die genoeglijke dreun bij het inhaleren, mijn hersens worden nu niet meer aangescherpt tot zuiverder denken, want juist daar in dat centrale [...]"
Lees hier de volledige > tekst.

2007, maart - AWM, nummer 08
- Masterclass
"Als je niks weet, kun je ook niks vinden." Aan deze uitspraak van medisch hoogleraar Smalhout moet ik altijd denken op het moment dat ik zoekwoorden intik op Google. Hij neemt met zijn statement natuurlijk het actuele voortgezet onderwijs op de korrel, omdat vaardigheden daar inmiddels belangrijker worden geacht dan kennis. Maar toen ikzelf les gaf, vertelde ik mijn studenten toch ook dat ze alle benodigde informatie over bouw en bouwproducten razend- [...]"
Lees hier de volledige > tekst.

2007, januari - AWM, nummer 07
- Mevrouw de Voorzitter!
"Het is voor mij een grote eer om vandaag als fractievoorzitter van de PvNA (de Partij voor Nederlandse Architectuur) voor het eerst in dit huis het woord te voeren. Om te beginnen wil ik u wijzen op enkele architectonische aspecten van deze prachtige zaal, die in de vorige eeuw door onze gewaardeerde collega Pi de Bruijn werd ontworpen. Hij is er in geslaagd een vergaderzaal te ontwerpen waarvan het beeld inmiddels via de televisie op ons netvlies is gebrand, maar [...]"
Lees hier de volledige > tekst - [en zie ook de latere eigen > website van de PvNA].

2006, december - AWM, nummer 06
- Durfkapitalisme
"De Raad van Bestuur van Stork ligt sinds kort onder vuur van een groep aandeelhouders. Een aantal zogenaamde hedgefunds heeft - meestal met geleend geld - een belangrijk pakket aandelen in de beursgenoteerde onderneming opgebouwd en ze proberen nu directe invloed uit te oefenen op het bedrijfsbeleid. De agressieve beleggers willen Stork zo snel mogelijk splitsen in een paar onderdelen om die vervolgens direct weer te kunnen verkopen. Ze zijn daarbij [...]"
Lees hier de volledige > tekst.

2006, oktober - AWM, nummer 05
- Duizend beslissingen
"Kortgeleden zag ik in de Londense Tate Gallery de schilderijen van de Britse kunstenaar Howard Hodgkin. De onnavolgbare beelden van die verpletterende expositie schieten nog dagelijks door mijn hoofd. Hodgkin probeert, zoals hij zelf zegt, 'de visuele herinnering aan emotionele momenten' vast te leggen. Het maakproces van zijn schilderijen verloopt in de tijd zeer wisselend; hij gaat namelijk net zo lang door totdat via het geschilderde beeld de [...]"
Lees hier de volledige > tekst.

2006, augustus - AWM, nummer 04
- Menselijk of misdadig?
"De laatste maanden werden we opgeschrikt door berichten dat bouwprojecten werden gesloten (of nog niet geopend) door problemen met de veiligheid van de constructie. Zo stelde men de opening van een winkelcentrum met woontoren in Almere naar ontwerp van de beroemde Fransman Christian de Portzamparc uit, nadat bleek dat in de stabiliteitsvloeren rond de toren achteraf grote gaten waren gezaagd voor toegevoegde roltrappen. En toen een vrachtwagen [...]"
Lees hier de volledige > tekst.

2006, juni - AWM, nummer 03
- Nauwe verwanten
"De foto van mijn kop bij deze column is verouderd, want ik draag al een tijdje een nieuwe bril. Net als de vorige van het merk Air Titanium en nu niet met dat slimme geveerde scharniertje, maar ditmaal een super lichtgewicht exemplaar waarbij het glas slechts met stiftjes aan het dunne montuur vastzit. Ik liet er speciale dubbelfocus glazen bij maken die na een enkele test uiteindelijk een liggend ovale vorm kregen. Met de zo opgeruimde blik kijk en lees ik dan [...]"
Lees hier de volledige > tekst.

2006, mei - AWM, nummer 02
- Meedenken met de ontwikkelaar
"Enkele jaren geleden maakte ik uitgebreider kennis met de toenmalige voorzitter van de Neprom. Vooral om eens langer door te praten over de vaak wat gespannen verhouding tussen ontwikkelaars en architecten. De doelen van beide beroepsgroepen blijken in de praktijk op zijn zachtst gezegd niet altijd gelijkgericht te zijn. Hij was van mening dat architecten meer en adequater zouden kunnen meedenken met de belangen van een ontwikkelaar, juist [...]"
Lees hier de volledige > tekst.

2006, maart - AWM, nummer 01
- All for one - none for all
"Het organiseren van samenwerking tussen architecten wordt steeds ingewikkelder. In ons vrije beroep doet men dat meestal in de vorm van een maatschap. Onder invloed van de democratiseringsgolf werd in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw zelfs geëxperimenteerd met nog intensievere vormen. Zo richtte oud-Rijksbouwmeester Tjeerd Dijkstra zijn eigen bureau VDL (later de Architecten-groep) in op meer ideële basis in de [...]"
Lees hier de volledige > tekst.

Columns AWM
/ Vakpers

< terug naar Index


kavander architectenbureau bna - postbus 2129 - nl 2240 cc wassenaar - (070) 5112740 - kavander[at]xs4all.nl