[ index . methode . architect . archis . bouw . detail in a . totaal ]
waarom
als we ons de vraag stellen: wat is dit jaar zoal gebouwd en door wie? is er moeilijk direct een antwoord te vinden. - er is natuurlijk het 'jaarboek van de nederlandse architectuur' maar die keuze komt tot stand via de selectie door een beperkt aantal wisselende redactie-leden uit het NAi.

beter
de duitse internet-site www.baunetz.de bedacht een objectievere methode om een ranglijst van 'aandacht' samen te stellen door een aantal architectuurtijdschriften van een bepaald jaar door te vlooien en te noteren hoe groot de aandacht voor een bepaalde architect is door het aantal pagina's te tellen dat aan zijn of haar werk was besteed. - ze vormen deze lijst om tot een top-100 van duitse architecten.

nederland
voor ons land was dit nog niet gedaan. daarom heeft ArchitectenWerk dat uitzoekwerk voor ons land [voor het eerst in 1997 en verder in 1998 en 1999] verricht en daaruit een top 40 samengesteld. - we kozen voor de bladen 'de architect' , 'archis' , 'bouw' en 'detail in architectuur' en we behandelen nu de jaargang 2000.

dit jaar
over 2000 is te zien dat het architectenbureau 'mecanoo' - geleid door francine houben en henk doll - gemiddeld genomen het meest gepubliceerd is. bijzonder is dat francine houben haar ex-partner erick van egeraat in publicatie-aandacht net een puntje voorblijft.....

samenstelling - kees van der hoeven (kavander@xs4all.nl)

[ index . methode . architect . archis . bouw . detail in a . totaal ]