PropertyNL TOP-25 - 2007
Bij de samenstelling van deze TOP-25 is gebruikgemaakt van de actuele projectlijsten die zijn opgenomen in de edities 2006 en 2007 van het jaarboek 'Nieuw commercieel vastgoed in Nederland in feiten en cijfers', gezamenlijk uitgegeven door de Neprom en PropertyNL. Ons is vervolgens gevraagd aan elk van de in die twee jaar gerealiseerde projecten - door nader onderzoek via internet en/of rechtstreekse informatie van de opdrachtgevers - de naam van het ontwerpende architectenbureau toe te voegen. In de totaallijst is het gerealiseerde b.v.o. van de opgeleverde projecten per architectenbureau getotaliseerd.
01
AGS architekten & planners
Heerlen, Arnhem - www.ags.nl - 97.500 m2
De minder bekende winnaar AGS (vroeger Architectengroep Sigmond) is oorspronkelijk in 1947 opricht door architect Peter Sigmond. Vanuit Heerlen is het bedrijf langzaam maar gestaag uitgebouwd, mede door overname van architectenbureaus in Arnhem (stadsarchitect), Heerlen (Peutz architecten) en Amsterdam (Schwencke Rosbach architecten). Op dit moment bestaat het door architect Jo Jongen geleide bureau uit meer dan 120 medewerkers. Het opdrachtenpakket bestaat voor 40% uit onderwijsgebouwen, de twee andere grotere sectoren betreffen winkelcentra en woningbouw. De bedrijfsvisie benadrukt de kracht van het bureau als het gaat om de kennis van bouwkosten en maakbaarheid, terwijl de architectuur die wordt nagestreefd beslist niet modegevoelig maar 'van een zo evenwichtig mogelijke opbouw' dient te zijn. De top van deze lijst werd bereikt met een aantal winkelcentra verspreid door het land en de recente oplevering van het door NS vastgoed gefinancierde ROC in Nijmegen (met een overigens extreem modegevoelige gevel).
02
JHK architecten
Utrecht - www.jhk.nl - 85.500 m2
'Inspirerend, betrouwbaar, passend en pakkend' zijn de trefwoorden die JHK Architecten gebruikt om het werk te beschrijven. De naam verwijst naar de architecten Chris de Jonge, Louis Hoogland en Kees de Kat, van wie alleen de eerste samen met Titia Luiten en Ad van Aert het bureau nu leidt. Net als INBO (zie daar) werkt JHK intensief aan de realisatie van verschillende gebouwen op de Philips High Tech Campus in Eindhoven. Grote kantoor- en bedrijfsgebouwen met een moderne uitstraling behoren immers tot de kracht van het bureau, getuige ook het nieuwe gebouw voor Atos Origin op het Flight Forum, eveneens in Eindhoven.
03
Jo Coenen & Co
Maastricht, Eindhoven, Amsterdam - www.jocoenen.com - 67.500 m2
Jo Coenen heeft na zijn vierjarige Rijksbouwmeesterschap weer volop tijd om zelf aan de knoppen van zijn groeiende architectenbureau te staan, hoewel hij nog wel een hoogleraarschap Architectuur/MIT (modificatie, transformatie en interventie) aan de TU Delft aanvaardde. Het Mosae Forum in Maastricht en natuurlijk de nieuwe openbare bibliotheek op het Amsterdamse Oosterdokseiland maakten dat hij hier de bronzen medaille ruimschoots verdient. En hij neemt geen blad voor de mond als het gaat om het kwaliteitsbesef van opdrachtgevers in het commercieel onroerend goed; hem werd, vanwege zijn intensieve aandacht (tot en met het detail tijdens de uitvoering) in Amsterdam zelfs de toegang tot de bouwplaats ontzegd. Maar die intensieve aandacht maakte hem dit seizoen vervolgens wel tot winnaar van de landelijke BNA Gebouw van het Jaar Prijs voor zijn magnifieke Vestedatoren in Eindhoven.
04
Inbo adviseurs, stedenbouwkundigen, architecten
Amersfoort, Woudenberg, Eindhoven, Amsterdam, Rotterdam, Drachten, Rijswijk - www.inbo.com - 65.100 m2
Het gaat goed met het grootste architectenbureau van Nederland. In het afgelopen jaar werd een nieuwe, zevende vestiging geopend in gebouw Las Palmas in Rotterdam en de nieuw toegetreden partner Pieter van Wesemael (ooit oprichter van de research- en developmentgroep van de ArchitektenCie) werd benoemd als hoogleraar aan de TU Eindhoven. De omzet (rond 30 miljoen Euro) en het aantal medewerkers (nu meer dan 350) stijgen nog steeds en er worden aparte strategieen ontwikkeld voor bepaalde marktsegmenten, zoals Seniorenstad en Inbo Retail. Inbo kwam hoog in deze lijst, vooral door opleveringen binnen enkele langlopende bouwprojecten zoals het Arenapark in Hilversum en de Philips Hightech Campus in Eindhoven.
05
Van den Oever, Zaaijer en Partners Architecten
Amsterdam - www.oz-p.nl - 63.200 m2
Waren ze vorige keer nog 3e, ook dit seizoen is OZP weer in de toptien vertegenwoordigd via een drietal grote projecten, waaronder Domus Medica in Utrecht. Naast de naamgevende architecten werd in 2006 de talentvolle architect John Bosch (oprichter van Bosch Haslett architects) in de directie opgenomen. De bouwkundige uitwerking van al hun ontwerpen is ondergebracht in een zelfstandige dochteronderneming, die het tevens mogelijk maakt om ook voor prominente buitenlandse architecten (zoals Kohn Pedersen Fox, Michael Graves en Rafael Vinoly) de uitwerking van hun Nederlandse projecten te verzorgen.
06
PPKS (Perkins, Pryde, Kennedy & Steevensz)
Glen Ellyn, Illinois USA - www.ppks.com - 63.000 m2
Hoogbouw wordt steeds populairder in ons land en wordt ook steeds meer mogelijk gemaakt in bestemmingsplannen. Elke stad wil vandaag de dag wel een nieuw landmark in de vorm van een hoog kantoor- of woongebouw. Amerikaanse architectenbureaus hebben vanzelfsprekend veel ervaring in die tak van sport en het is PPKS dan ook gelukt om in ons land - vooral via zijn Nederlandse partner Rene Steevensz - vaste voet aan de grond te krijgen. Dit seizoen met twee grote gebouwen: het Eurocenter in Amsterdam en de IJsseltoren in Zwolle.
07
Mecanoo Architects
Delft - www.mecanoo.com - 60.000 m2
Francine Houben bleef als enige over van de vijf oorspronkelijke oprichters van Mecanoo. Alweer met 65 medewerkers is ze nog immer zeer succesvol, zowel in Nederland als in het buitenland. Twee grote projecten in Spanje (een justitiegebouw in Cordoba en een theater in Lleida) en een zeer grote opdracht in Taiwan, waar ze de internationale competitite voor een gebouw van 100.000 m2 met daarin vier geprojecteerde theaters won. Maar ook in eigen land verwierf ze in competitie de opdracht voor het Historisch Museum in Arnhem en het nieuwe stadhuis/stationscomplex in Delft. Ze kwam in de lijst met de commerciele ruimtes in de Rotterdamse Montevideotoren en met het grote, subtiel geknikte kantoorgebouw Fiftytwo-degrees in Nijmegen.
08
KOW Groep (Kuiper, Oosterheert, Wubben)
Den Haag, Den Bosch, Shanghai - www.kow.nl - 59.800 m2
Het snel groeiende bureau KOW (nu meer dan 100 man sterk) is misschien een wat vreemde eend in de bijt van de vaderlandse architectuur. Oprichter Hans Kuiper is van mening dat elke ontwerpvraag een werkelijk 'passende oplossing' verdient en dat het vervolgens niet zoveel uitmaakt of het bureau daarbij een vaste stijl hanteert. Dat heeft als consequentie dat de ontwerpen variëren tussen 'high-tech' zoals bij het Modecentrum in Almere en (steeds vaker) traditioneel, zoals bij de nieuwe winkels en woningen aan de Luifelbaan in Wassenaar. Het enorme en recent opgeleverde woonwinkelcentrum Vierzicht direct langs de A4 bij Leiderdorp kent weer een andere signatuur.
09
de ArchitektenCie.
Amsterdam - www.cie.nl - 57.800 m2
De Amsterdamse ArchitektenCie - tegenwoordig kortweg De Cie - behoort tot de top van de Nederlandse architectenbureaus. Naast de bekende founding partners Pi de Bruijn en Frits van Dongen rijst ook de ster van de jongere partners Branimir Medic en Pero Puljiz snel. Er wordt inmiddels steeds meer werk in het buitenland gegenereerd, onder meer in Kroatie, waar beide laatstgenoemden oorspronkelijk vandaan komen. De veelal grote utilitaire projecten zoals Double U in Ypenburg en het Conservatorium in Amsterdam leiden wederom tot opname in deze lijst.
10
Kraaijvanger Urbis Architecten
Rotterdam - www.kraaijvangerurbis.nl - 50.200 m2
Dit bekende Rotterdamse architectenbureau bestaat inmiddels 80 jaar en liet partnerbureau Urbis dit jaar vertrekken. Architecten Rob Ligtvoet, Jan Dirk Postel en Hans Goverde zijn de actuele partners, die samen met directeur organisatie Hans van Schuylenburg leiding geven aan de meer dan 50 medewerkers. Actuele projecten zijn het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht van Ligtvoet, het provinciehuis in Zwolle van Postel en het cultuurgebouw in de Haarlemmermeer van Goverde. Die laatste was eveneens verantwoordelijk voor de winkels in het Arnhemse Musiskwartier, die er mede voor zorgden dat Kraaijvanger nog juist in de toptien belandde.
11
Dam en Partners Architecten
Amsterdam - www.damenpartners.nl - 45.600 m2
Net buiten de toptien, maar toch een mooi jaar, want nestor en oud-hoogleraar Cees Dam vierde zijn 75-ste verjaardag. Met een uitbundig feest voor 1.200 gasten in het Muziektheater, een dik boek over zijn oeuvre, een hoge koninklijke onderscheiding en met een uitnodiging voor de latenight tv-show van Pauw en Witteman (en wij voegen daar altijd gekscherend aan toe dat er in de hoofdstad ook nog een belangrijk plein naar hem werd genoemd). Maar alle gekheid op een stokje, Cees gaat gewoon door in het vak en bouwt verder aan dat omvangrijke oeuvre, de laatste 15 jaar samen met zoon Diederik en hun medewerkers. En er staat nog veel in de steigers, zoals de renovatie van het ministerie van Landbouw in Den Haag en de Maastoren, straks het hoogste gebouw van Rotterdam.
12
VVKH Architecten (Verheijen, Van Rijswijk, Knappers, de Haan)
Leiden - www.vvkh.nl - 44.500 m2
Dit Leidse architectenbureau is opgebouwd rond de 'evenwaardige pijlers architectuur en bouwtechniek', en in deze laatste discipline geeft Verheijen dan ook les als hoogleraar aan de Delftse Bouwkundefaculteit. Vooral met grote winkelprojecten zoals Alexandrium in Rotterdam heeft het 40 man sterke bureau in het afgelopen decennium een trend gezet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook in de laatste tijd de winkelcentra zoals het Cruquius Plaza in Haarlem en het Bachplein in Zwolle leidden tot een hoge plaats in deze top-25.
12
ZZDP Architecten
Amsterdam - www.zzdp.nl - 44.500 m2
ZZDP behoort naar eigen zeggen tot de 'gevestigde bureaus' in ons land. En inderdaad heeft dit bureau van architect-ondernemers in de afgelopen 50 jaar een eigen positie verworven, vooral met corporate architecture in de vorm van kantoorgebouwen, zoals onder meer de Rembrandt- en Mondriaantoren in Amsterdam. Ooit opgericht door Piet Zanstra en later voortgezet door Peter Zubli wordt het bureau met ruim 30 medewerkers nu geleid door architect Joris Deur.
14
Knevel Architecten
Amsterdam - www.knevelarchitecten.nl - 44.000 m2
Onder leiding van de relatief onbekende architect Gert Jan Knevel werken ongeveer tien medewerkers aan projecten die de volle breedte van het vak bestrijken. In een opvallend strakke en modernistische architectuur maken ze vooral winkel- en bedrijfsgebouwen. Omdat de twee nieuwe IKEA vestigingen in Delft en Amersfoort zo groot zijn, kwam het bureau hoog op de lijst binnen.
15
Christian de Portzamparc
Parijs, New York, Rio de Janeiro - www.chdeportzamparc.com - 32.000 m2
Beroemde Franse architect, vooral bekend geworden vanwege zijn concertgebouwen zoals de Opera de la Bastille en de Cite de la Musique in Parijs. Ontving in 1994 de Pritzker Prize, ook wel de Nobelprijs van de architectuur genoemd. In opdracht van Bouwfonds MAB realiseerde hij het winkelcentrum met woningen de Citadel in Almere. Ondanks aanvankelijke scepsis vanwege klaarblijkelijke constructieve problemen heeft vooral het winkelende publiek het centrum in het hart gesloten.
16
Bonell i Gil Arquitectes
Barcelona - geen internetpresentatie - 30.000 m2
Bekend Catalaans architectenbureau, opgericht en geleid door Esteve Bonell and Josep Maria Gil. Ze werden internationaal beroemd met hun zorgvuldige manier van werken, vooral in relatie tot de historie en de culturele identiteit van de locatie van hun projecten. Bouwfonds MAB betrok ze in Nederland intensief bij de vernieuwing rondom het Pieter Vreedeplein in Tilburg.
16
Foster and Partners
Londen - www.fosterandpartners.com - 30.000 m2
De wereldberoemde Britse architect (en eveneens Pritzker Prize drager) Norman Foster werd benoemd tot Lord Foster of Thamesbank, naar de plek in Londen waar zijn bureau is gevestigd. Zijn collega en tijdgenoot Richard Rogers kreeg tegelijkertijd de titel Lord Rogers of Riverside (zo kennen ze beiden de rivier in hun adellijke naam - grapje van Blair?). Kortgeleden verkocht de 70-jarige Foster een groot deel van zijn aandelen aan een investeerder met als doel de wereldwijde expansie van zijn architectenbureau te versnellen. In de Amsterdamse Zuid-As werd recent zijn kantoorgebouw Vivaldi opgeleverd.
16
Rietveld Architects
New York USA - www.rietveldarchitects.com - 30.000 m2
Architect Rijk Rietveld opende met zijn Amerikaanse echtgenote een architectenbureau in New York. Dat zijn Nederlandse opdrachtgevers hem daar kennelijk graag op kantoor (toen in het Empire State Building) bezochten, leidde uiteindelijk tot vaste voet op de Nederlandse kantorenmarkt. Realiseerde vervolgens een groot aantal kantoorgebouwen, onder meer in Den Haag en kortgeleden in het Utrechtse Rijsweerd.
16
Studio Acht
Rotterdam - www.studioacht.nl - 30.000 m2
Minder bekend bureau onder leiding van architect Ben Hoek, die we vroeger wel tegenkwamen als min of meer vaste ontwerper voor een beperkt aantal ontwikkelaars. Hier opgenomen vanwege de recente oplevering van het project Mortiere Boulevard in Middelburg, een groot woonwinkelcomplex in opdracht van Multi Vastgoed.
20
EGM Architecten
Rotterdam, Dordrecht - www.studioacht.nl - 29.800 m2
Een van de grootste architectenbureaus in ons land dat met meer dan 100 medewerkers en onder leiding van zes partners, waaronder de Eindhovense hoogleraar Bas Molenaar, werkzaam is in alle sectoren van de bouw. Vooral grote projecten in de zorg, onder meer de enorme uitbreiding van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.
21
Wiel Arets Architects
Maastricht, Amsterdam - www.wielarets.nl - 29.200 m2
Een van Nederlands vijfsterren architecten met steeds meer werk in het buitenland. Tevens actief als architectuurdocent; hij was onder meer decaan van het Rotterdamse Berlage Institute. Won vele prijzen, vooral voor zijn magistrale Utrechtse Universiteitsbibliotheek. Ontwerpt ook gebruiksvoorwerpen en recent een serie luxe sanitairproducten. Hier opgenomen vanwege het Groningse stadionproject Euroborg.
22
Architectenbureau ir. Harry Nefkens
Rotterdam - www.harrynefkens.nl - 26.300 m2
Harry Nefkens, nu ruim in de tachtig, begon zijn architectenbureau vlak na de oorlog in de gehavende stad Rotterdam. De wederopbouwperiode bracht het bureau grote woningbouwopdrachten en het verwierf naam met vele kerkgebouwen en tegenwoordig vooral grote en efficiënte bedrijfs- en kantoorgebouwen. Hij heeft zijn honoraria kennelijk goed belegd in onroerend goed, want is - als enige architect - opgenomen in de Quote 500.
23
Engelman Architecten
Roermond - www.engelmanarchitecten.nl - 25.700 m2
Groeiend middelgroot Limburgs architectenbureau onder leiding van oprichter Maarten Engelman. Met over het algemeen streng modernistisch getint werk wordt langzaam ook de rest van Nederland veroverd. In 2007 werd de Betonprijs in de categorie Uitvoering toegekend aan de 100 meter hoge woontoren Prothos in het winkelcentrum Woensel in Eindhoven.
24
Zwarts & Jansma Architecten
Amsterdam - www.zwarts.jansma.nl - 25.000 m2
Oud-hoogleraar bouwtechniek Moshe Zwarts en Rein Jansma maken met hun bureau veelal technisch geavanceerde projecten, zowel in de civiele wereld (onder met meer vele ontwerpen voor snelwegen, viaducten en tunnels) als in de architectuur. Ze werden tevens bekend met hun stadionprojecten, zoals de vernieuwing van de Rotterdamse Kuip en de nieuwe stadions voor FC Utrecht, ADO, Sparta en AZ.
25
AWG Architecten
Antwerpen - www.awg.be - 22.800 m2
Gerenommeerd Belgisch architectenbureau opgericht door bOb van Reeth, tevens de eerste Vlaamse Rijksbouwmeester. Nu met zes ontwerpende partners en meer dan 25 medewerkers. Sinds 15 jaar ook veel projecten in Nederland. Zijn Utrechtse woningbouwproject het Servaas Bolwerk won de Gouden Piramide 2006 en is genomineerd voor de Rietveldprijs 2007.
Datum
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 18 december 2007
Adverteren
Wij bieden u verschillende mogelijkheden voor advertenties en banners
Zoek
    Totaaloverzicht zie sitemap
Contact
ArchitectenWerk is bereikbaar via info(at)architectenwerk.nl