Nieuws 18-02-2018 Staatsbosbeheer selecteert drie ontwerpen tijdens tweede jurybijeenkomst
^ Eerste etage van het hoofdkantoor van Staatsbosbeheer - architect Juan Navarro Baldeweg (2009) Vorige week woensdag 14 februari 2018 vond in Amersfoort de tweede jurering plaats met een presentatie van alle 14 plannen die daarvoor tijdens de prijsuitreiking van de #JAPrijs 2017 in december waren genomineerd. Elf nominaties van onze eigen jury en drie wild-cards van de medewerkers van Staatsbosbeheer - Hollands Duin. In de Rietveld-Schröderzaal werden de plannen door de aanwezige ontwerpers (telkens in vijf minuten) gepresenteerd aan de nieuwe jury van Staatsbosbeheer. Deze bestond uit directeur Debbie Kamphuis, boswachter Mark Kras en de Wassenaarse bunkergidsen Ruud Ruis en Gerard van der Kamp.
^ Een impressie van de presentatie door Werkstatt van hun ontwerp 'Theo'
^ Het juryberaad, met v.l.n.r. Gerard van der Ham, Mark Kras, Debbie Kamphuis en Ruud Ruis Na het beraad bedankt Mark Kras namens de jury alle deelnemers voor de intensieve en creatieve inspanningen. Deze jury heeft vooral gelet op de meer praktische kanten van de ontwerpen in relatie tot het doel van de opgave: een verplaatsbaar ontvangstgebouw met de gevraagde flexibele gebruiksmogelijkheden. Ook de overkoepelende vraag 'Met wie willen we straks nou echt aan de slag?' kwam bij de uiteindelijke keuze aan de orde.
De vierkoppige jury koos uiteindelijk drie ontwerpen voor nadere uitwerking:
^ Uitreiking van de tastbare herinnering aan Mark Hereijgers en Mark Bruning voor hun plan Punt
^ En hier de overhandiging door Mark Kras aan Anton Zoetmulder voor het plan Natuurtribune Wij danken de facilitaire afdeling van Staatsbosbeheer, samen met Judith Hendriks van Hollands Duin, hartelijk voor de organisatie van deze gastvrije ontvangst in Amersfoort. En we houden u op de website op de hoogte van het inhoudelijke vervolg. Staatsbosbeheer gaat nu intern en extern op zoek naar het budget voor uitwerking van de drie geselecteerde ontwerpen.
Nieuws 09-01-2018
Nieuws 23-12-2017
^ Philippe Rol, Beerd Gieteling en Jeroen van Aerle van Atelier to the Bone met hun prijzen We kijken terug op een ontspannen bijeenkomst in de > Mosa Design Studio in Amsterdam, waar de veertien prijzen van de Jonge Architecten Prijs 2017 afgelopen donderdagmiddag werden uitgereikt. Met drie 'wild-cards' (van opdrachtgever Staatsbosbeheer) en elf inzendingen (door onze jury) die alle zijn geselecteerd voor de vervolgronde. Een nieuwe jury van Staatsbosbeheer zal in februari 2018 een of meer plannen kiezen voor nadere uitwerking. De middag begon met het bekijken van de expositie in de hal van het gebouw aan de Pedro Medinalaan 1 op IJburg (nog tot eind januari tijdens kantooruren te bezoeken), zie onderstaande beelden, alle van de hand van onze vaste fotograaf > René van den Burg.
^ Boswachter Judith Hendriks en teamleider Annemiek Kooij van Staatsbosbeheer Aansluitend verplaatsten we ons naar de ruimte van Mosa, waar organisator Kees van der Hoeven de bijeenkomst opende. Vervolgens vertelde Annemiek Kooij over de achtergonden en de taken van haar team binnen Staatsbosbeheer bij het beheer van natuurgebied de Hollandse Duinen, waarin de locaties van de ontwerpopgave gelegen zijn.
^ Cees Neisingh vertelt over de bijzondere bunkercomplexen in de duinen van Wassenaar
De laatste inleiding voor de pauze werd verzorgd door Cees Nijsingh (generaal b.d.). Als historisch geïnteresseerde militair (oud-bevelhebber van de Koninklijke Marechaussée) vertelde hij aanstekelijk over de strategische aanleg van de Atlantikwal, de Duitse kustverdedigingslinie in de Tweede Wereldoorlog.
Na de korte pauze maakte Kees van der Hoeven allereerst de drie 'wild-cards' van Staatsbosbeheer bekend. Dat waren de ontwerpen:
^ Andere aanwezige juryleden: links Jeroen Apers (met baard) en rechts Jurgen van der Ploeg (met bloemshirt)
Marjolein van Eig vertelde daarna over de keuzes van de jury en hun algemene overwegingen daarbij. Na een individuele beoordeling achter de eigen computer hebben de juryleden (Jeroen Apers, Marjolein van Eig, Jurgen van der Ploeg en Ivar van der Zwan) op maandag 18 december de zo voorgeselecteerde plannen met elkaar besproken.
Tiende plaats:
Tenslotte reikte Marjolein de eerste van twee derde prijzen (ex aequo) uit aan:
En de andere derde prijs (ex aequo) aan:
Gevolgd door de tweede prijs (foto boven) voor de ontwerpers van het plan:
En tenslotte de Jonge Architecten Prijs 2017 voor het winnende ontwerp van:
De laatste feestelijke handeling was de uitreiking van de cheque van € 1.000,- aan de drie heren van Atelier to the Bone door Richard Meyer, manager marketing van > Kawneer (wereldwijd leverancier van aluminium gevelsystemen) en reeds jarenlang onze trouwe sponsor. Zie ook het eerdere > nieuwsbericht van onze mediapartner > Architectenweb.
Met dank aan alle inzenders, onze sprekers, onze jury en onze gastheren, besluiten we met een kort overzicht van > alle prijzen en met een complete > deelnemerslijst. Binnenkort publiceren we nog de integrale beoordeling (met voor elk plan commentaar in trefwoorden) van de afzonderlijke juryleden, en een kort juryrapport dat de winnende plannen bespreekt.
Nieuws 09-12-2017
Nieuws 16-10-2017
Achtergrond van de vraag
^ Het duingebied bij Wassenaar, met de twee bedoelde locaties
De vraag
^ Het duingebied met links de Wassenaarse Slag en rechts complex Rijksdorp
Inzet en andere mogelijkheden
^^ Luchtfoto en ^ kaart Wassenaarse Slag met boven het verzamelpunt en beneden de Vleermuisbunker zelf
De Vleermuisbunker De betreffende bunker wordt beheerd door een onafhankelijke stichting, die in de afgelopen jaren tevens zorgdroeg voor het stapsgewijze herstel en onderhoud. In de zomermaanden worden excursies georganiseerd en kan de bunker zelf ook worden bezocht.
^^ ^ Vanaf het verzamelpunt loop je langs dit infobord (en zie je al een entree van de bunker)
^ Het duinterrein met de Vleermuisbunker wordt tenslotte bereikt via dit hek
Bunkercomplex Rijksdorp
^^ Luchtfoto en ^ kaart van Rijksdorp met toegang aan de Van der Doeslaan
^^ ^ Beelden van de toegang aan de Van der Doeslaan nr. 3, tevens verzamelpunt voor de excursies
^ De verzonken entree van een van de vijf grotere bunkers in het bos van Rijksdorp
De ontwerpopgave
Programma van wensen van Staatsbosbeheer
Indienen ontwerp - 2. Bedenk een motto (in letters en/of cijfers) voor je inzending en vermeld dat duidelijk zichtbaar op beide tekeningen. Zorg ervoor dat de tekeningen geen herleidbare informatie naar persoon of bureau bevatten. Toelichtende tekst max. 200 woorden. - 3. Maak een pdf met daarin beide A3-tekeningen (max. 3 Mb) en zend deze per mail aan info[at]architectenwerk.nl vóór of op maandag 27 november 2017 (vóór 12.00 u = middaguur).
- 4. Stuur per aparte mail een pdf op A4-formaat met het motto en een ondertekende verklaring dat het ontwerp jouw geestelijk eigendom is, en met daarin je naam, geboortedatum, postadres, e-mailadres plus het studie-nr. van je masteropleiding of je registratie-nr. bij het > Architectenregister of (voor de Vlaamse architecten) de > Orde van Architecten.
Prijzen
Mogelijk vervolg
Voorwaarden voor deelname
|
Volg hier straks de jury > De 14 prijswinnaars > Alle deelnemers
Info over de sponsors
Mediapartner
Vorige seizoenen
|
|||||
De jury voor het seizoen 2017 De vier juryleden zullen (ieder van achter hun eigen computer) alle pdf-inzendingen integraal bekijken en elk ontwerp voorzien van een cijfer van 1-10 aangevuld met kort commentaar in de vorm van enkele trefwoorden. De vier persoonlijke oordelen worden gebundeld in een totaaloverzicht, waarna de drie prijswinnaars en de eventuele eervolle vermeldingen kunnen worden bepaald, die als nodig nog nader worden besproken in een afsluitend jury-overleg. De juryleden zijn ditmaal achtereenvolgens: |
||||||
Jeroen Apers Jeroen Apers (Amsterdam, 1975) studeerde in 2002 af (architectuur TU Delft) en werkte vervolgens voor verschillende bureaus. Vanaf 2004 is hij zelfstandig en startte o.m. een webwinkel voor ontwerp en verkoop van kleding. Sinds 2009 werkt hij in zijn eigen > architectenpraktijk en is hij oprichter en mede-eigenaar van > Huistekenservice. Landelijke bekendheid verwerft hij met zijn veelgeroemde > beeldblog op Internet. Tenslotte is hij een van de initiatiefnemers van broedplaats > De Ceuvel in Amsterdam Noord, waar hij ook werkt. Op het naastgelegen water start hij binnenkort met de bouw van zijn waterwoning, als onderdeel van > Schoonschip Amsterdam. |
||||||
Marjolein van Eig Marjolein van Eig (Haarlem, 1975) studeerde in 2001 af aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Na haar studie werkte ze achtereenvolgens bij BIQ Architecten, Vera Yanovshtchinsky en Inbo, waarna ze in 2014 haar eigen > Bureau Van Eig startte. Ze kreeg landelijke bekendheid met enkele kleine, maar zeer zorvuldig gemaakte projecten, zoals de gemetselde > Koepel op de Overplaats in Heemstede en > 't Melkhuisje, de vervanging van een brugwachtersverblijf aan het Spaarne in Haarlem. Voor de Koepel ontving ze in 2014 de prestigieuze > Abe Bonnemaprijs voor Jonge Architecten. |
||||||
Jurgen van der Ploeg Jurgen van der Ploeg (Leeuwarden, 1962) studeerde af als architect in 1988 aan de TU Delft en begon met Hugo de Clerq in 1989 een architectenpraktijk onder de naam > FARO Architecten (tussen 1991-2011 ook met partner Pieter Weijnen) en nu met partner Coen Kampstra. FARO heeft in die bijna 30 jaar zeer veel projecten gerealiseerd. Ook op onderzoeksgebied vielen ze op, zoals met de > Smaaktest NL Woningbouw, die de architectonische smaak van bewoners en architecten boven tafel bracht. Duurzaamheid zit in hun genen, zoals o.m. blijkt uit een > ontvangstgebouw voor een camping van Staatsbosbeheer en recent uit de verplaatsbare autarkische woning > Tiny Tim. |
||||||
Ivar van der Zwan Ivar van der Zwan (Loosdrecht, 1968) ontving in 1994 het diploma van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Na een succesvolle carrière in de reclame (hij won zelfs drie Gouden Loekies) besloot hij toch architectuur te gaan studeren aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. En opnieuw met succes, want met zijn wonderschone > afstudeerplan won hij in 2015 de ArchiPrix. Hij werkt vervolgens als > zelfstandig architect en maakt sinds 2016 deel uit van het bureau > Workshop in Amsterdam, samen met partners > Ard Hoksbergen en > Milad Pallesh. Ook zij waren ArchiPrix-winnaar, respectievelijk in 2012 en in 2016. |
||||||
Expositie en prijsuitreiking Alle inzendingen worden opgenomen in een tentoonstelling die op donderdag 21 december 2017 - gecombineerd met de feestelijke prijsuitreiking - zal worden geopend op onze vaste ontvangstlocatie, de > Mosa Design Studio op IJburg in Amsterdam. Uiteraard zijn de winnende ontwerpen straks ook te zien op deze website en worden ze prominent gepresenteerd door onze trouwe mediapartner > Architectenweb.
Tijdschema
Publicatie Steun aan de JA Prijs 2017 Wij bieden u zo in ieder geval nieuwe mogelijkheden om op ontspannen wijze en sneller dan anders rechtstreeks in contact te komen met de toekomstige (hoofdrol)spelers in de Nederlandse architectenbranche! Vraag hier > per mail om nadere informatie betreffende de bovengenoemde mogelijkheden of bel ons rechtsstreeks via 070-5112740.
ArchitectenWerk - Kees van der Hoeven, mail direct > info(at)architectenwerk.nl. 2017 © > ArchitectenWerk - NL 2242PP/3 - Wassenaar |