Nieuws - 20 december 2015
Bogdan Adrian Rusu wint Jonge Architecten Prijs 2015Architect Bogdan Rusu (in 2015 afgestudeerd aan de TU Delft) met zijn oorkonde en de cheque van € 2.500,-

Op de feestelijke en ontspannen bijeenkomst in het Mosa Architectural Centre aan de Pedro Medinalaan 1 op IJburg in Amsterdam werd de uitslag bekend gemaakt van de #JAPrijs ontwerpcompetitie met als onderwerp: 'Een volkstuinhuis voor Wim van Krimpen in Rotterdam'. Vanaf 16.00 uur was op die vrijdagmiddag de expositie van alle 72 inzendingen (gemaakt door in totaal 92 ontwerpers) te zien en die werd al direct goed bezocht.
Alle foto's zijn van > Sonia Mangiapane).

Na de opening door organisator > Kees van der Hoeven van > ArchitectenWerk en gastheer Peter Derkse van Mosa, hield de kersverse ArchiPrix-winnaar 2015, architect > Ivar van der Zwan een lezing over de aanpak en de achtergronden van zijn afstudeerontwerp aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam.Architect Ivar van der Zwan (AvB - A'dam en winnaar van de ArchiPrix 2015) tijdens zijn lezing

Vervolgens besprak jury-voorzitter Wim van Krimpen achtereenvolgens vijf hoog-genoteerde plannen uit de jurylijsten van > Machiel Spaan, > Yvonne Claassen en van > hemzelf.

Aan de orde kwamen de inzendingen van:
> Hester Poortinga en Bob Zwinkels uit Den Haag,
> Roel Slabbers uit Maastricht,
> Louise de Hullu, R. van Loon en C. van Heeswijk uit Rotterdam,
> Roxane van Hoof uit Amsterdam en
> Niels Roodbergen uit Rotterdam.

Vervolgens besprak hij de vijf eervolle vermeldingen voor de ontwerpen van:
> Leon Zondervan en Daan Meeder van BureauOI uit Rotterdam,
> Monique Philippo en Jasper Tuinema van Studio Plots uit Amsterdam,
> Nathaniel Anthonius Rijsmus uit Rotterdam,
> Karin Uittenboogaart van Studio KA uit Rotterdam en
> Freddy Koelemeijer uit Amsterdam.De tweede prijs voor architect Kevin Goncalves (in 2015 afgestudeerd aan de TU Delft)

De laatste serie betreft de prijswinnaars uit de top-vijf (zie ook het complete > Juryrapport).
Drie derde prijzen (ex aequo) voor de ontwerpen van:
> Jelmer Buurma en Bas Spaanderman uit Delft,
> Lisette Jacobs uit Arnhem,
> Arnold de Bruin uit Arnhem,

De tweede prijs voor:
> Kevin Goncalves (zie foto hierboven) en A. Gerasimova uit Delft,

En tenslotte de eerste prijs, vergezeld van een geldbedrag van € 2.500,- voor:
> Bogdan Adrian Rusu uit Delft (actueel werkzaam in Londen - zie foto hieronder).De uitreiking van de eerste prijs aan Bogdan Adrian Rusu (in 2015 afgestudeerd aan de TU Delft)

De expositie is dit jaar nog te bekijken (tijdens kantoortijden) tot en met donderdag 24 december 16.00 uur en van maandag 28 dec. - donderdag 31 dec. 16.00 uur in de hal van het gebouw Pedro Medinalaan 1 in Amsterdam IJburg. En in het nieuwe jaar weer vanaf maandag 04 januari tot en met donderdag 28 januari 12.00 uur.
We gaan proberen de beste 20-25 plannen in het nieuwe jaar op locatie te presenteren aan de leden van Volkstuinvereniging Eigen Hof in Rotterdam. En Wim van Krimpen vertelde tot slot dat hij wellicht in mei 2016 een mogelijkheid ziet om de expositie (vergezeld van een boek met alle inzendingen) te herhalen in de Kunsthal in Rotterdam...
We houden u via de website op de hoogte van de toekomstige ontwikkelingen.

Zie tenslotte ook het > nieuwsbericht over de prijs van onze mediapartner ArchitectenWeb.

Nieuws - 07 december 2015
Opening expositie en prijsuitreikingen op 18 december

Op vrijdagmiddag 18 december 2015 organiseren we weer de traditionele eindejaars bijeenkomst bij Mosa op IJburg: Mosa Architectural Center, Pedro Medinalaan 1a, 1086 XK Amsterdam (eerste tramhalte na witte toegangsbrug IJburg).
Met de expositie van de 72 ontwerpen van de 92 deelnemers, de uitreiking van de Jonge Architecten Prijs 2015 en de Architect van het Jaar Prijs 2015 (gesponsored door Alcoa Architectuursystemen uit Harderwijk). Maar ook met een beknopte lezing van architect Ivar van der Zwan. Hij besloot na een succesvolle periode in de reclamewereld een tweede carriere te beginnen als architect en won in 2015 meteen de ArchiPrix.

Zie hieronder het programma
--------------------------------------------------------------------------------
- 16.00 uur - Inloop met een drankje bij Mosa (voorzijde gebouw)
- 16.00 uur - Bekijk in de grote hal de expositie met 72 volkstuinhuisjes

- 16.30 uur - Welkom door Peter Derkse (Mosa) en Kees van der Hoeven
- 16.40 uur - Inleiding over loopbaan en eigen werk van Ivar van der Zwan

- 17.00 uur - Toelichting jury op de beste ontwerpen voor het volkstuinhuis
- 17.20 uur - Uitreiking Jonge Architectenprijs 2015 door Wim van Krimpen

- 17.30 uur - Korte film rondom het juryberaad voor de #AvhJ Prijs
- 17.40 uur - Toelichting jury op selectie Architect van het Jaar
- 17.50 uur - Uitreiking Architect van het Jaar Prijs 2015 door Carel de Reus

Aansluitend drinks & bites bij Mosa.
--------------------------------------------------------------------------------
Alle (oud)deelnemers zijn natuurlijk van harte welkom! Bent u ook geïnteresseerd om de bijeenkomst bij te wonen? Mail > ons dan even om uw komst aan te kondigen.Tjeerd Bloothoofd krijgt de Jonge Architecten Prijs 2014 uit handen van BNA-directeur Fred Schoorl

Nieuws - 19 november 2015
Machiel Spaan vervangt Rien Korteknie als architect-jurylid

Vanwege zijn nog immer intensieve werkrelatie met opdrachtgever Wim van Krimpen heeft Rien Korteknie besloten zich terug te trekken uit de jury van deze ontwerpcompetitie.
We zijn blij dat Ir Machiel Spaan, gewaardeerd architect (M3H Architecten Amsterdam) en docent (Academie van Bouwkunst Amsterdam) de opengevallen plaats wil innemen. Machiel Spaan was ruim twintig jaar geleden tevens een van de oprichters van de Jonge Architecten Prijs. Zie verderop op deze pagina de nadere informatie over hem en zijn werk.

Jonge Architecten Prijs 2015
Nieuw seizoen met één opgave onder juryvoorzitter Wim van Krimpen

We zijn bijzonder blij dat we in 2015 opnieuw een Jonge Architecten Prijs kunnen organiseren, mede dankzij de trouwe steun van Alcoa > Architectuursystemen uit Harderwijk. Wel moeten we ons dit seizoen vanwege het afhaken van de BNA als sponsor beperken tot een enkele competitieronde. De prijs voor de #JAPrijs winnaar is gebleven, met naast de oorkonde een geldbedrag van € 2.500,- mede dankzij een sponsor die vooralsnog onbekend wil blijven.
En we hebben voor de deelnemers een prachtige ontwerpopgave naar een idee van > Wim van Krimpen, een van de meest prominente actoren binnen de Nederlandse kunstwereld.

Van Krimpen (74) werd beroemd als de eerste directeur (en dus opdrachtgever van architect Rem Koolhaas) van de Rotterdamse > Kunsthal - zie foto hierboven - waarna hij aansluitend bijna tien jaar lang directeur was van het Haagse > Gemeentemuseum. Gedurende zijn werkzame leven nam hij talloze nieuwe initiatieven; zo is hij de bedenker van de > KunstRai en organiseerde hij afgelopen zomer een succesvolle, nieuwe > kunstbeurs in de voormalige Citroëngarage aan het Stadionplein in Amsterdam. Samen met architect > Rien Korteknie realiseerde hij nog in 2013 museum > Villa Mondriaan in Winterswijk, met daarin opgenomen het huis waar de schilder een groot deel van zijn jeugd doorbracht - zie foto hieronder.

Voorafgaand aan bovengenoemde Amsterdam Art Fair werd Van Krimpen op 02 mei 2015 geïnterviewd door Arjen Ribbens in NRC Handelsblad. De vele aspecten van zijn ondernemende persoonlijkheid komen in dat uitgebreide > gesprek met als kop Als ik failliet ga, dan wel met allure aan de orde, zoals:
"[..] Ik kan niet stil zitten, ik ben een culturele bouwer. Als ik op vakantie een bijzonder leeg gebouw zie, dan begint het te draaien in mijn hoofd: wat zou je daar niet allemaal kunnen doen? Dat heb ik nu ook met de Citroën-garage. Het is tijdelijk, maar sommige activiteiten, zoals de beurs, zullen blijven. Ik ben nu al in onderhandeling over een locatie voor volgend jaar. [..]"

Het interview besluit met een wens van Wim van Krimpen - zie foto Olivier Middendorp:
"[..] Ik zou graag nog een eigen huis bouwen. Op een dijk in de buurt van Aalsmeer heb ik een stukje grond gekocht. Met architect Rien Korteknie heb ik een fantastisch huis getekend. Ik heb een bouwvergunning, maar het werd me toch iets te begrotelijk. Ik heb nu een volkstuintje. Daar mag ik iets kleins op bouwen. Ik denk aan een een Corbusier-achtig hutje, een caban."

Wij dachten bij die 'caban' meteen aan de #JAPrijs en schreven hem: "Wellicht kunnen wij u wel 40 ontwerpen voor dat volkstuinhuis bezorgen via de Jonge Architecten Prijs...". Van Krimpen reageerde enthousiast en zo kwam de bijzondere opgave voor dit seizoen tot stand.

Hoewel hij vrij wil zijn bij zijn eigen architectenkeuze, ziet Van Krimpen met deze #JAPrijs ronde goede mogelijkheden om het zo bekende type een stap verder te brengen en om geslaagde en innovatieve ontwerpen onder de aandacht te brengen van de vele adspirant-kopers van volkstuin-percelen in Rotterdam of elders in ons land. Hij stelde voor om zelf de jury van de ontwerpcompetitie te leiden en haalde direct architect > Rien Korteknie erbij. Tenslotte vroeg hij als derde jurylid mevrouw Yvonne Claassen-Thiers. Zij is de voorzitter van de Rotterdamse > Bond van Volkstuinhouders (alleen al in Rotterdam blijken er 4.000 volkstuinen te bestaan).

De locatie voor het ontwerp is gelegen in het prachtige complex van de Volkstuinvereniging Egen Hof aan de Overschiese Kleiweg 728, 3043 LH te Rotterdam. Op de > website van de vereniging is te lezen: 'Eigen Hof is een volkstuinvereniging annex openbaar wandelpark aan de rand van Rotterdam in de deelgemeente Overschie. Het volkstuincomplex vormt met zijn 274 tuinen een groene buffer tussen de oprukkende nieuwbouw van de omliggende wijken. Het is een oase van rust en ruimte in een stad die dichtslibt.'
De rode stip op bovenstaand Goolgle Earth beeld is de plaats van de entree van het park.

Na het passeren van de brug, het toegangshek en de parkeerplaats met daarnaast en daarachter de gemeenschappelijke voorzieningen, vind je de start van de door lage heggen geflankeerde hoofdroute door het park, zie foto hierboven.
De kavel voor de prijsvraag (de tuin met nummer 106) ligt aan het einde van dit eerste pad aan de rechterzijde, direct grenzend aan het eerste kruispunt, zie foto hieronder.

Hierboven de locatie van de tuin in het totaaloverzicht van het terrein van Eigen Hof met uiterst rechts de hoofdentree van het complex. De betreffende kavel no. 106 wordt aan de oost- en zuidzijde begrensd door de paden, aan de westzijde is de grens een sloot voor de afwatering van het terrein en aan de noordzijde grenst de tuin aan die van de buren.
Zie ook de gemaatvoerde tekening schaal 1:100 linksonder die hier > in pdf is te downloaden. Daarop is de plaats van het inmiddels gesloopte oude tuinhuis aangegeven, plus de nog aanwezige aansluitingen voor elektra, water en riolering.

De regelgeving voor bebouwing op de tuinkavels is streng. De globale bebouwingsvoorschriften zijn hier > op de website van Eigen Hof verwoord. Er wordt gesproken over een tuinhuis van maximaal 25 m2 waar je tussen begin april en eind oktober ook mag overnachten. Verder mag je in overleg een kasje voor de kweek van planten bouwen en een schuurtje voor tuingereedschap en dergelijke van ongeveer 5 m2.
Voor het volkstuinhuis zelf zijn de precieze voorschriften op een A4-document rechtsboven te lezen, dat ook hier > is te downloaden in pdf. Tot besluit hieronder nog twee foto's van de bestaande toestand van de nu verwaarloosde tuin, na sloop van het aanwezige tuinhuis.

De actuele opgave voor de Jonge Architecten Prijs 2015 luidt kort maar krachtig:
Ontwerp een volkstuinhuis voor Wim van Krimpen in Rotterdam.
Een tuinhuis op kavel 106 van de vereniging Eigen Hof in Rotterdam, waar hij tussen april en oktober kan wonen, werken en tuinieren, maar ook zijn familie en vrienden kan ontvangen.

- 1. Presenteer een ontwerp - dat voldoet aan de regelgeving - op maximaal 2 tekeningen op liggend A3-formaat. De situatie (schaal 1:200 of groter), plattegronden, doorsneden, aanzichten (schaal 1:100 of groter) en een perspectief van exterieur en interieur maken onderdeel uit van de presentatie. Materialisering en detaillering zijn vrij, maar worden waar nuttig vermeld.
De jury kiest uit de ingezonden ontwerpen drie prijswinnaars; de winnende ontwerper ontvangt de Jonge Architecten Prijs 2015 met het bijbehorende geldbedrag van € 2.500,-

- 2. De tweede A3-tekening mag - behalve voor de uitwerking van het bovengenoemde ontwerp - ook gebruikt worden om een alternatief ontwerp in te dienen dat zich onttrekt aan (delen van) de regelgeving. De jury kiest uit deze vrije ontwerpen maximaal drie eervolle vermeldingen.

- 3. Bedenk een motto (in letters en/of cijfers) voor je inzending en vermeld dat duidelijk zichtbaar op beide tekeningen. Zorg ervoor dat de tekeningen geen herleidbare informatie naar persoon of bureau bevatten. Toelichtende tekst max. 200 woorden.

- 4. Maak een pdf met de twee A3-tekeningen (max. 3 Mb) en zend deze per mail aan info[at]architectenwerk.nl vóór of op maandag 23 november 2015 (vóór 12.00 u = middaguur).

- 5. Stuur per aparte mail een pdf op A4-formaat met het motto en een ondertekende verklaring dat het ontwerp jouw geestelijk eigendom is, en met daarin je naam, geboortedatum, postadres, e-mailadres plus het studie-nr. van je opleiding of je registratie-nr. bij het > Architectenregister.

Voorwaarden voor deelname
Deelname aan de ontwerpcompetitie van de Jonge Architecten Prijs 2015 staat open voor master-studenten architectuur (ook interieurarchitectuur) en voor jonge architecten (ook interieurarchitecten) tot 40 jaar (peildatum leeftijd: 01 januari 2015).
Je kunt je inschrijven door de bijdrage in de organisatiekosten van € 25,- over te maken op rekeningnr. NL44-ABNA-0867542160 ten name van ArchitectenWerk in Wassenaar. Met vermelding van je naam, je mailadres en telefoonnummer (voor eventueel nader contact).
Als je daar prijs op stelt sturen we je per e-mail een btw-factuur in pdf-formaat; vermeld dan tevens het woord 'factuur' bij je betaling.
Naschrift 20-10-2015
We kregen zojuist de vraag of ook jonge landschapsarchitecten mee kunnen doen... Dat lijkt ons prima, dus vanaf nu zijn ook jonge (geregistreerde) stedebouwers, landschapsarchitecten en masterstudenten uit beide genoemde studies van harte welkom om in te schrijven en deel te nemen met een ontwerp.


Volg hier nu de jury
> Complete uitslag
> Lijst Wim van Krimpen
> Lijst Yvonne Claassen
> Lijst Machiel Spaan

Info over de sponsors> Alcoa Arch.systemen> Mosa Ceramics Centre


> Rijnja Projects
> ArchitectenWerk

Mediapartner


> Architectenweb

Vorige seizoenen
JA Prijs > 2014
JA Prijs > 2013
JA Prijs > 2012


De jury voor het seizoen 2015
De drie juryleden zullen (ieder van achter hun eigen computer) alle pdf-inzendingen integraal bekijken en elk ontwerp voorzien van een cijfer van 1-10 aangevuld met kort commentaar in de vorm van enkele trefwoorden.
Vervolgens komt de jury bij elkaar om uit de meest kansrijke inzendingen gezamenlijk de drie prijswinnaars en de maximaal drie eervolle vermeldingen te bepalen.
Tenslotte wordt er een juryrapport samengesteld met daarin een overzicht van de eerste beoordelingen van de jury en de motivatie bij hun gemeenschappelijke keuzes.
De drie juryleden zijn ditmaal achtereenvolgens:

Wim van Krimpen
Wim van Krimpen begon zijn werkzame leven met een kunstgalerie in Amsterdam. Hij groeide uit tot een van de initiatiefrijkste mensen in de Nederlandse kunstwereld. Hij was o.m. bedenker van de KunstRai in Amsterdam en de Kunsthal in Rotterdam, waarvan hij tot 2000 de eerste directeur was. Tegelijkertijd leidde hij nog het Fries Museum in Leeuwarden en aansluitend was hij een klein decennium lang directeur van het Gemeentemuseum Den Haag, waarna hij zijn Amsterdmase > galerie heropende. In zijn Rotterdamse tijd was Van Krimpen tevens lid van de welstandscommissie en het quality team Kop van Zuid. Dit jaar initiëerde hij de succesvolle Amsterdam Art Fair in de voormalige Citroëngarage aan het Stadionplein.

Machiel Spaan
Machiel Spaan (1966) studeerde Architectuur en Stedebouw aan de TU Eindhoven en is oprichter en mededirecteur van > M3H Architecten in Amsterdam. M3H werkt aan bijzondere en complexe projecten in stedelijke en landschappelijke situaties. Daarnaast is hij sinds lange tijd actief in het architectuuronderwijs, onder meer aan de Academie van Bouwkunst Arnhem en actueel als docent (en voormalig hoofd Architectuur) aan de > Academie van Bouwkunst Amsterdam. Spaan besteedt in zijn werk veel tijd aan onderzoek en experiment. Zo maakt hij met zijn bureau regelmatig onderzoekspublicaties over architectuur, typologie en materiaal en doet hij verslag van de mede door hem georganiseerde praktijkprojecten met studenten.

Yvonne Claassen-Thiers
Yvonne Claassen-Thiers is voorzitter van de Rotterdamse > Bond van Volkstuinhouders. Ze heeft sinds 10 jaar met haar man en hond een volkstuin op VTV Reijerwaard. Zij was jarenlang secretaris van VtV Reijerwaard en afgevaardigde naar de Algemene Ledenvergadering van de RBvV. Daarnaast was ze voorzitter van de Unit Charlois. Zij heeft haar sporen verdiend als bestuurder in de grafische vakbeweging en de laatste 17 jaar als restauranteigenaar. Verder heeft zij een periode in de gemeenteraad van Rotterdam gezeten en een termijn in de Deelraad van Charlois. Zij houdt zich als voorzitter vooral bezig met het ontwikkelen van het beleid en de communicatie. Daarnaast ondersteunt ze de verenigingen en de individuele leden.

Expositie en prijsuitreiking
Alle inzendingen worden opgenomen in een tentoonstelling die in de maand december - gecombineerd met de feestelijke prijsuitreiking - zal worden geopend op onze vaste ontvangstlocatie op IJburg in Amsterdam. Vervolgens verhuist die expositie naar een nog nader te bepalen locatie in Rotterdam, waar we ook de winnende plannen prominent onder de aandacht zullen brengen van actuele en toekomstige volkstuinhouders.
Uiteraard zijn de winnende ontwerpen straks ook te zien op deze website en worden ze prominent gepresenteerd door onze trouwe mediapartner > Architectenweb.

Tijdschema
Definitief:
- Bekendmaking opgave en start inschrijving > 16 oktober 2015
- Sluitingsdatum inschrijving > 23 november 2015
- Expositie en prijsuitreiking JA Prijs 2015 > 18 december 2015
Nu nog voorlopig:
- Expositie en presentatie winnaars in Rotterdam > medio januari 2016

Steun aan de JA Prijs 2015
Naast ArchitectenWerk, Alcoa Architectuursystemen en Rijnja Repro/Projects hebben we de Architecten Showroom Amsterdam samen met het Mosa Architectural Ceramics Centre in Amsterdam IJburg weer bereid gevonden om de Jonge Architecten Prijs te steunen als gastheer van de prijsuitreiking en de expositie.
Andere vormen van sponsoring staan nog open, ook voor u. Wij bieden u aan om de naam van uw product, dienst of bedrijf te verbinden aan bijvoorbeeld de prijzen, de website en/of de expositie. Tenslotte kunt u hier via banners reclame maken voor uw product, bedrijf of dienst.

Wij bieden u zo in ieder geval nieuwe mogelijkheden om op ontspannen wijze en sneller dan anders rechtstreeks in contact te komen met de toekomstige (hoofdrol)spelers in de Nederlandse architectenbranche! Vraag hier > per mail om nadere informatie betreffende de bovengenoemde mogelijkheden of bel ons rechtsstreeks via 070-5112740.

ArchitectenWerk - Kees van der Hoeven, mail direct > info(at)architectenwerk.nl.
Vormgeving logo > Roald Triebels - Amsterdam


2015 © > ArchitectenWerk - NL 2242PP/3 - Wassenaar