PvNA initieert Performanceproject Rijksmuseum

Met de verkiezingen van 12 september 2012 in aantocht, heeft het bestuur van de Partij voor Nederlandse Architectuur besloten zich - naast haar dagelijkse werk in de Tweede Kamer - actiever te mengen in actuele discussies, vooral waar het architectuur en cultuur betreft.
In Amsterdam blijkt nu, dat er na 10 jaar restaureren, verbouwen en vernieuwen van onze nationale museale trots - het Rijksmuseum - nog immer gestreden wordt rond de voormalige openbare fietsroute door het hart van dit wonderschone monumentale gebouw van de hand van architect Cuypers.

Graag ondersteunt de PvNA columnist H.J.A.Hofland in zijn glasheldere visie op die nu reeds 10 jaar gesloten Passage onder het Rijksmusem, namelijk: gesloten houden voor fietsers (Opiniepagina NRC Handelsblad 27 juni 2012).
Zijn column werd kennelijk niet toevallig gepubliceerd op de dag na uitzending van de indrukwekkende televisiedocumentaire The Artist is Present over de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramovic (26 juni 2012 - NL2).

Zo onstond binnen het bestuur van de PvNA als gevolg een kunstzinnig plan. Om aan alle discussies een definitief einde te maken vragen we Abramovic om met een magistrale performance afscheid te nemen van het zo gewraakte fietstunneltje. Voorafgaand aan de heropening van het Rijksmuseum zal zij dan een dag, een week of een maand per fiets heen en weer rijden door de Passage, daarbij bewonderend gadegeslagen door vele Amsterdamse en internationale cultuurliefhebbers.

We zijn nog in overleg met de Raad voor Cultuur - die Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes nog kortgeleden officieel badineerde - en natuurlijk met verantwoordelijk staatssecretaris Halbe Zijlstra om hen te overtuigen van het kunstzinnige (maar ook economische) nut van dit unieke performanceproject The Artist is Cycling...
Mede daarom zal Marina haar schier eindeloze tunneltocht afleggen op een tandem, zodat ze telkens weer betalende gasten kan meenemen op haar route!

Partij voor Nederlandse Architectuur - 01.07.2012

PS
De af te leggen route (van Spiegelgracht tot en met het Concertgebouw?) zal worden uitgezet in overleg met architect Shohei Shigematsu (rechts op de foto), partner van het Office for Metropolitan Architecture, het architectenbureau dat actueel het toekomstige Marina Abramovic Institute (Center for the Preservation of Performance Art) in Hudson NY ontwerpt.

Wat vindt U? Waardevolle reacties worden geplaatst.
Reageer via > kavander@xs4all.nl

Mediacoverage
Dit bericht werd in verkorte vorm (en zonder de beelden) opgenomen op de Opiniepagina van NRC Handelsblad van maandag 02 juli 2012.


Persbericht Werkkleding Architecten

De Partij voor Nederlandse Architectuur doet in het kader van het komende kamerdebat over het Nationaal Besluit Werkkleding een beroep op alle vaderlandse architecten om meer aandacht te besteden aan hun professionele uiterlijk in het openbare leven. Lees verder >>


Motie Debat Regeringsverklaring

De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
van mening dat de voorgevel van de Ridderzaal op het Haagse Binnenhof in de afgelopen eeuwen is uitgegroeid tot het nationale symbool van de Nederlandse democratie; Lees verder >>


Maidenspeech 2010

Mevrouw de Voorzitter!
Het is voor mij een grote eer om vandaag als fractievoorzitter van de PvNA (de Partij voor Nederlandse Architectuur) voor het eerst in dit huis het woord te voeren. Lees verder >>


Tweede Kamer
> website
> CDA
> PvdA
> SP
> VVD
> GroenLinks
> ChristenUnie
> SGP
> PvdV
> PvdD

> Overzicht

2007-2012 © PvNA > Partij voor NL Architectuur . NL 2240 CC . 2129