* Christo's Mastaba project met oliedrums gaat door




In het Franse Saint-Paul presenteerde het kunstenaarsduo Christo en echtgenote Jeanne-Claude vorige week de maquette [zie foto boven] en tekeningen [zie hieronder] van hun Mastaba-project dat geheel is samengesteld uit olievaten. Het enorme bouwwerk wordt gebouwd in - en betaald door - Abu Dhabi. Het ontwerp dateert al van 40 jaar geleden, maar kwam nooit eerder tot realisatie, onder meer vanwege de oorlog tussen Iran en Irak.





De Mastaba ontleent zijn naam aan oude Egyptische grafmonumenten [zie hierboven]. De nieuwe Mastaba van Christo bestaat uit ruim 390.000 horizontaal gestapelde oliedrums en wordt meer dan 150 meter hoog, 225 meter diep en zo'n 300 meter breed. Christo werkte al eerder met de oliedrum als element, onder meer in muren [zie foto rechtsonder in Parijs] en als vertikale stapels; het Museum Kroller Muller heeft een beeld van 56 olievaten in haar beeldentuin [zie foto linksonder] en in 1999 bouwde hij een tijdelijke muur van 13.000 olievaten in Oberhausen.



[Zie ook de eerdere BOX-berichten over projecten van Christo, zoals de poorten in Central Park NY en de eerder genoemde muur in Duitsland.] - 30 juli 2007 - BOX 1.307/NRC


* Architect en oud-hoogleraar Peter Pennink overleden




Op zaterdag 21 juli is architect Prof. Ir P. [Peter] K.A. Pennink op 82-jarige leeftijd in zijn woonplaats Hattem overleden. Als hoogleraar was hij twintig jaar lang [van1965 tot 1985] verbonden aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, waar hij meestentijds verantwoordelijk was voor het ontwerponderwijs in het tweede jaar en voor het vak functionele analyse bij de afstudeerprojecten architectuur. Hij was in die tijd een vrij stroeve, enigszins ouderwets ogende en werkende man, die als een van de weinige docenten echter immer op zijn post was; je kon al vanaf 8.00 uur 's-morgens bij hem terecht.



Als architect is zijn werk niet echt bekend geworden; het was vaak geinspireerd op de zorgvuldige en moderne Zwitserse betontraditie. Wij herinneren ons zijn colleges over het zorgcomplex 'het Menno Simonszhuis' in Amsterdam. Zijn meest gepubliceerde gebouw was het Haagse complex voor de huisvesting van de Hoge Raad. Een combinatie van renovatie van het historische hoofdgebouw van de voormalige Koninklijke bibliotheek aan het Lange Voorhout [zie foto geheel boven] samen met de door hem ontworpen nieuwbouw aan de achterliggende Kazernestraat [zie foto hierboven].
Pennink was tot op hoge leeftijd betrokken bij aspecten van het architectenvak. Zo was hij tot en met vorig jaar lid van de commissie van beroep voor het architectenexamen van het Architectenregister. Hij werd gisteren in besloten kring gecremeerd.
- 26 juli 2007 - BOX 1.306


* Amersfoort kiest moderne woning voor prijs 2007




Afgelopen vrijdag won architect Rik Lagerwaard [zie foto boven] de Architectuurprijs Amersfoort voor zijn eigen woonhuis aan de Bachweg in diezelfde gemeente. De prijs werd voorafgegaan door een internetverkiezing, waarbij dit keer - met meer dan 700 stemmen - eens een modern ontwerp tot winnaar werd gekozen [meestal kiest het publiek conservatief of nostalgisch, getuige de hoge score van architectenbureau Alberts en Van Huut bij de recente Trouw-verkiezing van het Mooiste gebouw van Nederland].





Lagerwaards huis is opgebouwd als een kubus van 10 x 10 x 10 meter, waarbij een deel is verzonken in de grond. Vervolgens is er een geperforeerde koperen huid omheengezet waarin de verdraaiing in de stedebouwkundige situatie op de hoek is opgenomen. Het beeld dat zo ontstaat is niet uniek, maar zeker interessant en eigentijds.
De eerste keer dat een dergelijk gevelmateriaal als voile om een gebouw werd toegepast was bij het in 2000 opgeleverde kantoor van woningbouw corporatie Het Oosten aan de Sarphatistraat in Amsterdam, dat werd ontworpen door de Amerikaanse architect Steven Holl [zie foto onder].



[De verkiezing werd georganiseerd door het Amersfoortse centrum voor moderne kunst, de Zonnehof.] - 23 juli 2007 - BOX 1.305/AD


* Plasterk onderzoekt terugtrekken ICN uit Atelier




Je voert jarenlang overleg met het collega atelier van het Rijksmuseum, je maakt een gezamenlijk programma van eisen, je laat een gebouw ontwerpen door de architect van het Rijksmuseum, je start met de bouw waarvan je straks de helft gaat gebruiken, en dan... een half jaar voor oplevering stap je domweg uit die samenwerking, omdat je de 'identiteit van je organisatie beter gewaarborgd ziet in een nieuw gebouw' voor de hele [slechts 87 fte grote] organisatie.



Dit lachwekkende en stuitende besluit blijkt het Instituut Collectie Nederland [ICN] kortgeleden zelf genomen te hebben en ze laten daarmee hun partners in het Ateliergebouw verbijsterd achter. En dan te weten dat ICN een gewone overheidsdienst is, die valt onder het ministerie van OCW. En dan ook nog goed om te weten dat de 'eigen identiteit' van de overheidsdiensten juist ter discussie staat. Het kabinet heeft op voordracht van de minister van Binnenlandse Zaken kortgeleden besloten dat al die eigen identiteitjes - met bijbehorende eigen krantjes, briefpapier en logo's - teruggebracht moeten worden tot één Rijksidentiteit... De vorige directeur van ICN begrijpt er ook niets meer van; kennnelijk heeft zijn opvolger haar eigen ideetjes direct in een dergelijk besluit kunnen omzetten, haha. Ze was volgens de krantenberichten op dit moment helaas niet bereikbaar voor commentaar.



Gelukkig berichtte NRC Handelsblad gisteren dat minister Plasterk gaat onderzoeken of dit allemaal zomaar kan... en is het Rijksmuseum volgens de Volkskrant van vandaag al weer in gesprek met een andere dienst [in dit geval van de Universiteit van Amsterdam] over de nu vrijgekomen ruimte. We verwachten dat het besluit van ICN door de minister snel kan worden teruggedraaid en we hopen dat het huisvestingsbeleid van de overheid consistenter kan zijn dan deze zoveelste soap-aflevering aangaande de rammelende renovatie-organisatie van het Rijksmuseum c.a. weer laat zien...
[De beelden van het bedoelde nieuwe Ateliergebouw aan het Museumplein/Hobbemastraat in Amsterdam zijn afkomstig van het architectenbureau Cruz y Ortiz.] - 19 juli 2007 - BOX 1.304/Volkskrant/NRC


* De Groene op werkbezoek bij John Körmeling

De vakantie is nu echt begonnen; alle weekbladen kwamen deze week met hun dubbeldikke zomernummers. Soms zit daar voor de architectuurliefhebber nog iets aardigs tussen: zo ging Angela van der Elst van de Groene Amsterdammer [ook op internet] op bezoek bij architect en kunstenaar John Körmeling. Een gesprek over alles wat hem op dit moment bezighoudt en dat is onder meer het ontwerp voor 'Happy Street' , het Nederlandse paviljoen voor de Wolrd Expo 2010 in Shanghai.



Over Körmeling zegt Hanneke de Man - Van Abbemuseum - onder meer: "Architect, beeldend kunstenaar, uitvinder en vrijdenker, zo wordt John Körmeling [1951] wel getypeerd. Zijn werk is even divers; een grote lichtsculptuur, stripachtige tekeningetjes met beeld- en woordspelingen, schetsen van al dan niet uitvoerbare bouwsels, maquettes en onconventionele oplossingen voor problemen van ruimtelijke ordening, je komt het allemaal tegen op deze presentatie van Körmelings werk in de collectie van het Van Abbe. Sinds kort is daar nog een werk bijgekomen: de overdekte brug, die het museum ook vanaf Stratumseind toegankelijk maakt.
Achter die veelheid gaat een kunstenaar schuil, die graag ten strijde trekt tegen de op de loer liggende benepenheid van de georganiseerde samenleving. Maar zijn oorlogsvoering is er een van het vrolijke soort; humor blijkt een effectief wapen. Een stripachtig tekeningetje uit 1991 toont twee wandelende onderbenen, die zijn voorzien van een rechthoekig stukje vloerbedekking; 'Vaste vloerbedekking onder je schoenen' luidt de titel. Een absurdistisch beeld dat aanleiding geeft tot allerlei filosofische bespiegelingen; de Carpetlandloper als symbool van conformisme. [...]"
[Werk van Körmeling is onder meer opgenomen in de vaste collectie van het Van Abbemuseum in Eindhoven. Zie voor een uitgebreid werkoverzicht ook zijn eigen website.] - 16 juli 2007 - BOX 1.303/de Groene


* Gemengde gevoelens bij opening A'damse bibliotheek




We kennen de machtsverhoudingen tijdens de bouwfase van de nieuwe Amsterdamse bibliotheek niet precies, maar dat de rol van de architect in de uitvoering aan banden is gelegd wordt wel duidelijk in de recente uitspraken van architect Jo Coenen in het Parool en Trouw van de afgelopen dagen... Hoewel hij het feestje van aanstaande zaterdag - Prinses Laurentien opent dan de bibliotheek - niet echt wil verstoren, is hij met name niet tevreden over afwerking en detaillering van het gebouw. "Ik zal in de toekomst vast wel eens in de bibliotheek, in het theater of in het restaurant komen, zegt Coenen in het Parool, maar elk daar opgediend gerecht zal voor mij een bijsmaak hebben."



Het verhaal gaat zelfs, dat Jo enige tijd niet op de bouw werd toegelaten, omdat de aannemer 'gek werd van zijn aanwijzingen' volgens Trouw. Coenen vindt dat hij na het definitief ontwerp 'buitenspel is gezet' en is dan ook ontstemd over verschillende uitwerkingen, zoals onder meer de bewegwijzering en belettering in het gebouw. Het laatste woord zal daarover nog niet zijn gezegd, al was het maar in zijn Delftse colleges in het kader van de nieuwe leerstoel ®MIT [resaturatie, modificatie, interventie en transformatie].



Ondanks deze kritische noten zijn we toch zeer benieuwd, met name naar het interieur van de grootste nieuwe bibliotheek van ons land. De 28.000 m2 bieden volgens de impressies een rijke ruimtelijke indruk en Coenen kan volgens ons trots zijn op het binnen de gegeven omstandigheden bereikte resultaat.
[Zie hier voor de facts and figures van de nieuwe bibliotheek en bekijk hier de volledige artikelen in het Parool en Trouw.] - 05 juli 2007 - BOX 1.302/Trouw


* Nieuwe ronde nieuwe kansen in Delftse selectie




De gemeente Delft kiest op 12 juli opnieuw een van de vier aangepaste ontwerpen voor het nieuwe stadhuis/station. Na een strijd voor de rechter hebben de vier architecten [Soeters van Eldonk - zie plan hierboven, Mecanoo - zie plan hier direct onder, Rudy Uytenhaak - zie plan daaronder en Kraaijvanger/Postel - zie plan geheel beneden] hun respectievelijke plannen nader uitgewerkt.



Er is goed te zien dat iedereen zich nu strak aan het nieuwe bestemmingsplan heeft gehouden; Soeters heeft de windturbines in zijn ontwerp prompt weggelaten. De plannen worden in de komende dagen beoordeeld door de deskundigen en door de bevolking via het Delft Internetpanel, waarna een notaris op 12 juli de uitslag van de verkiezing bekend zal maken. Hopenlijk laten de regels bij de competitie nu geen wisselende interpretaties toe...



Wat ons betreft zat er nog een klein nieuwtje in de Delftse mededelingen. De stationsplannen moeten namelijk aansluiten op het ondergrondse stationsgedeelte, dat zal worden ontworpen door Benthem Crouwel Architecten en dat laatste wisten we nog niet. Voor hen inmiddels het zoveelste station in de reeks Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Amsterdam [busstation], Noord-Zuidlijn en Schiphol...



[Naschrift redactie: Mecanoo won ook hier in Delft. Zie ook de eerdere BOX-berichten uit december 2006 en januari 2007 over de 'stationsstrijd' in Delft.] - 03 juli 2007 - BOX 1.301/Delft

Berichten uit de voorgaande maanden in het

* Archief-overzicht.



*

© 1997-2007. Copyright ArchitectenWerk.