Nieuws - 29 januari 2017
Video-interview over de Jonge Architecten Prijs

Kortgeleden werd Kees van der Hoeven (mede-oprichter van de #JAPrijs in 1994) door Roos Pulkens en Amber de Vreede van MIES.NL geïnterviewd over achtergronden en resultaten van deze ontwerpcompetitie voor jonge architecten. Nu te zien via > Youtube.


Nieuws - 18 december 2016
David de Bruijn en Sarah van Apeldoorn winnen Jonge Architecten Prijs 2016

Afgelopen donderdag werd in het Mosa Architectural Center in Amsterdam de Jonge Architecten Prijs 2016 uitgereikt aan David de Bruijn en Sarah van Apeldoorn (zie foto hierboven) voor hun inzending > 'The White Room'.
Aan de prijs is tevens een bedrag van € 1.000,- verbonden, ter beschikking gesteld door onze trouwe hoofdsponsor Kawneer (voorheen Alcoa Architectuursystemen) uit Harderwijk.
Op de website van onze mediapartner > ArchitectenWeb zag u al eerder een > overzicht van alle prijswinnaars, maar zie ook de bespreking hieronder.

De uitreiking van de #JAPrijs werd - zoals de laatste jaren gebruikelijk - gecombineerd met de uitreiking van de Architect van het Jaar Prijs 2016. U ziet laureaat > Koen van Velsen op de foto hierboven op de voorste rij.
Daar ook gezeten de twee architecten die Van Velsen in het 2e deel van de middag toespreken: architect-directeur > TeamV Architectuur Jeroen van Schooten - tevens oud-medewerker van Koen en oud-voorzitter van de BNA - en Rijksbouwmeester > Floris Alkemade.

Organisator Kees van der Hoeven opende de middag met een kort overzicht van de opgave van dit jaar: 'Kies een architect, ontwerp voor die architect een kamer, en plaats die kamer in de nabijheid van een gebouw van die architect.' Hij sprak over het verleden en de nog ongewisse toekomst van de prijs, mede vanwege de bescheiden deelname in dit seizoen.
Hij kon nog wel een klein succes melden. Na drie eerder gebouwde projecten van de #JAPrijs werd deze zomer het winnende ontwerp van de derde ronde van de #JAPrijs > 2012 - plusminus 20 woningen in collectief particulier opdrachtgeverschap - in Oirschot opgeleverd (zie beeld hieronder). Ontworpen door de jonge architecte > Kim Verhoeven uit Den Bosch.

Bernard Hulsman, de nestor van de jury - die verder bestond uit Elbert Arens, Jantje Engels & Marius Grootveld en Ard Hoksbergen - trapte vervolgens af met een bespreking van alle 15 inzendingen voor de actuele #JAPrijs. Na een serie conclusies naar aanleiding van de inzendingen (memoreren we later, na terugzien van de gemaakte filmbeelden van zijn bijdrage), maakte hij aansluitend de drie prijswinnaars bekend.

Te beginnen met de derde prijs (met een jurytotaal van 29,5 punt), het ontwerp onder motto 'Building upon Berlage', een kamer bovenop gebouw de Burcht in Amsterdam voor de beroemde architect Hendrik P. Berlage (1856-1934), zie voor interieurbeeld van het trappenhuis hieronder. En zie > hier de complete pdf van het plan.

Met hier linksonder de ontwerper, architect Mark Gijsbers - actueel werkzaam bij LEVS Architecten in Amsterdam - uit Utrecht met zijn prijs.

Vervolgens de tweede prijs (met een jurytotaal van 30,5 punt), het ontwerp onder motto > 'MXVIXM' dat gewijd is aan Giovanni Battista Piranesi (1720-1778). Voor deze architect-kunstenaar is een bijzondere kamer ontworpen die uiteindelijk een plaats krijgt in een van zijn beroemde etsen met beelden van het toenmalige Rome.

Deze internationale ontwerpers wonen en werken in Antwerpen (architecten en masterstudenten uit Vlaanderen mochten ditmaal voor het eerst meedoen). Het zijn de uit Singapore afkomstige architect Bing Oh en de van oorsprong Poolse architecte Maigorzata Olchowska. Ze werken bij architectenbureaus in Antwerpen, maar zijn eveneens een eigen bureau gestart onder de naam Atelier Maria York.

Hoewel een intensieve detaillering van de architectonische ruimte ontbrak, kozen de juryleden (die ieder vanachter hun eigen computer de ontwerpen een cijfer gaven) in meerderheid voor het winnende plan onder motto 'The White Room'. Zie > hier voor het complete plan, dat een drietal 'kamers' ontwerpt - in dit geval geplaatst in hartje New York - in de geest van het beroemde Italiaanse architectencollectief Superstudio (1966-1978).

De glasheldere ruimtelijke ingrepen in de wereldstad bieden de gebruikers na binnentreden volledige bescherming tegen alle vorm van datachecks en/of digitale informatie. Het ontwerp biedt daarmee - naast de op Superstudio geïnspireerde ontwerptaal - tevens een uiterst actuele dimensie aan deze bijzondere ontwerpopgave.

Tenslotte reikte Hulsman de eerste prijs - vergezeld van een geldbedrag van € 1.000,- - uit aan David de Bruijn en Sarah van Apeldoorn, twee Nederlandse architecten die werkzaam en woonachtig zijn in Antwerpen.

Het tweede deel van de middag was gewijd aan Koen van Velsen, de Architect van het Jaar 2016 met toespraken van Jeroen van Schooten, Rijksbouwmeester Floris Alkemade en Koen zelf (zie ook verslag binnenkort op de betreffende > webiste).
Aan het einde van de bijeenkomst kreeg uw organisator Kees van der Hoeven - geheel tot zijn eigen verrassing - uit handen van Jan Hoekema (burgemeester van Wassenaar) een koninklijke onderscheiding uitgereikt voor zijn inspanningen voor de architectuur en voor de jonge beroepsgroep in ons land.

In de hal van het gebouw aan de Pedro Medinalaan 1 in Amsterdam is de expositie met alle ontwerpen voor de Jonge Architecten Prijs nog tot en met half januari te zien. Gecombineerd met een beeldend overzicht van alle tien Architecten van het Jaar tot nu toe.
Alle foto's zijn van onze trouwe fotograaf > René van den Burg.

Nieuws - 08 december 2016
Expositie en prijsuitreiking Jonge Architecten Prijs 2016

Komende donderdag 15 december is de opening van de expositie en de prijsuitreiking van deze editie van de #JAPrijs in Amsterdam.
Er kwamen 15 ontwerpen binnen met kamers voor de architecten:
Sir Christopher Wren, Juliaan Lampens (2x), Joost Hovenier (2x), Rudolph Schindler, Hendrik P. Berlage, Rudolf Ogliati, Giovanni Battista Piranesi, Theo van Doesburg, Ai Weiwei, Adolf Loos, Herzog de Meuron, Peter Zumthor en Superstudio.
Jurylid Bernard Hulsman zal alle ontwerpen kort bespreken en aansluitend de prijswinnaars bekend maken. U bent van harte welkom om de bijeenkomst bij te wonen, zie onderstaande uitnodiging. Wel graag even een > mailtje als u komt.

Nieuws 15-10-2016
Welkom bij de Jonge Architecten Prijs, editie 2016

De ontwerpvraag is ditmaal fictief en richt zich op de architectonische ruimte.
De opgave biedt de deelnemers de mogelijkheid om via het ontwerp positie te kiezen in het architectuurdebat en/of binnen de rijke architectuurhistorie. Voor het eerst staat de inschrijving ook open voor jonge architecten en masterstudenten architectuur uit Vlaanderen.

De ontwerpopgave luidt kort maar krachtig:
1. Kies een architect (al dood of nog levend),
2. Ontwerp voor die architect een kamer (maten zijn vrij),
3. Plaats die kamer in de nabijheid van een gebouw van die architect.

- 1. Presenteer een ontwerp op maximaal 2 tekeningen op liggend A3-formaat. De situatie, plattegrond, doorsneden, aanzichten van alle binnen- en buitengevels en een perspectief van exterieur en interieur maken onderdeel uit van de presentatie. Materialisering en detaillering zijn vrij, maar worden waar nuttig vermeld.

- 2. Bedenk een motto (in letters en/of cijfers) voor je inzending en vermeld dat duidelijk zichtbaar op beide tekeningen. Zorg ervoor dat de tekeningen geen herleidbare informatie naar persoon of bureau bevatten. Toelichtende tekst max. 200 woorden.

- 3. Maak een pdf met daarin beide A3-tekeningen (max. 3 Mb) en zend deze per mail aan info[at]architectenwerk.nl vóór of op maandag 21 november 2016 (vóór 12.00 u = middaguur).

- 4. Stuur per aparte mail een pdf op A4-formaat met het motto en een ondertekende verklaring dat het ontwerp jouw geestelijk eigendom is, en met daarin je naam, geboortedatum, postadres, e-mailadres plus het studie-nr. van je masteropleiding of je registratie-nr. bij het > Architectenregister of (voor de Vlaamse architecten) de > Orde van Architecten.

Prijzen
De jury kiest uit de ingezonden ontwerpen een eerste, tweede en derde prijs en indien gewenst een enkele eervolle vermelding. De winnaar ontvangt de Jonge Architecten Prijs 2016 (ditmaal gedoteerd met een geldbedrag van € 1.000,-).

Voorwaarden voor deelname
Deelname aan de Jonge Architecten Prijs 2016 staat open voor master-studenten architectuur (ook interieurarchitectuur) en voor jonge architecten (ook interieurarchitecten) tot 40 jaar (peildatum leeftijd: 01 januari 2016) in Nederland en Vlaanderen.
Je kunt je inschrijven door de bijdrage in de organisatiekosten van € 25,- over te maken op rekeningnr. NL44-ABNA-0867542160 ten name van ArchitectenWerk in Wassenaar. Met vermelding van je naam, je mailadres en telefoonnummer (voor eventueel nader contact).
Als je daar prijs op stelt sturen we je per e-mail een btw-factuur in pdf-formaat; vermeld dan tevens het woord 'factuur' bij je betaling.


Volg hier straks de jury
> Uitslag en prijswinnaars

Info over de sponsors> Kawneer> Mosa Ceramics Centre


> Rijnja Projects
> ArchitectenWerk

Mediapartner


> Architectenweb

Vorige seizoenen
#JA Prijs > 2015
#JA Prijs > 2014
#JA Prijs > 2013
#JA Prijs > 2012


De jury voor het seizoen 2016
De vier juryleden zullen (ieder van achter hun eigen computer) alle pdf-inzendingen integraal bekijken en elk ontwerp voorzien van een cijfer van 1-10 aangevuld met kort commentaar in de vorm van enkele trefwoorden.
De vier persoonlijke oordelen worden gebundeld in een totaaloverzicht, waarna de drie prijswinnaars en de eventuele eervolle vermeldingen kunnen worden bepaald, die als nodig nog nader worden besproken in een afsluitend jury-overleg.
De juryleden zijn ditmaal achtereenvolgens:

Elbert Arens
Elbert Arens (St. Eustatius NA, 1985) studeerde architectuur aan de TU Delft. Hij schreef voor het satirisch blog Panzerfaust (R.I.P. 2008) over architectuur, stedenbouw en cultuur in brede zin en organiseerde na de brand op de Bouwkundefaculteit met anderen het project > 'Future Faculty'; dat initiatief werd onderdeel van het NL Paviljoen op de > Biënnale Architectuur (Venetië 2008). Arens werkte bij de afdeling educatie en collectie van het voormalige NAi en was tussen 2008 en 2015 achtereenvolgens architect-adviseur en secretaris van de > Rijksbouwmeester. Momenteel is hij als architect bij > Van Dongen-Koschuch Architecten in Amsterdam betrokken bij diverse publieke en woningbouwprojecten.

Jantje Engels & Marius Grootveld
Jantje Engels (Bremen DE, 1985) studeerde architectuur aan de TU Berlin en de TU Delft. Marius Grootveld (Amstelveen, 1986) studeerde architectuur aan de UIC Chicago en de TU Delft (cum laude). Ze werkten bij architectenbureaus in NL en Vlaanderen, Jantje actueel bij > De Smet Vermeulen in Gent en Marius bij > Bovenbouw Architectuur in Antwerpen. Marius is tevens architectuurdocent aan de TU Delft. Samen richtten ze hun eigen bureau > Veldwerk op in Antwerpen. Ze publiceerden > Building upon Building (Forum nr. 160 - AetA) dat nu door NAi010 Publishers als > boek is uitgegeven. Tenslotte zijn ze samen met het > VAi curator van de recente expositie > Maatwerk/Massarbeit in het > DAM in Frankfurt.

Ard Hoksbergen
Ard Hoksbergen (Rotterdam, 1981) studeerde architectuur aan de AvB Amsterdam, waar hij nu actief is als docent. In 2012 won hij de > ArchiPrix met zijn ontwerp voor een klooster in de bossen van Twente. Aansluitend startte Hoksbergen zijn eigen bureau > Studio Aa. Sinds dit voorjaar vormt hij met Ivar van der Zwan (ArchiPrix > 2015) en Milad Pallesh (ArchiPrix > 2016) het nieuwe bureau > Workshop in Amsterdam Noord. Het bureau werkt onder meer aan enkele woongebouwen, een schoolgebouw, een onderzoek voor de Rijksbouwmeester en (ver)bouwprojecten voor particulieren. In zijn vrije tijd is Hoksbergen redacteur van > Karaat Magazine, een handgemaakt tijdschrift rondom ambacht en materiaal.

Bernard Hulsman
Bernard Hulsman (Weesp, 1958) is opgeleid als politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam en schrijft sinds 1986 over architectuur en popmuziek als redacteur van NRC > Handelsblad. Nu is hij redacteur van de vrijdagse Boekenbijlage van die krant. Daarnaast heeft hij > boeken gepubliceerd als De Krul en andere modes in de architectuur, Double Dutch. Architectuur in Nederland na 1985 en Het rijtjeshuis. De geschiedenis van een oer-Hollands fenomeen. In het komende voorjaar verschijnt zijn nieuwe > boek Apenrotsen en andere nauwe verwanten. Hij geeft regelmatig lezingen en werkt mee aan radio- en tv-programma's. Zie > Kunststof TV en > VPRO Boeken (vanaf 14.30).

Expositie en prijsuitreiking
Alle inzendingen worden opgenomen in een tentoonstelling die medio december 2016 - gecombineerd met de feestelijke prijsuitreiking - zal worden geopend op onze vaste ontvangstlocatie op IJburg in Amsterdam.
Uiteraard zijn de winnende ontwerpen straks ook te zien op deze website en worden ze prominent gepresenteerd door onze trouwe mediapartner > Architectenweb.

Tijdschema
Definitief:
- Bekendmaking opgave en start inschrijving > 16 oktober 2016
- Sluitingsdatum inschrijving > 21 november 2016
- Expositie en prijsuitreiking JA Prijs 2016 > medio december 2016

Steun aan de JA Prijs 2016
Naast ArchitectenWerk, Kawneer en Rijnja Repro/Projects hebben we het Mosa Architectural Center in Amsterdam IJburg weer bereid gevonden om de Jonge Architecten Prijs te steunen als gastheer van de prijsuitreiking en de expositie.
Andere vormen van sponsoring staan nog open, ook voor u. Wij bieden u aan om de naam van uw product, dienst of bedrijf te verbinden aan bijvoorbeeld de prijzen, de website en/of de expositie. Tenslotte kunt u hier via banners reclame maken voor uw product, bedrijf of dienst.

Wij bieden u zo in ieder geval nieuwe mogelijkheden om op ontspannen wijze en sneller dan anders rechtstreeks in contact te komen met de toekomstige (hoofdrol)spelers in de Nederlandse architectenbranche! Vraag hier > per mail om nadere informatie betreffende de bovengenoemde mogelijkheden of bel ons rechtsstreeks via 070-5112740.

ArchitectenWerk - Kees van der Hoeven, mail direct > info(at)architectenwerk.nl.
Vormgeving logo > Roald Triebels - Amsterdam


2016 © > ArchitectenWerk - NL 2242PP/3 - Wassenaar