Artikelen in Bouwformatie Magazine - 2013/2014/2015
/ Als extern redacteur verzorgde Van der Hoeven telkens twee artikelen per aflevering.
Uitgave: Bouwformatie > Oegstgeest. Bouwformatie Magazine 2015/2 was de laatste in print. Zijn 22 artikelen uit de 11 verschenen magazines zijn hieronder integraal opgenomen.

2015 - Bouwformatie Magazine, nummer 2 - Thema: Herbestemming
"De ooit als timmerman begonnen architect Piet Blom (1934-1999) besteedde een groot deel van zijn leven aan vernieuwende ontwerpen voor stedelijk wonen. Het lint van 38 kubus woningen waarmee hiij de Rotterdamse Blaak overbouwde, groeide uit tot een icoon. Binnen dit ensemble nam hij twee grotere gebouwdelen op, die gebruikt konden worden als kantoor- of bedrijfsruimte. Personal > Architecture gaf die 'Superkubussen' weer een nieuwe toekomst.

^ Lees hier het volledige > gesprek met Personal Architecture."

2015 - Bouwformatie Magazine, nummer 2 - Thema: Herbestemming
"Twintig jaar geleden verhuisde de Centrale Werkplaats van het gemeentelijk vervoerbedrijf vanuit de voormalige Tramremise in Amsterdam-West naar een modern gebouw in Diemen. Lang is vergeefs geprobeerd om nieuw leven te brengen in het lege industriële monument. Een coalitie van eindgebruikers en de buurt slaagde er wel in om hun plan rond te krijgen. Bouwformatie spreekt met de drijvende kracht achter 'De Hallen', architect > André van Stigt."

^ Lees hier het volledige > gesprek met André van Stigt.

2015 - Bouwformatie Magazine, nummer 1 - Thema: Road to Zero
"Bij energiebesparing in de gestapelde woningbouw blijft het denken meestal nog beperkt tot aspecten als verbetering van de isolatiewaarde van de bouwkundige schil en de toepassing van zuiniger installaties. Architect > Joost Hovenier besloot zijn buitenlandse ervaringen in te zetten bij een serie workshops met collega's, met als onderzoeksvraag: Zou een intelligentere opzet van onze woningplattegronden niet ook kunnen bijdragen aan besparing van energie?"

^ Lees hier het volledige > gesprek met Office Winhov.

2015 - Bouwformatie Magazine, nummer 1 - Thema: Road to Zero
"Afgelopen zomer bereikte een team bouwkundestudenten van de TU Delft de absolute top in de Solar Decathlon, een internationale bouwcompetitie in het Franse Versailles. Ze bouwden daar eigenhandig het energieneutrale woonproject > 'Prèt-à-Loger', hun slimme plan voor duurzame renovatie en uitbreiding van de archetypische Nederlandse eengezinswoning. Bouwformatie interviewt een teamlid en hun 'faculty advisor' > Andy van den Dobbelsteen."

^ Lees hier het volledige > gesprek met Andy van den Dobbelsteen en Tim Jonathan.

2014 - Bouwformatie Magazine, nummer 6 - Thema: Visie
"Het werk van het jonge Britse architectencollectief > Assemble Studio oogt verfrissend eigenzinnig en komt telkens op een bijzondere manier tot stand. Jane Hall is een van de oprichters en ze gaf kortgeleden - mede op uitnodiging van Bouwformatie - een lezing bij de > Jonge Architecten Prijs in Amsterdam. Over nieuw engagement en zichtbaar plezier in het vak."

^ Lees hier het volledige > gesprek met Jane Hall van Assemble.

2014 - Bouwformatie Magazine, nummer 6 - Thema: Visie
"Al jaren staat hij op de bres voor behoud en verbetering van de unieke kwaliteiten van onze steden, dorpen en landschappen. Met inventieve oplossingen richt hij zijn ontwerpaandacht vooral op de openbare ruimte tussen de gebouwen. Zijn visie op de stad leidt telkens tot bijzonder resultaat. Bouwformatie bezoekt architect > Sjoerd Soeters (67) in hartje Amsterdam."

^ Lees hier het volledige > gesprek met Sjoerd Soeters.

2014 - Bouwformatie Magazine, nummer 5 - Thema: Comfort
"Zijn architectenbureau maakte naam met duurzame en energiebewuste projecten. Vaak met innovatieve oplossingen en nieuwe technieken of producten. Na veel woningen en kantoren kan hij zijn onderzoekende ontwerpmethode in een breder werkveld inzetten. Maar altijd weer met het welzijn van de gebruikers als vertrekpunt. Over comfort met architect > Paul de Ruiter."

^ Lees hier het volledige > gesprek met Paul de Ruiter.

2014 - Bouwformatie Magazine, nummer 5 - Thema: Comfort
"Hij won alle belangrijke architectuurprijzen: de Carlsberg Architectuurprijs, de Praemium Imperiale, de Royal Gold Medal en de Pritzker Prize. Speelt 'comfort' een rol in zijn architectuur? Is zijn werk 'gerieflijk' zoals in de eerste betekenis van het woord? Kan het ook 'bemoedigen' of zelfs 'troost bieden' als je de meer subtiele betekenis hanteert? Recent werd zijn complete oeuvre in vijf delen gebundeld."
Bouwformatie duikt in de boeken van architect > Peter Zumthor.

^ Lees hier de volledige > boekbespreking over Peter Zumthor.

2014 - Bouwformatie Magazine, nummer 4 - Thema: Daglicht
"Jelle de Jong > architekten werkt op een geheel eigen manier, in de luwte van alles, aan een langzamerhand indrukwekkend oeuvre - zo luidde een collegiale nominatie voor de landelijke Architect van het Jaar Prijs. Hun werk en vakmanschap verdienen inderdaad meer aandacht. Bouwformatie bezoekt het > bureau in het Friese Lemmer en bespreekt een drietal projecten."

^ Lees hier het volledige > artikel over Jelle de Jong architekten.

2014 - Bouwformatie Magazine, nummer 4 - Thema: Daglicht
"Slechts weinig architecten zullen meemaken dat op basis van hun ontwerp het Bouwbesluit wordt aangepast. Het overkwam > Lars Courage nadat hij in Almere een woning tekende waarin het daglicht bijna overal alleen via daklichten binnenkomt. Bouwformatie ging op zoek naar de ervaringen met dat uitzonderlijke plan en sprak met opdrachtgever en architect."

^ Lees hier het volledige > gesprek met Lars Courage.

2014 - Bouwformatie Magazine, nummer 3 - Thema: Gevels
"Architectenbureau K2 uit Amsterdam specialiseert zich niet en bestrijkt de volledige breedte van het architectenvak. Ze bouwen o.m. interessante projecten in het buitengebied, gebouwen met een archetypische hoofdopzet en schuine kap. Hoe ga je als architect in die situaties om met ruimte, vorm en materiaal? Een gesprek met > Judith Korpershoek en Jan-Richard Kikkert."

^ Lees hier het volledige > artikel over Architectenbureau K2.

2014 - Bouwformatie Magazine, nummer 3 - Thema: Gevels
"Onder grote belangstelling opende Koning Willem-Alexander kortgeleden het vernieuwde Rotterdam Centraal. Met bijnamen als puntzak, haaienbek of kapsalon heeft ook de Rotterdammer zelf het opvallende gebouw al snel in het hart gesloten. In Den Haag Centraal is de vernieuwing eveneens goed zichtbaar. Bouwformatie in gesprek met > Jan Benthem."

^ Lees hier het volledige > gesprek met Jan Benthem.

2014 - Bouwformatie Magazine, nummer 2 - Thema: Renovatie
"We zijn er allemaal wel op bezoek geweest of hebben er zelf gewoond. Die vaak vermaledijde galerijflats waarmee vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw de woningnood moest worden opgelost. Ze staan verspreid door ons land en ze zijn soms al een halve eeuw in gebruik. Een doordachte renovatiestrategie biedt ze een tweede leven, meent architect > Hans van Heeswijk."

^ Lees hier het volledige > gesprek met Hans van Heeswijk.

2014 - Bouwformatie Magazine, nummer 2 - Thema: Renovatie
"We kunnen nu nog niet vaststellen wat de werkelijke betekenis van de jongste generatie architecten zal blijken te zijn. Direct na hun afstuderen werden ze in het diepe gegooid van een branche in crisis. Maar ook dan zijn er talenten die op innovatieve wijze binnen het vak een eigen plek weten te veroveren, zoals de drie partners van > space&matter uit Amsterdam."

^ Lees hier het volledige > interview met spaceandmatter.

2014 - Bouwformatie Magazine, nummer 1 - Thema: Geïntegreerd
"Na meer dan dertig jaar bleek het vuur van hun samenwerking binnen Meyer en Van Schooten Architecten (MVSA) gedoofd. Ze namen uiteindelijk afscheid en Jeroen van Schooten begon deze zomer, samen met partners Do Janne Vermeulen en Gerard van Hoorn, het nieuwe bureau Team V > Architectuur. Bouwformatie bezoekt Van Schooten in zijn nieuwe kantoor."

^ Lees hier het volledige > interview met Jeroen van Schooten.

2014 - Bouwformatie Magazine, nummer 1 - Thema: Geïntegreerd
"Als een van de grotere architectenbureaus in ons land, met vestigingen in Groningen, Rotterdam en Keulen werkt > DeZwarteHond aan een breed geschakeerd opdrachtenpakket. Bouwformatie sprak met de drie partners Jeroen de Willigen, Willem-Hein Schenk en oprichter Jurjen van der Meer en bespreekt twee van hun recente publieke gebouwen."

^ Lees hier het volledige > artikel over DeZwarteHond.

2013 - Bouwformatie Magazine, nummer 3 - Thema: Constructief
"Het indrukwekkende werk van Ensamble > Studio mag in een themanummer over constructie niet ontbreken. Met name het eigen woonhuis van de architect-partners Antón García-Abril en Déborah Mesa spreekt niet alleen ruimtelijk maar vooral ook wat betreft opbouw tot de verbeelding. Bouwformatie ontmoet de architect in zijn Hemeroscopium-huis in Madrid."

^ Lees hier het volledige > artikel over Ensamble Studio.

2013 - Bouwformatie Magazine, nummer 3 - Thema: Constructief
"Prof. dr. ir. Mick Eekhout is een internationaal gewaardeerd ontwerper, wetenschapper en producent met zijn bedrijf > Octatube. Als themagast kijkt hij terug op zijn werk, maar ook en vooral vooruit. Wat hem betreft mist de vaderlandse bouwindustrie nu innovatiekansen en kan een meer gezamenlijke aanpak, met name in het buitenland, tot groter succes leiden."

^ Lees hier het volledige > interview met Mick Eekhout.

2013 - Bouwformatie Magazine, nummer 2 - Thema: Energie
"Architectenbureau > Equipe uit Amsterdam realiseerde een bijzonder en duurzaam bedrijfsgebouw voor Van Helvoirt Groenprojecten in Berkel-Enschot. De opdrachtgever bedacht zijn eigen intensieve voorbereidingstraject. Met kernbegrippen als openheid en vertrouwen bereikte hij een maximale en discipline-overstijgende inzet van zijn adviseurs."

^ Lees hier het volledige > artikel over dit bijzondere bedrijfsgebouw.

2013 - Bouwformatie Magazine, nummer 2 - Thema: Energie
"Het is bijzonder om te zien dat er in de krimpende Nederlandse ontwerp- en bouwpraktijk ook architectenbureaus zijn die nog groeien. > cepezed maakte in de afgelopen decennia naam met zijn architectonische en bouwtechnische vakmanschap, gekoppeld aan een volstrekt eigen visie op het bouwproces. Een gesprek met Ronald Schleurholts, cepezeds jongste partner."

^ Lees hier het volledige > interview met Ronald Schleurholst.

2013 - Bouwformatie Magazine, nummer 1 - Thema: Transformatie
"De crisis biedt niet alleen maar ellende in de architectenbranche. Robert > Mulder laat zien hoe je als architect - in samenwerking met professionele opdrachtgevers - nieuwe en succesvolle ontwikkelingen in gang kunt zetten. In de hotelwereld heeft Mulder zijn slag geslagen met de grootschalige transformatie van lege kantoorgebouwen."

^ Lees hier het volledige > artikel over deze hoteltransformaties.

2013 - Bouwformatie Magazine, nummer 1 - Thema: Transformatie
"Door terugval in nieuwbouwprojecten richten architecten zich steeds meer op aanpassing van de bestaande voorraad. Binnen die verbouwingspraktijk realiseert Zecc > Architecten al meer dan tien jaar succesvolle en spraakmakende projecten. Een gesprek over vakmanschap en visie: transformatie als wisselwerking tussen materiaal en ruimtelijkheid."

^ Lees hier het volledige > gesprek met Zecc Architecten.

Bouwformatie
/ Vakpers

< terug naar Index


kavander architectenbureau bna - postbus 2129 - nl 2240 cc wassenaar - (070) 5112740 - kavander[at]xs4all.nl