[ index . methode . architect . archis . bouw . detail in a . totaal ]
waarom
als we ons de vraag stellen: wat is dit jaar zoal gebouwd en door wie? is er moeilijk direct een antwoord te vinden. - er is natuurlijk de laatste 10 jaar het 'jaarboek van de nederlandse architectuur' maar die keuze komt tot stand via de selectie door een beperkt aantal redactie-leden uit het NAi en dus [los van de onmiskenbare culturele kwaliteit] niet objectief te noemen.

beter
de duitse internet-site www.baunetz.de bedacht een objectieve methode om een ranglijst van 'aandacht' samen te stellen door een aantal architectuurtijdschriften van een bepaald jaar door te vlooien en te noteren hoe groot de aandacht voor een bepaalde architect is door het aantal pagina's te tellen dat aan zijn of haar werk was besteed. - ze vormen deze lijst om tot een top-100 van duitse architecten.

nederland
voor ons land was dit nog niet gedaan. daarom heeft ArchitectenWerk dat uitzoekwerk voor ons land [voor het eerst in 1997 en ook vorig jaar 1998] verricht en daaruit een top 40 samengesteld. - we kozen voor de bladen 'de architect' , 'archis' , 'bouw' en 'detail in architectuur' en we behandelen nu de jaargang 1999.

dit jaar
over 1999 is te zien dat het architectenbureau 'un-studio' - geleid door ben van berkel en caroline bos - gemiddeld genomen het meest gepubliceerd is.

samenstelling - kees van der hoeven (kavander@xs4all.nl)

[ index . methode . architect . archis . bouw . detail in a . totaal ]