Overheidsgebouwen

Nieuwbouw Tweede Kamer der Staten Generaal
Den Haag
1981 - 1991
 
Architect: de Architekten Cie (Pi de Bruijn) - Amsterdam.Het hoofdthema van de nieuwbouw is een lengteas die evenwijdig aan het middeleeuwse Binnenhof en de Ridderzaal loopt. De ruimtelijke uitwerking van de as tot een hal met een breed palet aan publieksfuncties levert een hedendaagse tegenhanger van het Binnenhof op. De hal biedt door zijn centrale positie unieke mogelijkheden om de ruimtelijke samenhang van de huisvesting voor de Tweede Kamer te creëeren. Naast publieksfuncties zijn er verkeers- en vergaderfuncties gesitueerd.
Zowel aan het Plein als aan de Hofplaats is een toegang voor bezoekers en gebruikers van de kamer gemaakt. De restaurants rondom de Kamerentree aan het Plein dragen bij aan de relatie van de Tweede kamer met zijn omgeving. De entree aan de Hofplaatszijde bevat een royale voorlichtingsruimte die voor verschillende doeleinden (ontvangsten, exposities, etcetera) kan worden gebruikt. In de hal leiden roltrappen naar de tweede verdieping, waarbij de toegang zich in een van de openbare hal afgescheiden, gecontroleerd gebied bevindt.
De commissiezalen zijn gegroepeerd in een transparante, lineaire reeks blokvormige bouwvolumes, die tezamen de ruggengraat van het complex vormen. verspreid over de begane grond en de tweede verdieping zijn de zalen met accomodatie voor pers en publiek gesitueerd. De eerste etage is uitsluitend voor interne vergaderingen bestemd.
De plenaire zittingzaal ligt centraal en duidelijk herkenbaar in het neiuwe gebouw. De zaal, met een halfcirkelvormige, aaneengesloten formatie zetels van de kamerleden en een aansluitend podium voor presidium, regering en de spreker, voldoet aan een gedetailleerd programma van functionele eisen. Een glazen wandelgang om de zittingzaal verbeeldt het open karakter van de democratie.
[zie ook de eigen website van de Tweede Kamer]

Datum
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 3 juni 2007
Adverteren
Wij bieden u verschillende mogelijkheden voor advertenties en banners
Zoek
    Totaaloverzicht zie sitemap
Contact
ArchitectenWerk is bereikbaar via info(at)architectenwerk.nl