Overheidsgebouwen

Nieuwbouw ministerie van Volksgezondheid (gebouw Helicon)
Den Haag
1993 - 1999
 
Architect: Soeters Van Eldonk Architecten (Sjoerd Soeters) - Amsterdam.Binnen het door het MAB ontwikkelde complex De Resident, gelegen tussen Zwarteweg, Turfmarkt, Herengracht en Fluwelen Burgwal, is - aan een verhoogd semiopenbaar plein - het Helicongebouw gerealiseerd. Het complex wordt gehuurd worden door de Rijksgebouwendienst voor de huisvesting van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
De kamkantoren bestaan uit drie plaatvormige kantoorgebouwen op een onderbouw met kantoren, winkels en parkeergarage, als overbouwing van de geprojecteerde (snel)tramverbinding. De drie torengebouwen zijn 57 meter hoog en zijn uitgevoerd in rood 'Spaans' metselwerk. Met de diepe neggen en het reliëf in het metselwerk wordt de schaduwwerking in de gevel geaccentueerd. Dit spel van licht en donker verschaft de gevel een rijkdom en versterkt het klassieke beeld van het kantoorgebouw. Aan de Zwarteweg werkt het bakstenen gebouw als een poort over het bestaande tramtracee; de sterk geprofileerde aluminium gevel in de poort herinnert aan het Chrysler Building in New York. De gebouwen ontlenen hun slankheid voor een deel aan deze zilverkleurige gevel die eindigt in een reeks van 12 meter hoge 'naalden' op het dak. De lagere tussenbouw, die in maat aansluit bij de Zwarte Madonna aan de Turfmarkt, is uitgevoerd in oranjekleurig metselwerk.
Aan de Turfmarkt is de stapeling van functies zichtbaar gemaakt in de gevel: hoge puien op de begane grond en de eerste verdieping met daarachter winkels en een zalencentrum; een diagonaal frame ter plaatse van de parkeergarage op de tweede en derde verdieping; grote ramen op de vierde en vijfde verdieping waarachter zich het restaurant en het vergadercentrum van de kantoren zullen bevinden.
[zie ook de eigen website van het ministerie van VWS]

Datum
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 3 juni 2007
Adverteren
Wij bieden u verschillende mogelijkheden voor advertenties en banners
Zoek
    Totaaloverzicht zie sitemap
Contact
ArchitectenWerk is bereikbaar via info(at)architectenwerk.nl