National Assembly for Wales (regionaal parlement)
Cardiff UK
1998 - 2005
Architect: Richard Rogers Partnership - Londen.

The election of the Welsh National Assembly, the creation of which was approved by areferendum in 1999, was a turning point in the history of Wales. Its home, Cardiff's former docklands, is a striking addition to the local scene and a statement of faith in the regeneration process. Architecturally, the Assembly Building seeks to embody democratic values of openness and participation, while its highly progressive environmental agenda will estbalish a new standard for public buildings in Britain.
The setting is the Pierhead, around a mile from the city centre and once the centre of the coal exporting trade that was fundamental to the rise of Cardiff. Nearby are the Victorian Grade I listed Pierhead Building and the new Wales Millennium Centre, which includes the permanent home of Welsh National Opera. The building has an open aspect over Cardiff Bay to the Bristol Channel.
The idea of openness is exemplified by the transparent form of the building. Public spaces are elevated on a slate-clad plinth stepping up from the water level and cut away to allow daylight to penetrate the administrative spaces at lower level. A lightweight, gently undulating roof shelters both internal and external spaces, pierced by the protruding extension of the 60-seat Debating Chamber.A large, circular space at the heart of the building, the Chamber is defined by the dramatic roof form which is drawn down from the roof above to form the enclosure. The Assembly building will also include exhibition and education spaces, a cafe, committee and meeting rooms, press facilities, offices for the principal officers and a members' lounge.
The servicing strategy is designed in tune with the varying demands of the internal spaces - air conditioning is supplied in the debating chamber, while the public lobby is naturally ventilated. Heat exchangers capitalise on the potential of the ground as a cooling mechanism, while the thermal mass of the plinth itself tempers fluctuations in the internal environment of the building. In this way, the design will achieve significant energy savings as compared with a traditional building.
[zie ook de eigen website van de National Assembly for Wales]

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 14 juni 2007
Wij bieden u verschillende mogelijkheden voor advertenties en banners
    Totaaloverzicht zie sitemap
ArchitectenWerk is bereikbaar via info(at)architectenwerk.nl