Nieuws 20-12-2013:
RAAAF is de Architect van het Jaar 2013

Afgelopen donderdag werd tijdens een feestelijke bijeenkomst door juryvoorzitter Jos Melchers de winnaar bekend gemaakt van de Architect van het Jaar Prijs 2013. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van € 5.000,- ter beschikking gesteld door > Aloa Architectuursystemen.
Voor het eerst in de zevenjarige geschiedenis van de prijs won een bureau uit de categorie Small: RAAAF > [Rietveld Architecture-Art-Affordances] uit Amsterdam.

[Op de foto van > Rene van den Burg van links naar rechts Ronald Rietveld, Arna Mackic en Erik Rietveld]. Lees > hier het complete juryrapport.^ Overzicht van de zaal tijdens eerste deel van de middag^ Juryvoorzitter Jos Melchers^ Overzicht van de zaal in het tweede gedeelte

RAAAF werd vanzelfsprekend eerder op de middag winnaar in de categorie Small, waar het Amsterdamse architectenbureau > Space&Matter een eervolle vermelding verdiende.

RAU > Architecten uit Amsterdam werd categoriewinnaar Large.

Nieuws 12-12-2013:
Prijsuitreiking op 19 december in Amsterdam

De feestelijke uitreiking van de Architect van het Jaar Prijs 2013 wordt ook dit jaar gecombineerd met de opening van de expositie en de prijsuitreiking van de Jonge Architecten Prijs 2013 en vindt plaats op donderdag 19 december 2013 in het voormalige Materia Inspriration Centre aan de Pedro Medinalaan 1b op IJburg in Amsterdam.

Zie hieronder het programma van die middag:
--------------------------------------------------------------------------------
- 15.30 uur - inloop via ingang van Mosa (voorzijde gebouw)

- 16.00 uur - welkom en juryverslag van 2e ronde #JA Prijs
- 16.30 uur - introductie genomineerden en juryverslag #AvhJ Prijs
- 17.00 uur - uitreiking Jonge Architecten Prijs 2013 en overhandiging geldprijs van 2.500,- euro door vertegenwoordiger BNA
- 17.10 uur - uitreiking Architect van het Jaar Prijs 2013 en overhandiging geldprijs van 5.000,- euro door Alcoa Architectuursystemen

- 17.20 uur - borrel in Mosa Architectural Ceramics Centre
--------------------------------------------------------------------------------
U bent van harte welkom om deze middag als onze gast bij te wonen.

Nieuws 02-12-2013:
Nominaties voor shortlist zijn bekend

De jury heeft zes architectenbureaus genomineerd voor de shortlist. Onderstaande bureaus hebben hun nominatie aanvaard en zullen op vrijdag 06 december ieder gedurende een half uur kennismaken met de voltallige jury:

2 bureaus (op alfabetische volgorde) in de categorie Large:
> Mecanoo Architecten uit Delft
> RAU uit Amsterdam

4 bureaus (op alfabetische volgorde) in de categorie Small:
> Frantzen et al uit Amsterdam
> RAAAF uit Amsterdam
> Architectenbureau Marlies Rohmer uit Amsterdam
> Space and matter uit Amsterdam

Nieuws 20-11-2013:
Nominaties voor longlist zijn bekend

Net als vorig seizoen kon de beroepsgroep zelf (architect-directeuren) architecten bureaus nomineren voor de titel. Deze mogelijkheid heeft 21 nominaties voor de Architect van het Jaar Prijs 2013 opgeleverd.

7 bureaus (op alfabetische volgorde) in de categorie Large:
Claus en Kaan, Amsterdam, Rotterdam - EGM, Dordrecht - Mecanoo, Delft - OMA/AMO, Rotterdam, Hong Kong, New York, Beijing, Doha - RAU, Amsterdam - Paul de Ruiter, Amsterdam - Team V, Amsterdam.

14 bureaus (op alfabetische volgorde) in de categorie Small:
Arons en Gelauff, Amsterdam - Bierman Henket, Esch - Casanova Hernandez, Rotterdam - Frantzen et al, Amsterdam - Happel Cornelisse Verhoeven, Rotterdam - Van Helmond Zuidam, Eindhoven - Maks, Rotterdam - NL Architects, Rotterdam - RAAAF, Amsterdam - Marlies Rohmer, Amsterdam - SO-IL, New York - Space & matter, Amsterdam - Koen van Velsen, Hilversum - Zecc, Utrecht.
Zie ook de > pdf met geschreven toelichtingen bij de ingediende nominaties.

De jury is nu doende met het samenstellen van de shortlist van zes architectenbureaus (3 per categorie). Nadere informatie volgt.

Nieuws 03-11-2013:
Architect van het Jaar Prijs (7e editie) 2013 gaat van start

Dit najaar organiseren we opnieuw de Nederlandse 'Architect van het Jaar Prijs'.
Met als belangrijkste doel om - naast de reeds gekende hoge architectonische kwaliteit van hun gerealiseerde werk - met name de professionaliteit en innovatiekracht van Nederlandse architectenbureaus nader onder de aandacht te brengen van opdrachtgevers, pers en publiek.

Nominatieprocedure
Wie vindt u dat de 'Architect van het Jaar Prijs' dit seizoen werkelijk verdient?
Samen met onze mediapartner > Architectenweb bieden we alle architect-directeuren in Nederland de gelegenheid om mee te beslissen over de longlist van nominaties voor deze eervolle titel.
Tot en met 18 november aanstaande kunt ons per > mail laten weten welke maximaal vier architectenbureaus (twee in de categorie Small en twee in de categorie Large) naar uw mening niet op die longlist zouden mogen ontbreken, e.e.a. vergezeld van een tekstuele onderbouwing in een of twee regels. Vanzelfsprekend mag u daarbij ook uw eigen architectenbureau nomineren.

Longlist nominaties
Wij verzamelen uw nominaties en stellen daaruit een longlist samen. Alle genoemde NL architectenbureaus in beide categorieën (small en large) worden op deze website gepresenteerd en voorgelegd aan de nieuwe jury, bestaande uit Jos Melchers (vz), Hilde de Haan en Erik-Jan Vermeulen (zie hieronder hun beknopte c.v.'s).
Alle in ons land gevestigde architectenbureaus mogen genomineerd worden voor deze prijs, mits ze voldoen aan de voorwaarden van het > Architectenregister en op de peildatum 01 januari 2013 minimaal 5 jaar in de praktijk werkzaam zijn (tussentijdse naamsveranderingen, fusies en/of afsplitsingen van bestaande bureaus daargelaten).
Nominaties zijn mogelijk in twee (voorheen drie) categoriën, te weten: Small (kleine bureaus tot en met 15 fte) en Large (grote bureaus vanaf 16 fte).

Zend ons uw > mail met subject 'Nominaties AvhJ 2013' voor of op 18 november aanstaande en ondertekent u s.v.p. met uw volledige naam, van welk architectenbureau u partner of directeur bent en vermeld tenslotte uw registratienummer bij het Architectenregister.

Shortlist nominaties
De jury stelt vervolgens een shortlist samen van drie architectenbureaus per categorie (minimaal twee uit de longlist, eventueel per categorie aangevuld met een bureau naar keuze van de juryleden zelf). Aan deze zes bureaus wordt gevraagd een digitaal dossier samen te stellen met nadere informatie over hun prestaties in het afgelopen jaar, mede aan de hand van de vijf thema's bedrijfsvoering/strategie, klantvriendelijkheid, duurzaamheid, innovatie en kennisontwikkeling.
Die zes dossiers worden tevens op deze website gepubliceerd. Naast de daaraan gekoppelde publiciteit en uiteraard de eer is er voor elke genomineerde een bijzondere oorkonde die wordt ontworpen door > Roald Triebels, grafisch vormgever uit Amsterdam.

Op een nog nader te bepalen datum begin december krijgen alle zes genomineerden de gelegenheid om - gedurende een half uur - de jury persoonlijk te ontmoeten en hun visie nader toe te lichten. Aansluitend kiest de jury per categorie een winnaar en bepaalt uit die nieuwe selectie van twee de uiteindelijke winnaar, die zich vervolgens een jaar lang de Nederlandse 'Architect van het Jaar 2012' mag noemen.
Aan die titel is tevens een geldbedrag van € 5.000,- verbonden, ter beschikking gesteld door onze hoofdsponsor Alcoa > Architectuursystemen uit Harderwijk. Vanzelfsprekend wordt aan deze (in totaal drie) winnaars ook weer een bijpassende oorkonde uitgereikt.
Tenslotte proberen we ook dit seizoen om in de afsluitende juryfase in samenwerking met onze collega's van > Architectenweb een publieksprijs via internet te organiseren.


Volg hier straks de jury
> Juryrapport (december)

De prijs voor 2012
> Overzicht en uitslag
(winnaar > Concrete)
bekijk > film op YouTube

De prijs voor 2011
> Overzicht en uitslag
(winnaar > Kempe Thill)
bekijk > film op YouTube

De prijs voor 2010
> Overzicht en uitslag
(winnaar > onix)
bekijk > film op YouTube

De prijs voor 2009
> Overzicht en uitslag
(winnaar > SeARCH)
bekijk > film op YouTube

De prijs voor 2008
> Overzicht en uitslag
(winnaar > Uytenhaak)
bekijk > film op YouTube

De prijs voor 2007
> Overzicht en uitslag
(winnaar > UN Studio)

Info over de sponsors
> Alcoa
> justred/media
> ArchitectenWerk

Mediapartner
> Architectenweb

> terug naar homepage


De jury
Onderstaand de juryleden die we ditmaal voor de beoordeling hebben uitgenodigd:

Jos Melchers (juryvoorzitter)
Jos Melchers (1958) studeerde begin 1984 af als architect aan faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Aansluitend werkte hij enkele jaren als projectmanager bij Empeo/Bredero, waarna hij in dezelfde rol in dienst trad bij de Haagse ontwikkelaar MAB. Hij begeleidde daar vooral grote en complexe stedelijke ontwikkelprojecten zoals 'de > Resident' in Den Haag en het 'Stadshart > Almere'. Vanaf 2000 is Melchers managing director van MAB > Development in Nederland, tegenwoordig onderdeel van Rabo Vastgoedgroep. Actuele projecten zijn o.m. het > 'Oosterdokseiland' in Amsterdam en > 'De Rotterdam' op de Wilhelminapier in de havenstad.

Hilde de Haan
Hilde de Haan (1949) is een ervaren en gewaardeerd architectuurpublicist. Samen met Ids Haagsma startte ze in 1977 uitgeverij > Architext, die in haar nu meer dan 35-jarige bestaan tientallen boeken en andere publicaties over architectuur verzorgde. Hun aandacht richt zich actueel meer en meer op het werk en de architectuurtheorie van Dom. Hans van der Laan en zijn latere leerlingen. Zojuist verscheen het eerste deel van een uitgebreide > monografie over architect Jan de Jong, die in zijn gebouwen en stedelijk-ruimtelijke werk Van der Laans 'Plastische Getal' toepaste en een stap verder bracht. Verder schrijft Hilde artikelen over actuele architectuur voor de Volkskrant.

ErikJan Vemeulen
ErikJan Vermeulen (1973) studeerde HTS Bouwkunde in Utrecht en rondde in 2001 zijn studie Architectuur af aan de AvB Ansterdam. Zijn afstudeerplan werd genomineerd voor de ArchiPrix. Hij werkte o.m. bij architectenbureau Sluijmer en van Leeuwen in Utrecht, bij Meyer Van Schooten Architecten en bij Arons & Gelauff Architecten, beide laatste in Amsterdam. In 2003 startte zijn eigen architectenpraktijk. Vanaf 2006 gaat hij samenwerken met Rob Wagemans in Concrete Reinforced en in 2013 treedt hij toe als partner en leidt hij de architectuur afdeling van > Concrete Amsterdam. Concrete was > 'Architect van het Jaar 2012' en de winnaar is telkens lid van de nieuwe jury.

Het tijdschema
- Bekendmaking en start nominaties longlist > 03 november 2013
- Sluitingsdatum nominaties longlist > 18 november 2013
- Bekendmaking longlist > aansluitend november 2013
- Bekendmaking shortlist door de jury > eind november 2013
- Ontmoeting genomineerden in 2e ronde > begin december 2013
- Presentatie en prijsuitreiking > 19 december 2013

De Sponsoring
Alcoa > Architectuursystemen uit Harderwijk is - naast ArchitectenWerk zelf - voor de zevende maal hoofdsponsor van de prijs. Zij steunen de organisatie en stellen net als vorig jaar een hoofdprijs van € 5.000,- beschikbaar voor de winnaar.

Andere Sponsormogelijkheden
We zoeken nog sponsors voor de overige prijzen en voor onderdelen van het feestelijke programma tijdens de prijsuitreiking. Wij hebben daarom voor u een aantal aantrekkelijke sponsor-proposities samengesteld:
- Wij bieden u de mogelijkheid om de naam van uw product, dienst of bedrijf te verbinden aan een van de categorie-prijzen (Small - Large),
- Vervolgens is het mogelijk uw naam te verbinden aan de prijsuitreiking, de website en/of de nadere publiciteit rond de nieuwe prijs,
- Tevens kunt u hier via banners reclame maken voor uw product, bedrijf of dienst,

Het Buitenland
Voor Nederland is dit de zevende keer dat de 'Architect van het Jaar' prijs wordt georganiseerd. Al vanaf 1962 bestaat in de USA - op initiatief van de architectenvereniging AIA - de jaarlijkse > 'Architecture Firm of the Year Award' en in de UK organiseert het tijdschrift Building Design reeds een aantal jaren de jurering van de Engelse > 'Architectural Practice of the Year Award'.

Organisatie en Secretariaat
ArchitectenWerk - Kees van der Hoeven, mail direct > kavander(at)xs4all.nl.
Vormgeving beeldmerk > Roald Triebels Amsterdam.

1996-2013 © > ArchitectenWerk - P.O. Box 2129 - NL 2240 CC Wassenaar