Expositie paviljoens

Aldo van Eyck's beeldenpaviljoen park Sonsbeek - Arnhem
herbouwd op de Hoge Veluwe
1966 - 2006
 
Architect: Aldo van Eyck (1918-1999) - LoenenIn de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum is een legendarisch bouwwerk van de Nederlandse na-oorlogse architectuur herbouwd: het beeldenpaviljoen van Aldo van Eyck uit 1965-66. Hij ontwierp voor de beeldententoonstelling van 1966 in het park Sonsbeek bij Arnhem een paviljoen dat een vaste plaats in de Nederlandse architectuurgeschiedenis heeft gekregen, ondanks het feit dat het maar één zomer heeft bestaan.
In de beeldentuin bevindt zich al een reconstructie van het paviljoen dat Gerrit Rietveld voor dezelfde tentoonstelling en plaats maakte, maar dan in 1955. Dit paviljoen trekt architectuurliefhebbers van over de gehele wereld. Het museum breidt zijn bescheiden architectuurverzameling nu uit met het paviljoen van Aldo van Eyck. Het zal dienen als ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen en voor wisselende opstellingen van relatief kleine en kwetsbare beelden uit de eigen collectie. Door zijn intimiteit en door zijn contrastwerking met de omringende natuur, heeft het een volstrekt andere ruimtelijke werking en functionaliteit dan het Rietveld-paviljoen.
Het paviljoen, een mijlpaal van creatief bouwen, is de laatste maanden van 2005 en de eerste maanden van 2006 gebouwd onder supervisie van het bureau van Aldo van Eyck, dat nu geleid wordt door zijn weduwe Hannie van Eyck. De financiering ervan is rond gekomen dankzij genereuze schenkingen van de BankGiro Loterij en een groot aantal Nederlandse architecten.


Datum
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 21 juni 2007
Adverteren
Wij bieden u verschillende mogelijkheden voor advertenties en banners
Zoek
    Totaaloverzicht zie sitemap
Contact
ArchitectenWerk is bereikbaar via info(at)architectenwerk.nl