Nieuws 19-12-2014
Team CS en Klaske Havik delen Architect van het Jaar Prijs 2014

Onze mediapartner Architectenweb deed vandaag al > verslag van de prijsuitreiking. Lees hier de > longlist en het integrale > juryrapport. Later verslag en meer foto's van de middag in Amsterdam.

TeamCS - Joost Koningen en Adriaan Geuze (van West-8), Jan Benthem en Wouter Thijssen (van MVSA) met tussen hen in Klaske Havik. Foto Rene van den Burg.

Nieuws 12-12-2014
Vrijdag 19 december - Uitreiking #AvhJ-Prijs en Double Dutch-debat

Tijdens het juryberaad op vrijdag 12 december zullen de juryleden de winnaars kiezen van de categorieprijzen en de Architect van het Jaar Prijs 2014. Anders dan in voorgaande jaren maken ze die keuze zonder nader overleg met de architectenbureaus. Op vrijdag 19 december maakt de jury de winnaars bekend en worden de prijzen uitgereikt (de longlist en het juryrapport plaatsen we aansluitend op de website).

Op die dag organiseren we weer de traditionele eindejaars bijeenkomst bij Mosa op IJburg: Mosa Architectural Center, Pedro Medinalaan 1a, 1086 XK Amsterdam (eerste tramhalte na witte toegangsbrug IJburg). Samen met de expositie van de 2e ronde en de uitreiking van de Jonge Architecten Prijs 2014. In het hart van het programma presenteert Bernard Hulsman de 2e uitgebreide druk van zijn boek Double Dutch en leidt JaapJan Berg aansluitend een debat.

Zie hieronder het programma
--------------------------------------------------------------------------------
- 16.00 uur - Inloop met een drankje bij Mosa (voorzijde gebouw)

- 16.30 uur - Welkomstwoord Kees van der Hoeven
- 16.40 uur - Toelichting jury op de beste plannen van de 2e ronde
- 17.00 uur - Prijsuitreiking 2e ronde en uitreiking #JAPrijs 2014

- 17.10 uur - Introductie door Eelco van Welie, directeur nai010 Publishers
- 17.15 uur - Toelichting 2e druk Double Dutch door auteur Bernard Hulsman

Aansluitend debat onder leiding van JaapJan Berg (redacteur NAi Jaarboek 2008-2012) met deelname van Bernard Hulsman, Hans Teerds, Stephan Petermann en natuurlijk de juryleden en architecten in de zaal.

- 18.10 uur - Toelichting jury op selectie Architect van het Jaar
- 18.20 uur - Uitreiking Architect van het Jaar Prijs 2014

Aansluitend drinks & bites bij Mosa. --------------------------------------------------------------------------------
U bent van harte welkom om deze feestelijke bijeenkomst bij te wonen.
Stuur ons s.v.p. een > mailtje om uw komst aan te kondigen.

Nieuws 13-11-2014:
Wie ontvangt op 19 december de 'Architect van het Jaar Prijs' 2014?

We organiseren dit jaar voor de 8e maal de Nederlandse Architect van het Jaar Prijs.
Met als belangrijkste doel om - naast hun al gekende projecten - met name de hoogwaardige en professionele kwaliteit van de Nederlandse architectenbureaus nader onder de aandacht te brengen van opdrachtgevers, pers en publiek.

Open nominatieronde
Wie vindt u dat deze eervolle titel in dit jaar verdient? ArchitectenWerk biedt alle architect-directeuren in Nederland de gelegenheid om mee te beslissen welke bureaus naar uw mening op de longlist zouden moeten staan. Nominaties zijn mogelijk in twee categoriën: Small (bureaus tot 15 fte) en Large (bureaus vanaf 15 fte).

Zend ons uw > mail met maximaal drie nominaties, graag vergezeld van een beknopte tekstuele onderbouwing (per nominatie in max. 75 woorden). Doe dat voor of op 30 november aanstaande en onderteken met uw naam, welk architectenbureau u zelf leidt en waar u opgenomen bent in het > Architectenregister. Vanzelfsprekend mag u ook uw eigen bureau nomineren.

Longlist
Wij verzamelen uw nominaties en stellen daaruit een longlist samen. Alle genoemde NL architectenbureaus in beide categorieën (small en large) worden begin december op deze website gepresenteerd en voorgelegd aan de nieuwe jury, bestaande uit Bernard Colenbrander (vz), Sylvia Pijnenborg en Ronald Rietveld (zie info hieronder).

Alle in ons land gevestigde architectenbureaus komen voor deze prijs in aanmerking, mits ze voldoen aan de voorwaarden van het > Architectenregister en op de peildatum 01 januari 2014 minimaal 5 jaar (naamswijziging, fusies en/of afsplitsingen daargelaten) in de praktijk werkzaam zijn.

Shortlist
De jury kiest vervolgens een shortlist van twee/drie architectenbureaus per categorie uit de longlist (mogelijk aangevuld met de keuze van de juryleden zelf). Aan deze geselecteerde bureaus wordt gevraagd een pdf-dossier samen te stellen met nadere informatie over hun visie op het vak en de architectenpraktijk en hun specifieke prestaties in het afgelopen jaar, mede aan de hand van nadere vragen van de jury. Die dossiers worden later op deze website gepubliceerd. Naast de publiciteit en de eer is er voor elke genomineerde tevens een oorkonde.

Medio december bespreekt de jury de ingediende dossiers en ontmoet zij indien gewenst de genomineerden. Vervolgens kiest de jury per categorie een winnaar en bepaalt tenslotte de uiteindelijke winnaar, die zich een jaar lang 'Architect van het Jaar 2014' mag noemen. Aan de titel is een geldbedrag van € 5.000,- verbonden, ter beschikking gesteld door onze hoofdsponsor Alcoa > Architectuursystemen uit Harderwijk.


Volg hier straks de jury
> Juryrapport (december)

2013
> Overzicht en uitslag
(winnaar > RAAAF)

2012
> Overzicht en uitslag
(winnaar > Concrete)
bekijk > film op YouTube

2011
> Overzicht en uitslag
(winnaar > Kempe Thill)
bekijk > film op YouTube

2010
> Overzicht en uitslag
(winnaar > onix)
bekijk > film op YouTube

2009
> Overzicht en uitslag
(winnaar > SeARCH)
bekijk > film op YouTube

2008
> Overzicht en uitslag
(winnaar > Uytenhaak)
bekijk > film op YouTube

2007
> Overzicht en uitslag
(winnaar > UN Studio)

Info over de sponsors
> Alcoa
> justred/media
> ArchitectenWerk

Mediapartner
> Architectenweb

> terug naar homepage


De jury
Onderstaand de juryleden die we ditmaal voor de beoordeling hebben uitgenodigd:

Bernard Colenbrander (juryvoorzitter)
Bernard Colenbrander (1956) is sinds 2005 hoogleraar > architectuurgeschiedenis en -theorie aan de faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven. Hij studeerde architectuurgeschiedenis in Groningen, werd in 1983 wetenschappelijk medewerker bij het Nederlands Documentatiecentrum voor de Bouwkunst in Amsterdam en trad aansluitend in dienst van het NAi in Rotterdam, waar hij laatstelijk hoofdcurator was. Hij promoveerde in 1999 aan de RU Groningen op een stedenbouwtheoretisch onderzoek, De Verstrooide Stad. Medio 2000 vertrok hij bij het NAi en trad in dienst van het ministerie van OCW als projectleider Culturele Planologie, tot 1 januari 2005.
Hij publiceerde vele architectuurkritische teksten en > boeken, zoals de monografie Gunnar Daan, architect (1995) en Referentie: OMA. De sublieme start van een architectengeneratie (1995). Verder was hij chroniqueur van de wederopbouw van de wijk Roombeek in Enschede (2003-2004). In 2005 verschenen een biografie over voormalig Rbm Frans van Gool en de Limes Atlas, de laatste in samenwerking met MUST. In 2002 ontving hij de Pierre Bayle-prijs voor de architectuurkritiek.

Sylvia Pijnenborg
Sylvia Pijnenborg (1971) heeft naam gemaakt in de projectontwikkeling en herbestemming van monumentaal erfgoed. Ze doet dat zowel via haar eigen bedrijf > Bouwingebouw, als bij > BOEI waar ze de afdeling Kerk en Klooster leidt als directeur. Ze studeerde Bouwkunde aan de TU Delft (1996) en werkte aansluitend negen jaar als projectmanager bij de gemeente Den Haag. Haar belangrijkste project uit die periode is de succesvolle herontwikkeling van de Caballerofabriek.
Tijdens een bijeenkomst van DWIRE (Dutch Women in Real Estate) werd ze uitgeroepen tot > 'Vastgoedvrouw van het jaar 2012'. Uit het juryrapport: "[...] Haar missie is om zoveel mogelijk monumentale panden te redden van de ondergang. Dat doet zij met veel passie en doorzettingsvermogen. Zij is een vrouw die op een constructieve wijze partijen bij elkaar weet te brengen en wensen en belangen kan verbinden. In een sector waar geld een schaars goed is, weet zij projecten voor elkaar te krijgen met een sluitende exploitatie. [...]",

Ronald Rietveld
Ronald Rietveld (1972) studeerde in 2003 cum laude af aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. In 2006 richtte hij samen met zijn broer, filosoof Erik Rietveld, > RAAAF [Rietveld Architecture-Art-Affordances] op. De studio opereert op het grensvlak van architectuur, wetenschap en kunst. RAAAF maakt locatiespecifiek werk en ontwikkelde een ontwerpbenadering van 'strategische interventies'. In 2014 publiceerde RAAAF deze ontwerpbenadering in het boek Vacancy Studies.
Hun werk is wereldwijd gepubliceerd en werd tentoongesteld op vooraanstaande kunst- en architectuurbiënnales zoals die van Sao Paulo, Istanbul en Venetië. De studio heeft prestigieuze prijzen gewonnen, waaronder de Prix de Rome Architectuur 2006, de Rotterdam Design Prijs 2011 en de Architectural Review Award 2013. In 2013 werd RAAAF uitgeroepen tot 'Nieuwe Radicaal' en tot > 'Architect van het Jaar' ; de laatste winnaar van deze prijs is telkens lid van de nieuwe jury.

Het tijdschema
- Bekendmaking en start nominaties longlist > 13 november 2014
- Sluitingsdatum nominaties longlist > 30 november 2014
- Bekendmaking longlist en shortlist > begin december 2014
- Jury bij elkaar > 12 december 2014
- Presentatie en prijsuitreiking > 19 december 2014

De Sponsoring
Alcoa > Architectuursystemen uit Harderwijk is - naast ArchitectenWerk zelf - voor de zevende maal hoofdsponsor van de prijs. Zij steunen de organisatie en stellen net als vorig jaar een hoofdprijs van € 5.000,- beschikbaar voor de winnaar.

Andere Sponsormogelijkheden
We zoeken nog sponsors voor de overige prijzen en voor onderdelen van het feestelijke programma tijdens de prijsuitreiking. Wij hebben daarom voor u een aantal aantrekkelijke sponsor-proposities samengesteld:
- Wij bieden u de mogelijkheid om de naam van uw product, dienst of bedrijf te verbinden aan een van de categorie-prijzen (Small - Large),
- Vervolgens is het mogelijk uw naam te verbinden aan de prijsuitreiking, de website en/of de nadere publiciteit rond de nieuwe prijs,
- Tevens kunt u hier via banners reclame maken voor uw product, bedrijf of dienst,

Het Buitenland
Voor Nederland is dit de achtste keer dat de 'Architect van het Jaar' prijs wordt georganiseerd. Al vanaf 1962 bestaat in de USA - op initiatief van de architectenvereniging AIA - de jaarlijkse > 'Architecture Firm of the Year Award' en in de UK organiseert het tijdschrift Building Design reeds een aantal jaren de jurering van de Engelse > 'Architectural Practice of the Year Award'.

Organisatie en Secretariaat
ArchitectenWerk - Kees van der Hoeven, mail direct > kavander(at)xs4all.nl.
Vormgeving beeldmerk > Roald Triebels Amsterdam.

1996-2014 © > ArchitectenWerk - P.O. Box 2129 - NL 2240 CC Wassenaar