Hoe woont de architect zelf?

Woonhuis Houben
Kralingseplaslaan - Rotterdam
1991 - 1993
 
Architect: Mecanoo Architecten - Delft.Dit huis is ontworpen om het Hollandse landschap en de Hollandse luchten te zien. Met het oog op het fraaie uitzicht en privacy ligt de woonruimte tussen de begane grond met studio en de tweede verdieping waar zich de bibliotheek en de slaapkamers bevinden. Deze kamers zijn door middel van deuren die lijken op panelen met elkaar verbonden. Verrassende optische effecten ontstaan doordat de verkeers- en verblijfsruimten één geheel vormen en de meeste vertrekken in open verbinding met elkaar staan. De kinderen fietsen en spelen door het hele huis.
Het huis vormt een compositie van verschillende materialen: natuursteen, beton, glas, staal en hout. Hard en zacht, eenvoudig en kostbaar, maar altijd mooi. Het is een huis met een voordeur, een achterdeur en zelfs een zijdeur. Het is een woon-werk-recreatiehuis. Het uitzicht op het noorden over de Plas geeft je het gevoel op vakantie te zijn.
In de studio op de begane grond ben je onderdeel van een besloten, uitgebalanceerde Japanse tuin. Een zinken schutting reflecteert het wuivende bamboe. In de houten vlonder boven de sloot is een klein zwembadje gemaakt. Als je de stop eruit trekt, valt het water in het water van de sloot.
De detaillering van het huis maakt dat je je binnen onderdeel voelt van buiten. Slechts een plaat glas houdt regen, wind en ongewenste bezoekers tegen. Het beweegbare bamboescherm regelt licht, zon en privacy, zodat het huis niet alleen een sfeer van openheid uitstraalt, maar binnen ook een sfeer van intimiteit gecreëerd kan worden.

Datum
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 24 mei 2007
Adverteren
Wij bieden u verschillende mogelijkheden voor advertenties en banners
Zoek
    Totaaloverzicht zie sitemap
Contact
ArchitectenWerk is bereikbaar via info(at)architectenwerk.nl