Hoe woont de architect zelf?

Penthouse Hoogstad
Westerkade - Rotterdam
1995 - 1999
 
Architect: Ector Hoogstad Architecten - Rotterdam.De woning die Jan Hoogstad voor zichzelf heeft gerealiseerd aan de Westerkade in Rotterdam is een klassiek voorbeeld van een penthouse, waarin het wonen grootstedelijk en onstedelijk tegelijk is. Het woonhuis en het onderliggende kantoorgebouw, dat voor een deel in gebruik is door ons eigen bureau, is ontstaan uit de verbouwing van een modernistisch kantoorgebouw uit de jaren zestig. Het meest zichtbare deel van de verbouwing is dat de gevel is vervangen en voor het grootste deel is bedekt met een glazen scherm dat als een tweede huid over de nieuwe gevel is geplooid. De begane grond en entreepartij werden veranderd en de vijfde verdieping werd opengebroken en getransformeerd tot woonruimte en dakterras. Op de bestaande betonconstructie is een tweede woonlaag toegevoegd.
Op de onderste woonlaag bevinden zich de entree, keuken en woonkamer. De verdieping bevat de slaapkamer, studeerkamer, badkamer en garderobe. De woonkamer bestaat uit twee delen, een laag en intiem deel met een open haard en een dubbel hoog deel waar het licht van vier kanten in valt. Het contrast tussen open en besloten, met de haard als filter, is een motief dat in verschillende gedaanten opduikt in alle huizen van Hoogstad. Het contrast wordt nog eens geaccentueerd doordat de vloer van het beschutte deel twee treden hoger ligt. Hetzelfde ruimtelijke motief keert terug in de buitenruimte. Die bestaat uit een dakterras en een patio-achtige ruimte die wordt begrensd door het balkon van de bovenverdieping, dat via een buitentrap weer met het terras is verbonden.
De sfeer van het woonhuis is ontspannen en licht. Het daglicht stroom rijkelijk door de ruimten, de lichte kleuren van het hout dat voor de vloer en de kozijnen is gebruikt, geven het huis warmte. De architectuur is er op een subtiele manier vanzelfsprekend.

Datum
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 23 mei 2007
Adverteren
Wij bieden u verschillende mogelijkheden voor advertenties en banners
Zoek
    Totaaloverzicht zie sitemap
Contact
ArchitectenWerk is bereikbaar via info(at)architectenwerk.nl