Hoe woont de architect zelf?

Woonhuis Kloosterboer - Sigler
Kandelaarweg - Rotterdam
2002
 
Architect: MADE Architecten - Rotterdam.De Schieschuur is een 16 x16 meter grote betonnen prefab loods uit de jaren 60 op de dijk langs de Schie, tussen Rotterdam en Delft. Het vloerniveau van de schuur bevindt zich op ongeveer gelijke hoogte met het waterniveau in het kanaal terwijl aan de westkant de polder zich drie meter lager uitstrekt.
De schuur is gekocht door een standaard gezin, (man, vrouw, jongen, meisje, hond) die er een woning van willen maken. De uitdaging voor het ontwerp ligt in het incorporeren van het landschap in de woning. De twee extreme kwaliteiten van het landschap met aan de ene zijde een kanaal met voorbijglijdende rijnaken en aan de andere zijde het uitzicht over een grasgroene polder met kuddes koeien vraagt van het ontwerp een spagaat om deze twee kwaliteiten optimaal te benutten. De kern van de opgave is niet de inrichting van de schuur, maar de beleving van het landschap.
De plattegrond is georganiseerd rond twee patio's, in de as van de schuur. De bijna lijnsymmetrische woning laat het midden als centrale verbindende ruimte leeg terwijl de kleinere ruimtes allemaal aan de patio's liggen. De patio's fungeren soms als kamers en vormen juist door hun leegte het centrum van het huis. Het lege midden daagt uit, wekt verwachtingen en creëert mogelijkheden.
De tegen over elkaar liggende patio's veroorzaken eindeloze reflecties die de twee landschappen op een heel direkte wijze met elkaar confronteren. Het is geen uitzondering om een kudde koeien te zien lopen terwijl door hetzelfde beeld een rijnaak schuift.

Datum
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 24 mei 2007
Adverteren
Wij bieden u verschillende mogelijkheden voor advertenties en banners
Zoek
    Totaaloverzicht zie sitemap
Contact
ArchitectenWerk is bereikbaar via info(at)architectenwerk.nl