Hoe woont de architect zelf?

Woonhuis de Visser - Ex (Huis de Wiers)
Wiersedreef - Vreeswijk (Nieuwegein)
2006
 
Architect: Jaco D. de Visser en Ex Interiors - Vreeswijk.Het oorspronkelijke huis de Wiers is omstreeks 1654 gebouwd en stond bekend als de 'noordelijke wachter van Vreeswijk'. Een herkenningspunt, een baken, een buitenpost van Vreeswijk. Totdat de industriƫle revolutie rond 1900 toesloeg. In die jaren vestigde zich op de plaats van Huis de Wiers een scheepswerf. De terreinen rond het huis werden vergraven tot een insteekhaven, een scheepshelling en opslagterreinen. Het huis zelf werd grondig gewijzigd en later zelfs vrijwel geheel gesloopt.
Het concept bestaat uit twee delen. Het restaureren van het bestaande souterrain en het realiseren van een opbouw in de contour van de historische enveloppe. Het resultaat: een eigentijdse 'Borg' met de grandeur van wat eens Huis de Wiers was. Door eenzelfde materiaal op zowel dak als gevels toe te passen ontstaat een sculpturaal volume dat de mogelijkheid biedt de openingen voor daglichttoetreding neutraal en 'at random' aan te brengen als verdiepingshoge schuifpuien. In open stand functioneren deze als buitenruimte in de vorm van een loggia.
De twee verdiepingen van het appartement zijn ruimtelijk verticaal verbonden door twee grote vides en de twee zadeldaken horizontaal met een patio. Deze ingrepen scheppen een hoge mate van transparantie.
Op de zolderverdieping draait de beleving zich om. Is op de woonverdieping (derde
verdieping) de wereld naar buiten gericht zo is de zolder met alle slaapvertrekken geheel naar binnen gericht. Het licht komt hier uitsluitend van de dakpatio en via reflectie in het water door de gevelramen van de ondergelegen verdieping.

Datum
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 24 mei 2007
Adverteren
Wij bieden u verschillende mogelijkheden voor advertenties en banners
Zoek
    Totaaloverzicht zie sitemap
Contact
ArchitectenWerk is bereikbaar via info(at)architectenwerk.nl