Hoe woont de architect zelf?

Woning Van Hee - Adriaens
Gent - Belgie
1990 - 1997
 
Architect: Marie-Jose van Hee - Gent, Belgie.De woning ligt in een dicht bebouwde woonbuurt van de Gentse binnenstad. Waar vroeger vier kleine rijhuisjes stonden bevindt zich nu een ruim L-vormig bouwvolume dat een patio of een binnenhof omgeeft. De grijs gekaleide gevel, sober maar eigenzinnig, past naadloos in het straatbeeld. De ramen, hoog geplaatst in het gevelvlak, laten geen inkijk toe maar verlichten 's-avonds wel volop de straat. De diepe kroonlijst, boven het kavelbrede bandraam trekt de hoogte van de naburige huizen door en herleidt het bandraam tot een schaduw- of een lichtstrook.
Een ruime woonhal domineert het gelijkvloers. Aan de straatzijde, boven een kastenwand met egale beplanking, tekenen zich diepe raamnissen af, geritmeerd door betonnen portieken. Het geheel verleent dikte en diepte aan de gevel en creëert een gevoel van beschutting. Aan de andere zijde van de woonkamer openen drie deurramen breeduit op het binnenhof dat aan twee kanten omgeven is door een gaanderij. Deze vormt een brede veranda aan de kant van de straatvleugel met de woonhal en een smallere passage aan de kant van de dwarse vleugel met de keuken en de douchekamer. De betonnen kolommen van de gaanderij lijken wandvlakken. Hun cadans wijzigt om de hoek: dwars op de straatvleugel parallel met de dwarsvleugel. Dit subtiele visuele spel daagt de typologische referentie naar het kloosterhof met kruisgang uit. Een bouw en een waterbekken zorgen voor een perfecte vertikaal-horizontaal compositie
van de licht verhoogde binnentuin. Voorbij de achterste tuinmuur geeft het huis nog een geheim prijs: de echte tuin vol bessen, bloemen, groenten en kruiden als een natuurlijke tegenpool van Latijnse patio.
Binnen het huis verbinden looplijnen en gangen drie trappen geplaatst in het hoek- en de eindpunten van het L-vormige plan. De meervoudige circulatie stelt de centraliteit van de woonhal en het binnenhof bij.


Datum
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 1 juni 2007
Adverteren
Wij bieden u verschillende mogelijkheden voor advertenties en banners
Zoek
    Totaaloverzicht zie sitemap
Contact
ArchitectenWerk is bereikbaar via info(at)architectenwerk.nl