Rudy Uytenhaak - Amsterdam >

1 - Hoe gaat uw architectenbureau om met de aanwezige kennis binnen en buiten uw organisatie?
2 - Beschrijf de actuele en streefsituatie van de kennis ontwikkeling van uw medewerkers.

Intern: Veel 'ontwerpkennis' wordt op het bureau via het leraar/leerling model opgedaan. Het bureau is in teams georganiseerd, duidelijk is waar je specialistische kennis kan halen. Teams worden zowel op grond van pragmatische als didactische argumenten samengesteld. Door mensen daarin een helder gedefinieerde taak te geven moeten ze het samen doen, begeleiding doet de rest.
Er is een informeel systeem met mentoren. Een infrastructuur van intranet, bedrijfsmanual, een systeem van kwaliteitsbewaking met procedures en checklists, een uitgebreide productendocumentatie en volle materialenkast + actief delen van kennis over nieuwe producten, een digitale database met wetgeving en normen, een actief bijgehouden typologieënoverzicht en projectdata.
Tenslotte is er een bibliotheek en een ruim bestand aan zichtbaar in de kantoortuin opgestelde tijdschriften.
Wekelijks wordt er een presentatie gegeven over de ontwikkeling van plannen en actuele onderwerpen uit het werkveld op alle niveaus, waarmee ook inzichtelijk wordt wie je binnen het bureau op welke onderwerpen kunt aanspreken. Iedereen presenteert bij toerbeurt. Dat levert kennis over projecten en praktijk en versterkt de bureausamenhang. Er zijn discussies, excursies, prijsvragen en cursussen.

Extern: Onder het motto dat een adviseur zo goed is als jij wil dat hij is, ondervragen we onze adviseurs evenals de uitvoerende partijen, net zolang tot wij ze op (een basaal niveau) echt begrijpen. Maar om die partijen ook aan tafel te krijgen wijzen wij onze opdrachtgevers ook op de noodzaak van een adequaat samengesteld hoogwaardig team adviseurs. Als dat naar onze mening niet voldoende gebeurt investeren we daar ook zelf in.

Recent is onder invloed van de actuele personeelsmarkt een groot verschil ontstaan tussen de ervaren staf en een relatief grote groep jonge, slimme, enthousiaste en nog relatief onervaren medewerkers. De grotere projecten waar we aan werken maken het mogelijk om bovenbeschreven teamwork organisatie met inspiratie op alle niveau's in te zetten voor een duurzame kennisontwikkeling van onze jongere medewerkers. Ook in het verleden heeft dat zo gewerkt, waardoor het bureau als een verlengd opleidingsinstituut gewerkt heeft. Daar houden we een ervaren staf aan over maar er zijn ook diverse hoogwaardige nieuwe bureaus uit voortgekomen.

> vervolg Rudy Uytenhaak
> vervolg Kennisontwikkeling - jurylid Hans Beunderman


de antwoorden
> UN Studio
> Rudy Uytenhaak
> De Zwarte Hond
> Onix
> Group A
> DP6
> Venhoeven CS
> diederen dirrix
> Heren 5
> Twee Snoeken
> Jaco de Visser

de thema's
> Introductie bureaus
> Bedrijfsvoering
> Duurzaamheid
> Innovatie
> Kennisontwikkeling
> Klantvriendelijkheid

> terug naar index

1996-2007 © > ArchitectenWerk - P.O. Box 2129 - NL 2240 CC Wassenaar - Fax 070-5177983